L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, en el marc del Saló Construmat, ha organitzat una Jornada per explicar el nou Decret aprovat aquest  mes que regula  les ITE (Inspeccions Tècniques d’Edificis) i el Llibre de l’edifici i que representa una oportunitat per impulsar la rehabilitació.
foto de la Jornada
El secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha presentat en la Jornada d’avui els objectius d’aquest nou Decret i ha destacat la importància de coordinar  les polítiques d’habitatge amb les polítiques de rehabilitació i l’oportunitat que representa per al sector de la rehabilitació l’aprovació d’aquest Decret.
 
La ciutat construïda: sostenible i propera
Sala també ha esmentat en la seva intervenció la importància, en els propers anys, de treballar sobre la ciutat construïda, més que sobre la ciutat que està per construir. Millorar l’espai públic és important, però millorar les edificacions de molts dels nuclis centrals de les nostres ciutats és un recurs per enfrontar-nos a la crisi ecològica i climàtica de la forma més eficaç: menys espai, menys temps i menys matèria i energia. Així, doncs, ha dit que “la sostenibilitat passa per les ciutats perquè elles són les que, fins avui, han vehiculat la insostenibilitat” i per això la rehabilitació ha de ser energèticament i també  propera a les nostres necessitats.
 
S’acaba la flexibilitat per a la presentació dels informes
El proper dia 27, entra en vigor el nou Decret ITE, que no ha estat un caprici, i que s’ha elaborat i aprovat, per donar sortida a les ineficiències detectades en l’aplicació de l’anterior Decret. En aquest nou reglament, és manté el calendari de les revisions a realitzar pels edificis plurifamiliars, i en aquest sentit, Sala ha manifestat que fins a la data hem estat molt flexibles, i no s’han obert expedients sancionadors per no haver passar la inspecció tècnica dels edificis, però que ara, amb el nou decret, aquesta flexibilitat s’acaba, i per tant, si un edifici pateix alguna incidència que s’hagués pogut evitar amb la revisió de la ITE, no ens ho pensarem a l’hora d’obrir l’expedient corresponent.
 
Assolir un major compromís dels propietaris en el manteniment
Jordi Sanuy, director de  Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha destacat en la seva intervenció la importància de tenir un bon Programa de Rehabilitació per poder aplicar les ITE. Les comunitats de propietaris, un cop rebut l’informe ITE, disposaran de 12 mesos per fixar un Programa de Rehabilitació que hauran d’aprovar per Junta conjuntament amb la dotació d’un Fons de Reserva específic que els permeti executar les obres segons el calendari i fases acordades. El termini es redueix a 6 mesos en cas de deficiències molt greus i greus.
 
La voluntat del nou Decret és dotar les comunitats de més flexibilitat alhora de realitzar les obres però amb un major compromís per part dels propietaris sobre el deure de manteniment dels edificis.
 
En aquesta Jornada hi ha participat també el director de  Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jordi Sanuy, el responsable de la Unitat d’Edificació de l’ICAEN, Lluís Morer, i el director Tècnic de l’ITEC, Ferran Bermejo.  Al final de la Jornada s’ha fet  una taula rodona per debatre la utilitat de les ITE en la qual hi han participat representants  de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, del Col·legi  d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació de Barcelona, del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i del Gremi de Constructors de Catalunya.
 

1  

Imatges

Foto de la Jornada

Foto de la Jornada 442

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 70