Personal del Parc Natural col.locant un aparell per foragitar els flamencs
Personal del Parc Natural col.locant un aparell per foragitar els flamencs
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través del Parc Natural del Delta de l’Ebre, ha desenvolupat un programa per prevenir els danys que els flamencs ocasionen als cultius d’arròs. El flamenc és una espècie emblemàtica al delta, amb un grau elevat de protecció i representa un gran atractiu per als visitants.  
 
A fi de pal·liar la problemàtica que originen aquests animals protegits sobre els arrossars, i en col·laboració amb els agricultors, es col·loquen uns aparells de llum llampegant, que funcionen amb bateries, a les finques on es detecta la presència de flamencs. La campanya preventiva s’ha iniciat aquesta setmana i s’allargarà fins a finals del juny.
 
El delta de l’Ebre és un medi extremadament humanitzat, on els cultius i les zones urbanes ocupen aproximadament el 80% de la superfície. Els arrossars en són el principal cultiu i ocupen més de 20.000 ha, el 65% del total de la superfície. Es tracta d’una de les principals activitats econòmiques amb un paper clau en les característiques ecològiques del delta.
 
Els seus ambients naturals es localitzen majoritàriament a la zona exterior i ocupen el 20% de la superfície total. Els sistemes més característics són els litorals arenosos i les platges, els de basses i espais palustres i les maresmes.
 
Actuacions de prevenció
 
Quan els arrossars es troben en la primera fase del cultiu, inundats i amb el cereal que encara no s’ha desenvolupat prou per cobrir les aigües, és quan els flamencs entren i hi provoquen danys amb el bec i les potes, en desarrelar així la llavor ja germinada. Aquest fet es produeix des d’inicis de la dècada dels 90.
 
Atesa la gran mobilitat d’aquestes aus i els seus costums nocturns, cal vigilància nocturna permanent durant l’època sensible (de maig a primers de juliol). Amb aquesta finalitat, el Parc disposa de dues brigades, de dues persones cadascuna, que cada nit i matinada volten per la zona arrossera amb la finalitat d’evitar els danys als cultius: localitzen els grups de flamencs i els foragiten amb coets.
 
El cos d’Agents Rurals intervé directament en aquesta campanya fent les comprovacions i valoracions dels danys. Quan un pagès sospita de l’entrada de flamencs al camp, s’ha de posar en contacte amb el CAR al telèfon 977 706 261.
 
En aquests casos, els Agents Rurals faran una inspecció immediata del camp i informaran el propietari sobre com contactar amb la brigada del Parc, i els tràmits a seguir en cas que hi hagi danys a indemnitzar.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Personal del Parc Natural col.locant un aparell per foragitar els flamencs

Personal del Parc Natural col.locant un aparell per foragitar els flamencs
JPG | 98