Ruta de les llacunes al PNDE. Autor: M. Cebolla
Ruta de les llacunes al PNDE. Autor: M. Cebolla
Els parcs de Catalunya ofereixen un ampli ventall d’activitats
 
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza una sèrie d’activitats per commemorar el Dia Europeu dels Parcs que se celebra el 24 de maig. Aquesta data coincideix amb la creació del primer parc natural europeu l’any 1909, a Suècia. Així, des de 1999, els membres de la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa organitzen activitats al voltant d'aquest dia (o en dies pròxims) a les àrees protegides, amb l'objectiu de fomentar-ne el coneixement.
 
Enguany, sota el lema La natura: el nostre negoci, el nostre compromís, els parcs de Catalunya ofereixen un ampli ventall de propostes per commemorar aquesta diada europea: excursions guiades, activitats per a la canalla i xerrades informatives que s’inicien ja aquest cap de setmana. L’objectiu és posar l’èmfasi en el desenvolupament d’activitats que contribueixin al reconeixement del paper fonamental dels parcs en la conservació del patrimoni natural i cultural, i posar en valor els beneficis que proporcionen els espais naturals com a oportunitats per a l’activitat i el benestar social.
 
Parc Natural del Delta de l’Ebre
 
Jornada de portes obertes a les exposicions del Parc
Totes les persones que desitgin visitar les exposicions de l’Ecomuseu i de la Casa de Fusta tindran l’oportunitat de gaudir-les gratuïtament. L’Ecomuseu, situat a Deltebre, introdueix els nouvinguts en el peculiar món del delta. Ho fa per mitjà d’un recorregut exterior de 300 metres on hi han representats els principals ambients naturals i humanitzats del delta. A més, compta amb tres barraques tradicionals dedicades a l’arròs, la pesca i l’observació d’ocells. No us perdeu l’aquari.
La Casa de Fusta, situada a la bassa de l’Encanyissada, al TM d’Amposta, és una construcció emblemàtica del delta. Data de l’any 1926, quan se va portar desmuntada del Canadà i s’emprava com a refugi de caça provisional. Actualment, el seu interior acull l’exposició permanent sobre les basses del delta.
Horaris: dissabte 23 de maig, de 10 a 13 h i de 15 a 17 h.
La Ruta de les llacunes
Sortida en bicicleta d’un dia per conèixer a fons les basses de l’Encanyissada i la Tancada, aprofitant la xarxa de carrils bici que connecten totes dues zones. Durant el recorregut, descobrirem les principals activitats humanes que es desenvolupen a l’entorn d’aquestes basses i els principals elements naturals que les conformen.
L’itinerari serà d’uns 28 km, aproximadament, i es cobrirà tranquil·lament durant la jornada.
Dissabte 23 de maig. Trobada a les 10 h a la Casa de Fusta
Informació i inscripcions: telèfon 977 482 181
Jornada de celebració aquest dimarts a Guiamets. PN Montsant
Jornada de celebració aquest dimarts a Sant Feliu dels Guiamets. PN Montsant
Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
 
Festa Apropa’t al Parc
 
Aquest és el quart any que se celebra la festa del Parc amb el lema Apropa't al Parc amb l’objectiu principal de fer present el Parc al territori, exposar-ne els valors, intentar apropar-los a tothom i facilitar una aproximació de la població al concepte de parc natural. Per aquest motiu, se celebra la festa Portant el Parc al carrer en aquells entorns d'ús social que ho permetin (sales d'exposicions, locals socials, zones de passeig, etc.). Al mateix temps, s’expliquen els projectes en què el Parc està treballant, se’n mostren resultats i, en definitiva, es treballa per l’educació ambiental i la divulgació tant entre la població resident com entre la visitant de cap de setmana. Aquest és el primer any que es programen activitats en un total de 4 municipis. D’altra banda, i vist l’èxit i la participació de la celebració, enguany serà el primer any que se celebra el Dia Europeu dels Parcs en un programa conjunt amb la Festa, en dos caps de setmana consecutius.
 
Dissabte 23
10.30 h Descobrim el bosc de ribera. Sortida guiada naturalista al voltant del Rec del Molí al seu pas per Gualta
Sortida: aparcament municipal de Gualta (al costat de l’ajuntament)
Organitza: Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter
Inscripcions: 972 75 17 01 | Preu: gratuït | Màxim: 20 persones
De 19 h a 20 h Xerrada: Els resultats dels seguiments de fauna i flora al Parc. El corriol camanegre, un tresor a les nostres platges
Conferencia - Conférence - Conference
Lloc: Espai Empordà Natura
Inscripcions: 972 75 17 01 | Preu: gratuït
Diumenge 24
De 10 h a 13 h Celebrem el Dia Europeu dels Parcs observant els colors de les papallones
Sortida guiada a la Vall Petita del Montgrí per observar papallones i identificar-ne les espècies
Organitza: Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Sortida: aparcament a l’entrada de Bellcaire d’Empordà
Inscripcions: 972 75 17 01 | Preu: gratuït | Màxim: 20 persones
De 16.30 h a 19 h Remulla’t al Ter i descobreix peixos. Taller familiar per reconèixer els nostres peixos de riu amb trampes i salabres a la resclosa sota el pont de Torroella
Organitza: Associació La Sorellona i Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Punt de trobada: aparcament a la zona comercial del pont de Torroella
Inscripcions: 972 75 17 01 | http://remullatperlabiodiversitat.com
Preu: gratuït | Màxim: 25 persones
 
 
Parc Natural de la Serra del Montsant
 
La Diada del Parc a l’Escola és una jornada d’educació ambiental on l’alumnat d’una de les escoles de la comarca del Priorat protagonitza diversos tallers, adquireix coneixements i aprèn a respectar l’entorn on viu, i, en concret, el del Parc Natural de Montsant. Enguany, es va celebrar el passat 19 de juny a l’Escola de Sant Feliu dels Guiamets.
 
