Jornada subproductes
  • La gestió dels residus industrials per la via del subproducte representa de mitjana el 6,4% anual
 
  • L’aprofitament d’aquests residus permet a les empreses reduir despeses i millorar la competitivitat
 
  • Incrementar la valorització material, des d’una òptica de l’economia circular i baixa en carboni, és un dels eixos de la nova planificació de l’Agència de Residus de Catalunya
 
 
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i el Consell de Cambres de Catalunya han organitzat avui la desena Jornada de gestió dels residus com a subproducte, un punt de trobada entre les empreses productores de residus i que volen gestionar-los com a subproductes i aquelles que veuen una oportunitat per a incorporar-los en el seu procés productiu.
 
En aquests darrers 10 anys, un total de 3.005.061 tones de residus industrials s’han gestionat com a subproductes, el que representa que cada any una mitjana del 6,4% dels residus industrials han tingut aquesta via de gestió.
 
 
 
La gestió dels residus com a subproductes comporta que altres empreses els utilitzin com a matèria primera en els seus processos productius. Suposa alhora una prevenció en la generació i un estalvi econòmic important associat a la seva gestió, a través d’operacions d’eliminació en dipòsits controlats, incineradores o plantes de tractament fisicoquímiques. És, alhora, un dels eixos de la nova planificació de l’Agència de Residus de Catalunya, que posa èmfasi en incrementar la valorització material, des d’una òptica de l’economia circular i baixa en carboni.
 
Actualment, més de 3.000 empreses estan inscrites a la Borsa de Subproductes de Catalunya, un servei gratuït que té com a objectius potenciar l'aprofitament màxim dels residus, promoure el reciclatge i proporcionar a les empreses una eina per reduir despeses i millorar la competitivitat. Amb aquesta finalitat, la borsa gestiona una base de dades d'empreses inscrites que ofereixen o demanden residus per introduir-los a processos productius com a primeres matèries, fet que n’abarateix l'adquisició i en redueix el cost de gestió. Es calcula que aquesta borsa genera un miler de contactes anuals.
 
En el marc del nou Programa de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos 2013-2020 (PRECAT20) un dels objectius estratègics posa precisament l’èmfasi en incrementar la valorització del conjunt de residus, particularment la valorització material, des d’una òptica de l’economia circular i baixa en carboni. Per tant, continuar potenciant la via del subproducte constituirà una de les accions de l’ARC durant els propers anys.
 
Finalment, durant la Jornada s’ha informat als participants del canvi de denominació de subproducte a subrecurs. La modificació ve donada per la nova regulació estatal, la Llei 22/2011 de residus i sòls contaminats.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 87

Foto

Foto
JPG | 92