• En la presentació del document de reflexió estratègica del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català, el conseller ha anunciat que el Departament està elaborant el Nou Programa de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries 2016-2020
  • En el decurs de l’acte també s’ha destacat que, recentment, el Departament ha abonat pagaments endarrerits al sector cooperatiu agrari català per valor de més de 10 milions d’euros
FOTO WEB
Un moment de la intervenció del conseller.
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit aquest matí, a Lleida, la presentació del document de reflexió estratègica del Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català, que s’ha dut a terme en el marc de l’Assemblea General de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), que ha elaborat el document per encàrrec del Departament.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció mostrant el seu agraïment per l’esmentat document de reflexió estratègica, pel treball i esforç esmerçats en ell, i ha fet constar que les conclusions, les línies i les visions que recull són un actiu importantíssim per a donar vida al cooperativisme, a aquest model d’èxit en el que creiem, que ens ha donat tants bons resultats i pel que apostem com a garantia de futur, perquè el cooperativisme és viu i volem mantenir-lo viu per molts anys més”.
 
En aquest punt, Pelegrí també ha volgut agrair el rigor i la professionalitat demostrats i la implicació del sector, en aquest cas de la FCAC. “Des que sóc conseller sempre he apostat per la involucració, la coresponsabilitat i la col·laboració dels agents implicats, perquè crec que ens ajuda a tots, tant a definir i establir una fotografia del que hi ha, com a marcar les línies vermelles, tot allò que no estem disposats a sacrificar i que ens defineix, com també a prioritzar actuacions, recursos, esforços, etcètera, pel bé comú de les nostres empreses, del nostre sector, i del nostre territori”.
 
Així, d’entre les idees i propostes que recull el document presentat avui i que s’han posat avui sobre la taula, el conseller n’ha destacat vàries, com ara la importància de la figura del soci, la dificultat d’entesa entre cooperatives per a tirar endavant projectes d’intercooperació, emprendre amb cap i amb seny, entre altres. Així, ha assenyalat que “els socis són els que defineixen les cooperatives i el cooperativisme, el punt de partida i el que dóna sentit al model, no és que sigueu una peça, és que sou LA peça. I és per això que us demano que recupereu el vostre orgull. Sou la clau d’un model empresarial únic i singular, i heu de donar valor al cooperativisme i al que sou i transmetre-ho als més joves, ens cal fer-nos atractius als joves. Com a sector som un valor segur, capitanegem la recuperació de la crisi, com demostren les dades: la indústria agroalimentària de l’Estat va facturar 93.000 M€ (+3,8% vs 2013) el 2014, 24.000M€ en exportacions (+6%) i el nombre d’ocupats va créixer un 2%.  Això ens ha d’ajudar a captar el nou talent. A més, la societat confia en els vostres productes, qualitat, proximitat, i manera de fer perdurar i cuidar el paisatge. Segons una enquesta de la Generalitat, 9 de cada 10 catalans afirmen que els aliments que compren els hi mereixen confiança. Creieu-me que tenir els clients al vostre costat és una oportunitat única que cal aprofitar, saber gestionar i explicar per a què cada cop siguin més els que coneguin els productes cooperatius”.
 
Quant a la dificultat d’entesa entre cooperatives per a tirar endavant projectes d’intercooperació, Josep Maria Pelegrí ha afirmat que “si el sector cooperatiu agroalimentari no és capaç de cooperar i concentrar tindrem un problema. El mercat ens impulsa a la concentració, ja que l’associació entre empreses fomenta la competitivitat. Potser no cal que sigui una fusió total, però sí enteses per a innovar, per a exportar, per a relacionar-nos amb les grans superfícies, per a reduir costos, per a invertir, per a formar els nostres socis, per a optimitzar les nostres estructures, en definitiva, per a millorar la nostra competitivitat. És la millor solució. L’exportació no sempre és possible, ni l’assessorament estratègic, però, en canvi, associar-se amb altres cooperatives i empreses complementàries, establir ponts per a aprofitar sinèrgies, sí que es pot fer. Hem d’incentivar la col·laboració i la vertebració empresarial, així com la participació en la cadena de valor”.
 
En aquesta línia, Pelegrí ha afegit que “aquí no hi ha excuses, heu de pensar en gran, heu de pensar que s’acosta un canvi de paradigma en el sector, per la introducció de la tecnologia que ens demanarà tenir gent preparada, parlar amb el sector tecnològic per a aconseguir productes personalitzats per a les necessitats de cada subsector, testar i introduir noves maneres de fer, etcètera, i això requereix finançament, nous coneixements, inversions, entre altres. Trenqueu amb l’aversió al risc, i empreneu!”.
 
Així, pel que fa a “emprendre amb cap”, el conseller ha indicat que “no hem de créixer per créixer, no hem de perdre de vista la rendibilitat ni que sense un bon equip humà no hi ha projecte de creixement. Hem de tenir capacitat per a mantenir els marges: implementar millores operatives, reduir costos d’estructura, de fabricació, etcètera, ser competitius en costos i preus, tenir capacitat inversora/ finançament; millorar la professionalització del cooperativisme; i tampoc no hem de descuidar la importància dels mercats internacionals, la diversificació en productes, la marca, i la importància de la qualitat, fidelitzar el consumidor d’agrobotiga, fer marca ‘de cooperativa’, més promoció conjunta de les cooperatives, i més comunicació amb el consumidor”.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha fet palès que, al març, les vendes a l’estranger del sector agroalimentari català van experimentar un augment del 20% en valor, uns 135 M€ més; i les exportacions catalanes en el seu conjunt han marcat un nou rècord i creixen un 6,6% durant el primer trimestre, fins als 15.658 M€.
 
Finalment, Pelegrí ha subratllat que amb el document de reflexió estratègica presentat avui es tanca un projecte que marca el camí  a seguir i que és el fonament del ‘Nou Programa de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries 2016-2020, en què el Departament ja hi està treballant, des de la primera diagnosi que es va oferir. “Ara, com diu el president de la FCAC, en Ramon Sarroca, comença la feina de veritat, i anar concretant totes aquestes línies de treball, dades,  amenaces i oportunitats, i adaptar tot el règim d’ajuts al nou Programa de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries; baixar al detall i responsabilitzar-nos de l’actiu que tenim, per a donar futur i continuïtat al soci i al cooperativisme agrari”.
 
I Pelegrí ha tancat la seva intervenció reiterant l’agraïment per “la feina feta”, destacant que “aquest és un treball sense precedents a Catalunya i obre una nova manera d’operar en la política; la vostra col·laboració i cooperació en aquest procés és essencial per a nosaltres. Ara, entre tots, convertirem aquesta fotografia en una bona pel·lícula”.
 
Val a remarcar, també, que en el decurs de l’acte s’ha anunciat que els darrers dies el Departament ha abonat pagaments endarrerits al sector cooperatiu agrari català per valor de més de 10 milions d’euros.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la intervenció del conseller.

Imatge de la intervenció del conseller.
JPG | 160