El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha inaugurat aquesta tarda, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, la II Jornada SES “La cultura ètica en l’esport base: consolidació de pràctiques educatives”, organitzada per la Fundació Itinerarium, que ha comptat amb interessants ponències i debats al voltant de projectes existents en el foment dels valors a infants i joves a través de l’esport, entès com una “eina potent per a la transformació positiva de la societat”.
Ivan Tibau, que ha compartit l’obertura de la jornada amb Carmen Salcedo, directora del projecte SES (Sports Ethic Seal), i Narcís Vives, director de la Fundació Itinerarium, ha assegurat que l’activitat física i l’esport són “una eina potent per a l’adquisició de valors constructius i per a la transformació positiva de la societat”, ja que “gràcies al seu gran potencial emocional, poden promoure el benestar personal i la cohesió social”, i ha afegit que per convertir aquest potencial en una realitat “cal promoure aquells aspectes més valuosos del sistema esportiu i la seva transformació per tal que l’activitat física i esportiva posi sempre, per davant de tot, la persona, en un sentit integral”.
El secretari general de l’Esport ha explicat, en aquest sentit, que a Catalunya ja es duen a terme iniciatives des de diversos àmbits i que el Govern català entén l’esport i l’activitat física com “un espai sense fronteres, vinculat a àmbits com l’educació, la salut, l’economia o el medi ambient”, motiu pel qual “creiem que només si adopta un enfocament transversal, l’Administració pública podrà afrontar els canvis que proposem”. Més enllà de “l’interès desmesurat per la victòria esportiva”, Ivan Tibau ha defensat també el paper de la pràctica esportiva com “un instrument d’educació, on els practicants puguin experimentar les emocions que implica la competició i aprendre a conviure-hi, on es pugui garantir una formació en valors per part de tots els formadors i on es posin en valor les perspectives de gènere i de capacitats per poder garantir-ne l’accés universal real”.
El Segell de Garantia Ètica per a l'esport base SES (Sports Ethic Seal) és una distinció pionera al món per a clubs, escoles, campus o federacions dedicades a la formació esportiva infantil i juvenil. Amb el SES s'aconsegueix, per part de l'entitat, un reconeixement públic del seu compromís i pràctica provats en el foment dels valors ètics a través de l'esport. A través d’aquest segell, es vol garantir entorns esportius que previnguin conductes de risc, i ajudin als més petits a adquirir valors saludables i positius per una convivència responsable, constructiva i solidària. Narcís Vives ha subratllat la importància de “teixir una xarxa” per executar els programes educatius com aquest, per tal “d’aprendre un dels altres de les experiències i compartir les problemàtiques que surtin”.
Després de la inauguració de l’activitat, que ha reunit unes 50 persones, principalment directius i tècnics de clubs esportius, representants de Consells Esportius, tècnics de l’esport de municipis, i experts i professionals de l’esport en edat escolar, Julián Marín, coordinador tècnic del Sant Cugat Esport FC; Alex Corres, membre de la comissió d’ètica del CE Vila Olímpica –pioner-, i Roger Casellas, president del CB Igualada, clubs distingits fins ara amb el segell de garantia ètica SES, han explicat la seva experiència en el foment de pràctiques educatives a l'esport base, abans que Francesc Nebot, directiu de la Fundació Damm, també exposés els seus projectes en aquest àmbit.
A continuació, s’han fet tres grups per treballar en comú aspectes concrets. Lorena Cos, psicòloga esportiva, ha dinamitzat el primer, centrat en les eines per enfortir la capacitat dels entrenadors en la transmissió de valors; Alejandro Hervás, de l’Equip SES, ha fet el mateix al voltant de la implicació de l'entorn socio-familiar en la promoció de la cultura ètica en el context esportiu, mentre que Joan Méndez, professor de Filosofia, ha coordinat un debat sobre les mesures organitzatives que poden generar un ecosistema educatiu en l'esport base.
L’ètica en l’esport base
En la part final de la jornada, el subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport (CCE), Oriol Marcé, ha participat en una taula rodona en què s’ha reflexionat sobre propostes i accions immediates per potenciar l’educació ètica en el dia a dia de l'esport base. Oriol Marcé ha explicat el marc legal que permet a la Generalitat utilitzar diferents eines per implementar les polítiques esportives, com ara campanyes i jornades de sensibilització i informació; la formació destinada als diferents agents i figures de l’esport; la regulació normativa desplegant la Llei de l’Esport, i l’impuls de projectes per a la promoció i pràctica dels valors en l’esport, amb altres administracions i departaments, i amb agents i entitats del sector i de la societat.
Concretant en aquestes actuacions, Oriol Marcé ha esmentat les resolucions sobre els programes de l’esport escolar a Catalunya fora de l’horari lectiu (Jocs Esportius Escolars de Catalunya i Pla Català d’Esport a l’Escola) per adaptar els reglaments per a una pràctica més educativa, i l’acord de col·laboració entre el CCE i la Unió de Consells Esportius de Catalunya per treballar específicament en un projecte per fer tangibles els valors en la pràctica de l’esport en edat escolar, a través de la integració del seu valor en el resultat (experiència del Consell Esportiu del Baix Llobregat amb el programa JugaVerdPlay), o a través de classificacions paral·leles de valors. Entre les accions de sensibilització, ha citat la producció d’una sèrie de 13 audiovisuals centrats en l’esport escolar, la realització de xerrades sobre el valor de l’esforç a alumnat de centres de 5è i 6è de primària, i la participació en programes de ràdio sobre esport escolar.
Al seu costat, hi ha intervingut Montse Vergés, del Consell de l’Esport Escolar de Barcelona, i Javier Latorre, membre de la Comissió d’Ètica Esportiva de la Federació Catalana de Futbol. La metodologia SES va començar a desenvolupar-se a finals del 2010 a Barcelona a través d’una experiència pilot, i després s’ha anat implementant en diverses entitats. La Fundació Itinerarium, en el seu compromís d’impulsar un moviment internacional en el sector esportiu que promogui valors ètics, impulsa la creació de la xarxa SES, una xarxa d’aprenentatge continuat i treball col·laboratiu per fomentar bones pràctiques organitzatives i formatives.