• El cap de l'Executiu ha destacat que el Canal Segarra-Garrigues "està agafant empenta i és una de les infraestructures de regadiu més grans d'Europa"
El president Mas durant la visita a la cooperativa
El president Mas durant la visita a la cooperativa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat aquesta tarda la Cooperativa d’Ivars d’Urgell amb motiu del seu centenari. El cap de l’Executiu ha felicitat els membres d’aquesta entitat per l’efemèride i ha volgut homenatjar els seus impulsors, que “van tenir la visió, i aquesta és una gran lliçó, que junts es feia més camí, es podien aconseguir objectius més grans i donar un millor servei a la gent”.
 
Artur Mas ha recordat que el naixement de la cooperativa va coincidir amb la creació de la Mancomunitat, “el primer intent seriós de Catalunya en l’època moderna de governar-se a ella mateixa”. Una època on a les Terres de Lleida, a més, es va apostar per la construcció del Canal d’Urgell, “que va ser la infraestructura de regadiu en el camp més important que es feia a tot Europa”. “Es feia aquí, en el camp, amb la visió de saber que amb el regadiu es podien transformar unes comarques i es podia revolucionar el que era la pagesia de l’època”, ha afegit.
 
En aquesta línia, el president ha subratllat que “si fa 150 anys es va fer aquella gran obra de regadiu que va ser el Canal d’Urgell, ara a Catalunya se n’està fent una altra que torna a ser de les més grans a tot Europa, des del punt de vista del regadiu: el Canal Segarra-Garrigues”. Artur Mas ha posat en relleu que, en quatre anys, el Segarra-Garrigues ha passat d’unes 2.200 hectàrees regables i unes 800 regades a més de 12.000 i més de 6.000, respectivament. “Això vol dir que està agafant una empenta, que encara no és la que hauria de ser des del punt de vista de la intensitat, però s’està fent la feina”, ha assenyalat.
 
Durant la seva visita, el president ha pogut veure els espais on el mes d’abril passat s’hi van iniciar obres de millora, aprofitant l’obertura de la nova variant d’Ivars d’Urgell. Amb l’actuació s’instal·larà una nova bàscula per acollir els camions que accediran a la cooperativa des del camí de Castellnou i es construirà un nou edifici destinat al control de qualitat i serveis d’innovació. També s’hi habilitarà un nou aparcament. Les obres formen part de les iniciatives promogudes per la Cooperativa en el marc del seu centenari, que inclourà diferents activitats fins al pròxim 19 de maig de l’any vinent.
 
La Cooperativa del Camp d’Ivars d’Urgell i Secció de Crèdit, SCCL, va néixer el 19 de maig de l’any 1915, quan una cinquantena de veïns d’aquest municipi del Pla d’Urgell van fundar el Sindicat Agrícola i Caixa Rural, després de viure una situació difícil com a conseqüència de la fil·loxera, que va arrasar moltes vinyes.
 
La Cooperativa d’Ivars d’Urgell, on treballen 87 persones, té 2.158 socis actius i 1.263 socis col·laboradors, segons dades de l’exercici del 2014, en què va facturar 175,8 milions d’euros. La seva principal activitat en l’actualitat és la fabricació de pinsos compostos, que comercialitza entre els seus socis. La Cooperativa disposa també d’una fàbrica a Torregrossa, adquirida als anys 90, i, de dues més, des del 2007, a la Fuliola i Castellserà, fruit de la fusió per absorció de les cooperatives agrícoles d’aquelles poblacions.
 
Prèviament a l’acte, el cap del Govern ha visitat l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell, on ha estat rebut per l’alcalde, Ramon Maria Guiu, i la resta de membres del consistori, i ha signat en el llibre d’honor. Han acompanyat al president el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.

1  

Imatges

Visita a la Cooperativa d'Ivars

Visita a la Cooperativa d'Ivars 1664