·        La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha destacat en la presentació del catàleg que “necessitem que les pimes i els emprenedors diversifiquin el seu mix financer per poder créixer competitivament, i els instruments que recull el catàleg són opcions per a fer-ho”.
 
·        La segona edició de la publicació, elaborada per ACCIÓ, augmenta en 31 el nombre de proveïdors de fons respecte l’anterior i incorpora dues noves eines: l’invoice trading i el crowdlending.
 
·        El document (http://accio.gencat.cat/cataleg-financament-alternatiu) està estructurat en dues parts, capital i deute, i proporciona els criteris d’inversió i les dades de contacte de cadascun dels proveïdors més actius al mercat català.
 
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ – l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana - ha elaborat la segona edició del Catàleg de Finançament Alternatiu, una publicació presentada aquest dijous a la seu d’ACCIÓ que recull 85 proveïdors no bancaris perquè les empreses i els emprenedors trobin finançament.
 
La consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha destacat que “necessitem que les pimes i els emprenedors diversifiquin el seu mix financer per poder créixer competitivament, i els instruments que recull el catàleg són opcions per a fer-ho”. Betriu ha afegit que “volem que les empreses coneguin l’ampli ventall d’iniciatives que operen en el mercat català, els seus avantatges, i que puguin optar per l’opció que millor s’adapti a les seves necessitats”.
 
La segona edició de la publicació augmenta en 31 el nombre de proveïdors recollits respecte l’any passat, fins a 85. Incorpora dues noves tipologies de finançament: el finançament garantit de factures (invoice trading) i el finançament col·lectiu de préstecs (crowdlending).
 
El document s’estructura en dues parts, capital i deute, i recull 10 tipologies d’eines de finançament alternatiu per a pimes i emprenedors:
 
-       Finançament col·lectiu de donació o recompensa
-       Finançament col·lectiu d’inversió (equity crowdfunding)
-       Àngels inversors (business angels)
-       Capital de risc i similars
-       Capital d’inversió i similars
-       Mercat alternatiu borsari (MAB)
-       Finançament col·lectiu de préstec (crowdlending)
-       Finançament col·lectiu de factures (invoice trading)
-       Préstecs participatius
-       Mercat alternatiu de renda fixa (MARF)
 
També proporciona els criteris d’inversió i les dades de contacte de cadascun dels proveïdors més actius al mercat català. Durant la presentació d’avui, representants d’aquestes eines (Crowdcube, ESADE BAN, Integra Capital, ICF Capital Expansió, Arboribus, Novicap, Caixa Capital Micro, MAB i MARF), han explicat en què consisteixen cadascun dels instruments que presenta el catàleg.
 
El finançament alternatiu creix un 144% a Europa
 
L’any 2014, el volum de transaccions a través d’internet del mercat de finançament alternatiu a Europa ha sumat 2.957M€, amb un creixement del 144% respecte l’any anterior, segons dades de l’informe Moving Mainstream- The European Alternative Finance Benchmarking Report. Als Estats Units i al Regne Unit, al voltant del 70% del finançament empresarial és alternatiu a la banca, mentre que a França és del 50% i a Alemanya del 40%. A l’Estat espanyol s’estima que tan sols un 20% del finançament és aliè als bancs (segons dades dels bancs centrals i de la plataforma Dealogic).
 
El Regne Unit és el mercat líder en l’ús d’aquestes eines de finançament, ja que suma prop del 80% del total europeu. Les més utilitzades són, per ordre, el finançament col·lectiu de donació o recompensa, el finançament col·lectiu de préstec i el finançament col·lectiu d’inversió.
 
Servei d’Assessorament Financer
 
ACCIÓ ha posat en marxa des de principis d’any el Servei d’Assessorament Financer, que en el termini d’una setmana proporciona als empresaris una proposta de quins instruments alternatius li encaixen millor en funció de la situació financera i de la fase en què es troba la companyia (fase llavor, arrencada o creixement).
 
Fins al moment s’han atès unes 70 empreses. El servei inclou un acompanyament personalitzat als diferents proveïdors per donar suport en el procés d'obtenció de finançament.
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Al centre, la consellera delegació d'ACCIÓ, Núria Betriu, en la presentació

Al centre, la consellera delegació d'ACCIÓ, Núria Betriu, en la presentació
JPG | 3743