El conseller Pelegrí durant la presentació de l'Observatori de la Dieta Medierrània
El conseller Pelegrí durant la presentació de l'Observatori de la Dieta Medierrània
Es tracta d’una iniciativa que promou la investigació interdisciplinar i multisectorial de la Dieta Mediterrània
 
Aquest projecte està liderat per un grup de prestigiosos investigadors i científics internacionals, encapçalats pel Dr. Ramon Estruch
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i president de la Fundació Dieta Mediterrània, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del conseller delegat executiu de Prodeca i director general de l’INCAVI, Jordi Bort, ha presidit aquesta tarda la presentació i la constitució de PARALELO 40 - Observatori Mundial de la Dieta Mediterrània.
 
L’acte també ha comptat amb l’assistència del director general d’Indústria Alimentària del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), Fernando Burgaz, del regidor en funcions de comerç, consum i mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Raimon Blasi, del president del comitè científic de la Dieta Mediterrània i PARALELO 40, Ramon Estruch, i del director executiu de la Fundació Dieta Mediterrània, Domingo Valiente.
 
Es tracta d’una iniciativa que promou la investigació interdisciplinar i multisectorial de la Dieta Mediterrània des de les vessants alimentària i agrària, de salut cultural, econòmica, gastronòmica i mediambiental. Té com a objectiu crear sinergies entre els estaments científics i les indústries alimentàries, en relació a tots els temes relacionats amb la nutrició i la seva promoció.
 
Aquest projecte, promogut per la Fundació Dieta Mediterrània, està liderat per un grup de prestigiosos investigadors i científics internacionals, dirigits pel Dr. Ramon Estruch, coordinador científic de la Fundació Dieta Mediterrània.
 
En una primera fase es recopilarà, analitzarà, interpretarà i es difondrà la informació i el coneixement entorn de la Dieta Mediterrània i dels països que formen el paral·lel 40 (tant hemisferi nord com sud).
 
Durant la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha agraït a la Fundació Dieta Mediterrània la “gran tasca que està duent a terme amb l’objectiu de fomentar la investigació i la difusió dels avantatges de la Dieta Mediterrània”.
 
Pelegrí ha destacat que l’alimentació mediterrània és una valuosa herència cultural que, a partir de la simplicitat i la varietat, ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa d’aliments, gens renyida amb el plaer gastronòmic. “La dieta mediterrània no és només un patró alimentari que combina ingredients de l’agricultura local, sinó un estil de vida, una aposta per uns valors compartits d’un territori, un model d’alimentació i uns hàbits de consum propis de la cultura mediterrània”.
 
En aquest sentit, el conseller ha subratllat que “el patró d’alimentació de la Mediterrània es considera una proposta d’alimentació molt saludable i, segons evidencia la ciència, els mediterranis han aconseguit, a través dels segles, configurar un model alimentari excel·lent per a la salut”. En aquesta línia, el conseller ha explicat que s’ha de fer pedagogia social del maridatge entre dieta mediterrània i salut, perquè la societat catalana assumeixi el concepte que el consum dels aliments catalans de qualitat, que formen part de la dieta mediterrània, són la millor manera de realitzar una ingestió d’aliments que afavoreixin la salut humana.
 
Pelegrí també ha remarcat que “hem de ser capaços d’adaptar l’alimentació mediterrània als canvis sociològics i culturals que s’han produït en les darreres dècades, així com als que es vagin produint”. Així ha apuntat alguns aspectes a millorar a Catalunya, com ara la disminució del consum de fruites i hortalisses i peix, l’increment del consum de brioixeria o l’obesitat infantil.
 
Per aquest motiu, el conseller ha explicat que és molt important dur a terme les accions necessàries per recuperar l’alimentació mediterrània i preservar-la. “Iniciatives com la presentada avui són necessàries perquè la dieta mediterrània sigui un patrimoni real, palpable, un hàbit estès arreu del nostre país”. “Hem de generar complicitats, sinergies entre institucions públiques, privades i societat per promoure i difondre les bondats de la dieta mediterrània”, ha conclòs el conseller.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

2  

Fitxers adjunts

El conseller Pelegrí durant la presentació de l'Observatori de la Dieta Medierrània

El conseller Pelegrí durant la presentació de l'Observatori de la Dieta Medierrània
JPG | 1128

f2

f2
JPG | 1088