Més de 130 agricultors i tècnics van participat en la Jornada.
Més de 130 agricultors i tècnics van participar en la Jornada
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va organitzar, el passat 21 de maig, a Malla (Osona), la XIV Jornada Intercomarcal sobre conreus extensius, que va comptar amb la presència de més de 130 agricultors i tècnics del sector d’arreu de Catalunya que es van aplegar al camp experimental que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAAM, té al municipi de Malla.
 
Els cultius herbacis ocupen una part molt destacable de la superfície agrària catalana, amb una gran implantació en el territori i base d’equilibri territorial. La seva interacció amb el medi natural és gran, essent un element clau en la seva gestió. La societat catalana exigeix cada vegada més sistemes de producció sostenibles, amb un ús raonat de les matèries primeres (adobs, productes fitosanitaris, aigua, ...) que ha de permetre minimitzar els possibles impactes negatius aspectes que van ser posats de relleu per Joan Godia ,Subdirector general d’Agricultura en la inauguració de la Jornada.
 
El futur dels conreus extensius depèn, en bona part, de la capacitat que tinguin els agricultors d’adaptar-se a les demandes de la situació actual. Aspectes com la reducció de les despeses de la producció i la implementació de sistemes de conreu respectuosos amb els valors naturals, es preveuen claus. La difusió d’innovacions tècniques que facilitin aconseguir aquests objectius és encara més necessària, sobretot pel que fa a la maquinària d’aplicació de purins amb conductímetre i aplicadors localitzats i als sistemes de tractament de dejeccions ramaderes que permeten l’obtenció de subproductes aptes per usar com a adobs.
 
Aquesta jornada va permetre als assistents, a banda de veure les varietats de blat tou i d’ordi, conèixer els avenços en material vegetal de blat, sègol, triticale, tritordeum i espelta que l’IRTA Mas Badia assaja a la zona. En aquest mateix camp d’assaig i en el marc del Pla per a la millora de la fertilització agrària a Osona que el DAAM desenvolupa des del XXXX, s’hi fan proves de fertilització utilitzant com adob les fraccions líquides i sòlides dels purins obtingudes a partir d’un sistema de separació sòlid-líquid. A la comarca d’Osona són moltes les explotacions que recorren a la implantació d’aquest sistema de tractament per reorientar els seus plans de gestió de dejeccions ramaderes, motiu pel qual és important que es coneguin els resultats d’aquests assajos com a garantia de sortida i possibilitat de gestió d’aquests subproductes.
 
 
La Jornada és referent dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT).
La Jornada és referent dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT).
Es va aprofitar l’organització de la jornada per donar a conèixer les línies d’ajut darrerament convocades que han de servir per facilitar l’adaptació al nou model de gestió segons les necessitats de cada explotació. Tanmateix es va parlar de les novetats normatives, que estan enfocades a optimitzar la gestió de la fertilització i les dejeccions ramaderes i que tenen l’objectiu d’aconseguir que la gestió real sigui igual a la tramitació administrativa.
 
Un aspecte important van ser les ponències sobre com planificar raonadament la fertilització i la del projecte LIFE+ Futur Agrari, que va tractar sobre la utilització de drons, satèli·lits i sistemes similars amb la finalitat d’ajustar la darrera aportació de nitrogen en panís, prèviament a la floració. D’aquesta manera s’aconsegueix que el N aplicat sigui aprofitat eficientment per la planta disminuint el contingut de N mineral en el sòl que és susceptible de ser arrossegat a aigües subterrànies.
 
La Jornada Intercomarcal sobre conreus extensius continua sent la jornada de referència en aquest àmbit dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica del DAAM i, en aquesta XIV edició, s’ha fet una demostració de maquinària d’aplicació de purins que a més, incorpora un conductímetre automàtic. En els darrers mesos cada cop és més habitual veure aquest tipus de maquinària en diferents zones de Catalunya. Jornades com aquesta son una peça bàsica ,tal i com va destacar la Directora dels Serveis Territorials del DAAM a Barcelona en les seves paraules de clausura una eina bàsica en la transmissió de coneixement i instruments de treball al sector.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

f1

f1
JPG | 87

f2

f2
JPG | 88