- La Generalitat ha organitzat l’acte paral·lel a la fira Carbon Expo “COP21: Perspectives, reptes i oportunitats” per debatre les accions a emprendre per arribar a un acord de reducció d’emissions a nivell mundial a finals d’any
- Demà el debat se centrarà en el finançament climàtic
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha presidit aquesta tarda al CaixaForum de Barcelona l’acte “COP21: Perspectives, reptes i oportunitats”, en el marc de la Carbon Expo, que se celebra a la ciutat fins demà dijous. El Govern català ha volgut organitzar la trobada aprofitant aquesta fira, la cita mundial més important dels mercats de carboni, finançament del clima i transferència de tecnologia i d’energia, per promoure un debat al voltant de la lluita contra el canvi climàtic que permeti assolir un acord satisfactori a nivell mundial en la Cimera de les Nacions Unides que se celebrarà a París el proper mes de desembre (COP21).
El debat l’han organitzat conjuntament la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, del Departament de Presidència, la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).
El secretari Llebot ha volgut destacar que “Catalunya i els actors no estatals tenen una dimensió internacional per fomentar l’acció climàtica a nivell local i global”. De fet, les polítiques de lluita contra el canvi climàtic, tant les de mitigació com les d’adaptació, s’han de desenvolupar a una escala multinivell perquè siguin realment efectives.
L’agenda catalana a la COP 21
Aquesta mateixa tarda s’ha fet pública l’agenda catalana vers la COP21, que inclou les accions on participarà la Generalitat, tant a casa nostra com a nivell internacional. A la ciutat de Barcelona en destaca la Carbon Expo, la reunió anual del Grup de Treball dels Governadors sobre Clima i Boscos (GCF) o una trobada la propera tardor sobre l’estat de les negociacions de la cimera. Ja a l’exterior, serà present a l’European Sustainable Development Week (ESDW) de Brussel·les, a la MEDCOP 21, “Fòrum de la societat civil mediterrània pel Clima”, de Marsella, a principis de juny, a la Cimera Mundial Clima i Territoris de Lió, al juliol, a la Setmana Climàtica i la Cimera de Caps d’Estat i Governs sobre l’Agenda de Desenvolupament post-2015 de Nova York, al setembre, a la Conferència anual de la xarxa EEAC i, finalment, a la COP21 de París.
Aproximació pràctica al finançament climàtic
La Direcció General de Polítiques Ambientals i ACCIÓ han organitzat per a demà un acte paral·lel dins el recinte de la Carbon Expo sobre finançament climàtic. Aquest concepte es refereix als mecanismes de finançament impulsats per organismes, públics o privats, nacionals, regionals o globals, per al desenvolupament de projectes i programes de mitigació i adaptació amb l’objectiu d’avançar cap a un desenvolupament baix en carboni, i resilient als impactes del canvi climàtic.
Molts països en vies de desenvolupament estan portant a terme aquests programes, que poden constituir una oportunitat per a les empreses catalanes amb experiència en diferents àmbits del camp ambiental, la planificació, la transferència de coneixement o la innovació. L’objectiu és exposar alguns exemples pràctics de països en vies de desenvolupament que hi estan treballant i copsar la visió d’aquests organismes finançadors.
2