Es tracta d’una prova competitiva de captura, marcatge i alliberament de tonyines gegants del Mediterrani
Destaca per la seva vocació internacional i per fomentar la cooperació entre la pesca recreativa i la comunitat conservacionista
La iniciativa, impulsada per l’Associació Catalana per una Pesca Responsable, compta amb el suport del Departament d’Agricultura, de la WWF (World Wild Foundation) Mediterrani i de la IGFA (International Game Fishing Association)
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la directora general de Pesca i Afers Marítims, Àngela Seira, ha presidit a Barcelona la presentació de la segona edició de Great Tuna Race, que va començar a Blanes els passats 16 i 17 de maig amb la participació d’11 equips.
L’acte també ha comptat amb la participació del director del programa de Pesca de la World Wide Foundation (WWF) Mediterrani, Sergi Tudela, i del director del Great Tuna Race, Ignasi Ferrer.
La Great Tuna Race és una prova competitiva de captura, marcatge i alliberament de tonyines gegants, organitzada per l’Associació Catalana per una Pesca Responsable (ACPR), en col·laboració amb World Wide Foundation (WWF) Mediterrani i la International Game Fishing Association (IGFA) i amb el suport del Departament d’Agricultura, a través de la Direcció General de Pesca.
La prova va néixer l’any passat amb l’objectiu de promoure la pesca responsable i el respecte al medi ambient i impulsar la investigació en torn a la tonyina mediterrània per tal conèixer com evoluciona la població de túnids per permetre una gestió racional dels estocs en benefici de tots els pescadors (professionals i recreatius), tot garantint la bona salut de l’espècie.
La Great Tuna Race consisteix en un seguit de mànegues de dos dies de durada cada una, durant les quals els participants pesquen i marquen tonyines gegants. Es fan servir tant marques de tipus convencional (spaguetti) com de tipus electrònic (seguiment per satèl·lit). Aquesta tasca es fa sota la supervisió dels científics de WWF, que vetllen pel bon tracte als animals, i que són els qui posteriorment analitzaran les dades recollides. El guanyador de la prova és l’equip la tonyina del qual ha realitzat un major desplaçament amb la marca electrònica (recollint per tant més dades per a la ciència).
Aquest any la Great Tuna Race es consolida com la prova científica de referència, amb una tercera mànega (Blanes, el 16 i 17 de maig), que s’afegeix a les de Garraf (30 i 31 de maig) i Llançà (29 i 30 agost). Una novetat significativa de la prova d’enguany és la incorporació de dos espònsors científics (Hofmann Innovation Group i Big Blu).
A data d’avui, totes les places per a les tres mànegues ja estan ocupades. Hi haurà un total de 41 participants i es dobla d’aquesta manera les dimensions del 2014. De cara al 2016, s’ha confirmat l’extensió de la Great Tuna Race a les Canàries (Marina Lanzarote) i s’està en negociacions per ampliar-la a altres zones del Mediterrani. De fet, el proper mes de juny representants de l’Associació Catalana per una Pesca Responsable han estat convidats a presentar aquesta prova a la Convenció Europea de la International Game Fishing Association (IGFA) que se celebrarà a Istanbul.
En el decurs de la presentació, el conseller Pelegrí ha afirmat que “Great Tuna Race és una iniciativa pionera, única, que està consolidant-se com una referencia en ciència ciutadana a nivell global”. Pelegrí ha explicat que el Departament continuarà donant suport a iniciatives com aquesta, ja que promou la investigació, el respecte al medi ambient, i el paper social i econòmic de la pesca recreativa responsable.
El conseller també ha agraït la implicació dels clubs nàutics de Blanes, Llançà i el Garraf, i ha constatat que amb el seu suport “posen de manifest la seva vocació per treballar en la protecció de l’entorn i la investigació científica”. També ha explicat que el desenvolupament d’aquest format suposa un pas més en la llarga trajectòria de l’Associació Catalana per una Pesca Responsable, la qual sempre ha destacat per la seva contribució a “una nova cultura de la pesca fonamentada en la sostenibilitat i la creació de valor”.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
1