El Parc de Montsant celebra el 24 de maig com el Dia Europeu dels Parcs des de la seva designació apropant els valors naturals i culturals de Montsant a la població escolar.
 
Parc Natural del Cadí-Moixeró
 
Curs d’introducció a l’ornitologia - Dia Europeu dels Parcs Naturals (24 de maig)
23 i 24 de maig
Sessió teòrica, dissabte 23, a les 19 h
Sessió pràctica, diumenge 24, a les 8 h. Mig dia. Amb vehicle propi
 
Observació d’ocells a la Cerdanya
Identificació de diferents espècies, biologia, comportament i conservació dels ocells pirinencs. Utilització de material de camp
 
A càrrec d’Àngel Bonada, naturalista (Taigà, Natura al Pirineu)
 
Preu: 10 € (menors de 12 anys i jubilats: 5 €) 
Lloc: Centre de Talló - Bellver de Cerdanya
                  
Nota: si en teniu, porteu material de camp: prismàtics, telescopis, guies de camp...  Cal portar roba i calçat de muntanya, esmorzar, aigua i crema solar.
 
En col·laboració amb Taigà, Natura al Pirineu, i l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya.
 
 
Parc Natural de Cap de Creus
 
·      23 de maig: passejada a Cadaqués, 5 €, de 10 a 13 h; organitza Càdec
·      23 de maig: senderisme familiar a Llançà, gratuïta, de 9 a 13.30 h; organitza l’Oficina de Turisme de Llançà
·      24 de maig: visita guiada al paratge de Tudela, 10 €, de 10.30 a 13.30 h; organitza Axial.
 
 
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Parc Natural de l’Alt Pirineu
 
Dissabte 23 de maig6
Sortida guiada a l’itinerari de Sant Miquel (Alt Urgell)
La vall de Sant Miquel, dominada pel bosc i per petits rierols, és un indret únic amb moltes curiositats per descobrir. A més de conèixer els secrets que depara aquest racó, amb motiu del Dia Europeu dels Parcs, aprofitarem per donar a conèixer la feina que hi duu a terme el Parc Natural.
Més informació i inscripcions a l’Oficina del Parc Natural a l’Alt Urgell, telèfon 973 05 80 25.
 
Dissabte 30 de maig
Activitats infantils / Esterri d’Àneu
La fauna i la flora del Parc a través del joc. Tarda de jocs gegants, ombres xineses i cinema infantil. Berenar inclòs perquè no fallin les forces!
Més informació i inscripcions als telèfons 973 62 23 35 i 973 62 40 36
 
 
Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera
 
Festa de la Tortuga al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, Santuari de la Mare de Déu del Camp, Garriguella
 
El dia 26 de maig, visita guiada a les instal·lacions del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera i taller de reciclatge (fer pins amb taps de plàstic).
Hi assisteixen uns 163 alumnes de les escoles de primària de la Jonquera i Garriguella.
 
 
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
 
Dia del Peix Viatger - World Fish Migration Day, 23 de maig de 2015
Taller de sensibilització ambiental per a famílies (0 - 99 anys). Sessió adaptada de mostreig d’ictiofauna amb trampes i salabres per conèixer i valorar els nostres peixos. Grup: 25 persones (màx.). Durada de 3 hores, aprox. Lloc a concretar, preferiblement al riu, a peu d’una resclosa o gual.
Visita guiada del 24 de maig de 2015
Descobreix racons amagats del parc en tren
 
11.30 Sortida des del Cortalet
Sortida amb trenet i guia acompanyant pel Parc dels Aiguamolls de l’Empordà
Closes, estanys del Matà, observatori Senillosa, camps d’arròs, eugassada Senillosa (visita a les instal·lacions dels sementals)
Trams curts de passejada, amb alguns llocs singulars i no habituals
Hora de finalització 14 h.
 
 
Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet
 

Al Paratge Natural de Poblet, la celebració del Dia Europeu dels Parcs 2015, el 23 de maig, s’ha centrat en els valors geològics. És per això que a primera hora, a les 8.30 h, s’ha organitzat per als qui prefereixen caminar i conèixer l’entorn un recorregut guiat interpretatiu per l’itinerari geològic, el qual puja per la tartera del Roc Ponent. Al llarg d'aquest tram, que presenta una certa dificultat perquè avança entre grans boles granítiques, es va guanyant alçada fins a arribar, aproximadament, als 900 msnm. Des d’aquest punt, l’itinerari continua tot travessant diversos llocs d’interès com ara antigues mines de barita i pedreres a cel obert. Més tard, a l’àrea de lleure de la Roca de l’Abella, on hi ha ubicat el Centre d’Interpretació del Bosc de Poblet, s’impartiran tallers per divulgar entre les persones participants els elements geològics del Paratge, i també els usos que se’n deriven. Finalment, a les 13.30 h, s’oferirà un vermut d’inauguració del nou itinerari geològic.

Mes informació de les activiats als Parcs de Catalunya:

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.