- L’exercici ha comptat amb la participació activa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, SEM, Institut de Medicina Legal de Catalunya i Creu Roja, a més del Cos de Policia Portuària, Bombers de Barcelona i organismes de l’Estat
- S’ha posat en prealerta el Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT per garantir la coordinació amb la direcció de l’emergència a l’interior del Port de Barcelona i graduar la resposta i mobilització dels efectius de la Generalitat
Protecció Civil de la Generalitat, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Sistema d’Emergències Mèdiques, l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, per part de la Generalitat, així com Creu Roja, cossos operatius de l’Ajuntament de Barcelona, el Port de Barcelona i cossos operatius i organismes de l’Estat, han participat avui en un simulacre al port de Barcelona que ha simulat la resposta coordinada a l’arribada a la costa d’un vaixell de transport de mercaderies amb diversos polissons a bord, alguns d’ells sospitosos de patir la malaltia pel virus d’Ebola (un dels polissons ha mort).
Aquest exercici forma part dels simulacres anuals que organitza la Força d’Acció Marítima de l’Armada espanyola en col·laboració amb la Subdirecció General de Sanitat Exterior (Ministerio de Sanidad) com a organisme coordinador de les activitats de vigilància i control dels riscos per a la salut pública a fronteres.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya ASPCAT ha participat en el simulacre de forma coordinada amb Sanitat Exterior (Ministerio de Sanidad), des del lloc de Comandament Avançat i del Comitè de Coordinació.
El Secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha coordinat les accions derivades de l’activació del Protocol d’actuació davant casos sospitosos de febre hemorràgica pel virus d’Ebola. Dins d’aquest protocol s’han realitzat les següents actuacions: declaració de la sospita de casos; coordinació del trasllat dels malalts per part del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’hospital de referència, Hospital Clínic de Barcelona, i coordinació del trasllat dels contactes de risc al centre habilitat i seguiment posterior del seu estat de salut.
Quan l’ASPCAT detecta situacions de greu risc col·lectiu o d’emergència per a la salut pública també s’activen els canals de comunicació entre el departament de Salut i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat (departament d’Interior) per tal de coordinar les seves actuacions.
El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha participat al simulacre amb 2 ambulàncies amb equips d’intervenció de NBQ (Nuclear, Biològic i Químic), i 2 comandaments que s’han situat al Centre de Comandament Avançat. També hi ha desplaçat 2 vehicles de comandament, un d’ells per dirigir la intervenció dels equips propis.
Protecció Civil de la Generalitat ha activat la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya de forma preventiva per fer seguiment de la situació de crisi i garantir la coordinació amb la direcció de l’emergència a l’interior Port de Barcelona, així com per graduar la resposta i mobilització dels efectius de la Generalitat participants. El subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil de la Generalitat ha participat en el comitè de direcció de l’emergència a l’interior del Port de Barcelona, i ha actuat d’enllaç entre la direcció d’emergències de la Generalitat de Catalunya i la de l’Administració de l’Estat, per garantir la màxima coordinació en tot moment.
A més, s’han desplaçat dos tècnics de l’operativa territorial de Protecció Civil que s’han incorporat al Centre de Comandament Avançat (CCA) ubicat al Port de Barcelona, que han actuat d’enllaç permanent amb el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat i per detectar les necessitats logístiques.
Per part de Creu Roja, mobilitzats per Protecció Civil de la Generalitat com a comandament del Grup Logístic del Pla Procicat, hi han participat 7 efectius amb 3 vehicles. La Creu Roja ha desplegat 4 carpes:
- Una carpa per tal que els operatius es vestissin amb els equips de protecció
- Una carpa petita per fer enquestes epidemiològiques als polissons
- Una carpa petita per fer enquestes epidemiològiques als tripulants
- Una carpa per comandaments i autoritats
L’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), depenent del Departament de Justícia de la Generalitat, ha participat al simulacre amb 2 metges forenses, un tècnic especialista en patologia forense i el director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, Dr. Jordi Medallo. Han format part d’una comissió judicial que ha realitzat l’aixecament d’un cadàver suposadament mort per Ebola.
Després de la intervenció de la Policia i el SEM, els metges forenses han pujat al vaixell i han fet l’aixecament del cadàver de la víctima, que consisteix a inspeccionar el lloc i el cos amb l’objectiu de constatar el diagnòstic, la causa i la data de la mort, en compliment de les recomanacions proposades per l’IMLC per a casos de mort per Ebola.
Finalment, el Servei de Recollides Judicials (funerària) ha baixat el mort del vaixell. En un cas real i amb l’autorització judicial prèvia, l’haurien traslladat al tanatori per incinerar-lo segons la normativa sanitària.
Per part del Port de Barcelona hi han intervingut els departaments de Seguretat Corporativa i de Conservació del Port i el cos de la policia Portuària. A més, els Bombers de Barcelona han intervingut en qualitat de Bombers del Port.
Resum d’organismes participants en l’exercici: Agència de Salut Pública de Catalunya i Sistema d’Emergències Mèdiques, Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, Institut de Medicina Legal de Catalunya, Creu Roja, Bombers de Barcelona, Policia Portuària, Port de Barcelona, Salvamento Marítimo–SASEMAR, Administració de Justícia, Subdirección General de Sanidad Exterior, Dirección General de Salud Pública, Calidad e Innovación del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Armada, Capitanía Marítima, Área de Sanidad-Sanidad Exterior, Delegación del Gobierno del Estado en Cataluña, Protección Civil de l’Estat, forces i cosssos de seguretat.