- La reunió europea de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN) Little Sydney se celebra a partir d’avui i fins diumenge a Àustria
- S’hi debatran a escala europea les conclusions del Congrés Mundial de Parcs que es va celebrar a Sidney (Austràlia) el novembre de 2014
- La delegació catalana exposarà el model català de planificació estratègica per a la creació de nous espais naturals protegits i l’impacte econòmic i social que tenen aquests espais al territori
La directora general del Polítiques Ambientals, Marta Subirà, participa avui a la reunió europea de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN) Little Sydney, que se celebra al Parc Nacional Donau-Auen (Àustria). Aquesta conferència és el retorn a escala europea de les conclusions del Congrés Mundial de Parcs que es va celebrar a Sidney (Austràlia) el novembre de 2014.
Subirà ha intervingut en dues sessions de treball. Com a ponent, ha exposat el model català de la planificació estratègica en la creació de nous espais naturals protegits i ha destacat la necessitat d’assolir una xarxa de parcs naturals completa, representativa i que ajudi a disminuir la pèrdua de biodiversitat i a promoure la qualitat de vida al territori. En aquest sentit, ha explicat la contribució social i econòmica que fan les àrees protegides i “els evidents beneficis ambientals, socials i econòmics que aquests espais suposen en les àrees on es troben ubicats, com ara la creació de nous llocs de treball, noves iniciatives en el sector serveis i en el sector primari i la fixació de creació”, entre altres.
Per a Subirà, “es tracta de donar valor, en primer lloc, als serveis ambientals que ja presten aquests espais, com la provisió d'aigua pura, aire net, aliments, prevenció de l'erosió i el canvi climàtic i regulació de la temperatura i, en segon lloc, de fer també evidents tots els beneficis econòmics directes i indirectes que generen per a la població”.
En la jornada també s’estan debatent aspectes sobre cooperació i gestió transfronterera d'espais naturals protegits.
Little Sydney
Les jornades Little Sydney se celebren del 28 al 31 de maig i estan organitzades per la delegació de la UICN a Europa, a més dels membres i experts que formen part de la Comissió d'Àrees Protegides de la UICN. L’objectiu és múltiple:
- Presentar i debatre els resultats del Congrés Mundial de Parcs de 2014 i identificar els buits i les mancances en la conservació de la natura i els sistemes d’àrees protegides a Europa.
- Traslladar a escala europea la Promesa de Sidney per generar compromisos i trobar solucions als reptes globals.
- I identificar els principis rectors per a una societat ambientalment i socialment responsable, basada en una xarxa efectiva d’espais naturals protegits a Europa.
Little Sidney CAT
Part d'aquest llegat del Congrés Mundial de Parcs ja es va valorar i debatre el passat 15 d'abril a Barcelona en la reunió preparatòria dels membres de la UICN de Catalunya, durant la Jornada Little Sydney CAT: Nature Last Call. Allà es va fer un resum de les 143 resolucions de la Promesa de Sidney per garantir la protecció i conservació dels espais naturals. Tots els assistents van estar d'acord en que la gran majoria de les recomanacions de Sidney eren aplicables a Catalunya i que s'havia d'anar avançant en aquest sentit.
La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura és l’organització ambiental més antiga i extensa del món i, actualment, també la més professionalitzada. Des de 1961, organitza cada deu anys el Congrés Mundial de Parcs. Aquest és l’esdeveniment mundial més important sobre espais naturals protegits, que aplega les institucions i els experts més influents i reconeguts en la matèria amb l’objectiu compartit d’establir una agenda global per a les àrees protegides de dècada en dècada. La Generalitat, membre de la UICN des de febrer de 1990, ha participat en els congressos mundials de parcs de 1992 (Caracas, Veneçuela), de 2003 (Durban, Sudàfrica) i en el Congrés mundial de la UICN a Jeju (Corea) l’any 2012.
1