La setmana passada va tenir lloc, a les instal·lacions de The Wine School Foundation de Vilafranca del Penedès, el final del procés de selecció dels candidats que han de formar part del panel de tast oficial de vins de Catalunya.
Durant la reunió es van facilitar els resultats obtinguts, es va explicar el procediment d’avaluació utilitzat, i el resultat de totes les proves realitzades en aquest procés, que ha tingut una durada de dos mesos i mig, aproximadament. En aquesta trobada es va convocar els 82 candidats finalistes (respecte als 96 inicials), dels quals se’n van seleccionar 31 i 9 més van quedar com a reserva.
El director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i conseller delegat executiu de Prodeca, Jordi Bort, va explicar que “els resultats han estat molt positius i n’estic gratament satisfet. Tenim un molt bon nivell i això ha fet molt difícil establir els criteris de tall dels candidats.” Bort també va explicar que, per tal que el Panel de Tast no es vegi mai minvat quant al nombre de tastadors, “hem pensat fer un curs per continuar l’entrenament dels tastadors i que aquests puguin incorporar-se a la reserva, ja que d’aquesta manera ens assegurem que el panel estigui format sempre pel mateix nombre de tastadors”.
Un cop feta la selecció ja es començarà amb l’entrenament del panell, tant en el pla genèric com específic. També es continuarà treballant amb la resta d’etapes del projecte fins al ple funcionament i l’acreditació del panel. La primera sessió ja està prevista per al proper 11 de juny a les dependències de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès.
Una eina pionera dins el sector
El panel de tast oficial de vins de Catalunya és un projecte que està desenvolupant l’INCAVI, amb l’assessorament de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
Es tracta de disposar d’un panel oficial de degustadors, on es tastaran els vins de les denominacions d’origen (DO) catalanes a través d’un procediment regulat i acreditat per la ISO 17025. L’objectiu del panel és, d’acord amb el que estableix la normativa europea sobre l’Organització Comuna del Mercat Vitivinícola, protegir d’una banda els consumidors i de l’altra, els productors de vins de les denominacions d’origen protegides.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.