• El centre augmenta l'accessibilitat al servei a 12 hores els 365 dies de l'any, que fins ara funcionava en dies feiners
El Servei Català de la Salut (CatSalut) amplia, a partir d'aquest cap de setmana i festius, l'horari de la Unitat d’Hemodinàmica de la Mútua Terrassa a 12 hores els 365 dies de l'any, que fins a dia d'avui només funcionava en dies feiners. L'objectiu d'aquesta iniciativa és millorar l'accessibilitat al servei per als pacients amb infart de miocardi agut i reduir-ne el temps de resposta en el seu tractament, que sovint implica una ràpida repermeabilització del vas obstruït.
 
Des de la posada en marxa del Codi Infart, un protocol d'actuació que permet l'atenció urgent en la fase aguda de la malaltia, aquesta és la tercera ampliació horària impulsada pel CatSalut a les unitats d'hemodinàmica d'alguns hospitals que formen part de la xarxa de desplegament i implementació del Codi Infart. La darrera d'elles ha estat la dels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona i Arnau de Vilanova de Lleida el passat mes de gener, amb una ampliació de 12 hores diàries a 24 hores.
 
L'infart de miocardi agut és una causa important de morbimortalitat a Catalunya. Cada any es produeixen uns 6.500 casos i es calcula que prop d'un 40% d'aquests infarts (2.600 a l'any) són infarts de miocardi agut amb elevació del segment ST (IAMEST), que es caracteritzen per ocasionar una obstrucció total del flux sanguini. Per això, és vital per a la supervivència i les seqüeles dels pacients que el pateixen una actuació mèdica ràpida per a l'administració d'un tractament repermeabilitzador del vas obstruït.
 
Implantació del Codi Infart
 
Amb l'objectiu d'optimitzar els circuits assistencials per a l'atenció urgent a l'IAMEST, es va posar en marxa a Catalunya, l'1 de juny de 2009, el Codi Infart. Aquest Codi activa de forma organitzada i coordina un seguit de dispositius assistencials que permeten l'atenció urgent en la fase aguda de la malaltia quan un pacient és sospitós de patir un infart i és candidat a reperfusió immediata.
 
Com a resultat d’això, el tractament dels pacients amb infart ha millorat notablement gràcies a la posada en marxa d'aquest Codi, en termes de teràpia d'elecció i en els temps assistencials oferts.
 
Durant l'any 2014 s'han activat més de 3.000 codis. D'entre el total d'activacions, s'ha aconseguit assolir una supervivència a 30 dies dels IAMEST del 93,5%, equiparable a d'altres països capdavanters com Suècia i Dinamarca.