·       El memoràndum resta obert a d’altres regions que s’hi puguin adherir i les anima a unir-se per impulsar acords de reducció d’emissions de cara a la Cimera del Canvi Climàtic de l’ONU del proper mes de desembre a París
Els conseller Vila a Sacramento, Califòrnia, en la signatura del Memoràndum d'Entesa contra el canvi climàtic amb 10 regions
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en nom del president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat a Sacramento (Califòrnia, EUA) un memoràndum d’entesa sobre el canvi climàtic amb el governador de Califòrnia, Jerry Brown, el ministre president de Baden-Württemberg (Alemanya), Winfried Kretschmann, i els representants  d’Ontario (Canadà), Baixa Califòrnia (Mèxic), Jalisco (Mèxic), i Acre (Brasil). També s’adheriran a l’acord Oregon (EUA), Washington (EUA), Gal·les (Regne Unit), i British Columbia (Canadà).  
 
Conscients que, fins ara, els esforços internacionals relacionats amb el canvi climàtic no han estat suficients per establir compromisos reals de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, els signataris s’han mostrat partidaris de reforçar la col·laboració a nivell subnacional. Els acords entre regions, de fet, han estat històricament els primers a l’hora d’establir uns objectius ambiciosos de reducció i adaptació. Aquests governs volen oferir un model de cooperació internacional més ampli, que es durà a terme en els àmbits de la seva competència: eficiència energètica; trànsit i transport; protecció dels recursos naturals i reducció dels residus; ciència i tecnologia; comunicació i participació pública; contaminants climàtics efímers; inventari, seguiment, informes i transparència. En paraules del conseller Vila: “L’escala regional s’ha mostrat molt eficient, com ho són també les ciutats, en les polítiques d’adaptació i mitigació del canvi climàtic”, ja que “en el marc de les nostres competències podem incidir-hi directament”.
 
L’objectiu és establir una relació de col·laboració i coordinació per avançar en les accions climàtiques respectives, en línia amb els acords i iniciatives internacionals, i enfortir les capacitats, la transferència de tecnologia i coneixements especialitzats. Tots ells s’han compromès a compartir informació i  experiències, prendre mesures de reducció d’emissions en diferents sectors, col·laborar en el desenvolupament de metodologies, coordinar esforços i treballar conjuntament. La cooperació en adaptació i resiliència inclourà compartir les millors pràctiques disponibles d’elaboració de models climàtics a escala regional i local, col·laborar en la creació de valors i indicadors, treballar en la cerca d’infraestructures verdes per reduir el risc climàtic, i compartir models innovadors de finançament i suport a l’adaptació. 
 
Tots aquests esforços estan enfocats a aconseguir, de cara a la Cimera del Clima de l’ONU, que se celebrarà a París el proper mes de desembre, un acord global per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle entre el 80 i el 95% respecte els nivells de 1990 per a l’any 2050, o assolir un nivell d’emissions per càpita de menys de 2 tones. Segons Vila, “pensant en la cimera, és important que, més enllà dels Estats, les nacions sense Estat trobem els nostres espais de relació, amb pràctiques transposables entre nosaltres”.
 
 
Els compromisos internacionals de Catalunya en matèria de canvi climàtic
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat ha volgut recordar que Catalunya és una de les regions mundials més activa a nivell regional en la lluita contra el canvi climàtic, i que l’acord “posiciona el nostre país encara més en termes relatius en el conjunt d’Europa com un país molt compromès amb aquest tipus de polítiques ambientals”. Catalunya ha estat conscient que aquestes polítiques, tant les de mitigació com les d’adaptació, s’han de desenvolupar també  a escala local i regional per tal de ser veritablement efectives. Per aquest motiu, copresideix la Xarxa de Governs Regionals pel Desenvolupament Sostenible (nrg4SD), en la que participa des de l'any 2002 com a membre fundador, i és integrant, des de 2009, de The Climate Group, una organització l'objectiu de la qual és ajudar a governs i institucions privades a assolir una economia mundial baixa en carboni. Es tracta de la primera organització global del món adreçada únicament a trobar solucions front al canvi climàtic. Es centra en l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i de trobar mecanismes de canvi econòmic i financer que facin possible aquesta reducció.
 
A més, la Generalitat participa des de fa més de vint anys en l’organització Quatre Motors per a Europa, que té com a doble objectiu contribuir a la internacionalització de les regions i, al mateix temps, promoure el rol de les regions en la Unió Europea. Els Quatre motors es van oficialitzar amb la signatura d’un acord de cooperació, el 9 de setembre de 1988, per part de Catalunya i les regions de Baden-Württemberg (Alemanya), Llombardia (Itàlia) i Rhône-Alpes (França). Des de llavors, els Quatre Motors s’han convertit en una aliança flexible, a l'avantguarda de la cooperació descentralitzada, que ha demostrat la seva capacitat per a consolidar accions i forjar lligams sòlids entre les quatre regions membres entre elles i amb tercers. En l’actualitat, Catalunya presideix l’organització.
 
El memoràndum d’entesa acordat avui va en la mateixa línia del Compact of States and Regions, un compromís voluntari que Catalunya va assumir el passat mes de setembre i que va ser subscrit pels membres de l’nrg4SD, que inclou 49 governs regionals i associacions de regions d’arreu del món, de The Climate Group, States & Regions Alliance, i l’R20, liderat per l’exgovernador de Califòrnia Arnold Schwarzenegger, en col·laboració amb Carbon Disclosure Project (CDP).
 

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 602

Foto 1

Foto 1
JPG | 1393

Foto 2

Foto 2
JPG | 1148