Són espècies que no es troben en cap altre lloc del  món, entre les quals una petita planta (Seseli farrenyi) que viu enmig de les escletxes de la roca i és la planta més amenaçada de Catalunya
DAAM-Gerard Carrión
La Seseli farrenyi és la planta més amenaçada de Catalunya
El Parc Natural de Cap de Creus és una zona molt valuosa, no només pel seu interès paisatgístic i turístic de primer nivell, sinó sobretot pels animals i plantes tan peculiars que hi viuen, tant dins com fora de l’aigua. No en va, podem trobar-hi dues espècies endèmiques del Parc, és a dir, que en tot el món només es poden trobar aquí: el Mastigophalus rangianus, un petit cargol de closca plana, i la Seseli farrenyi, una petita planta que viu enmig de les escletxes de la roca i és la planta més amenaçada de Catalunya, o d’altres que tenen una distribució molt restringida, com l’àliga cuabarrada (Aquila fasciata).
Podem trobar també al mar espècies emblemàtiques com la posidònia, una planta (no una alga) que viu dins del mar i que és una peça clau per a un ecosistema molt ric, especialment per als peixos petits i en creixement de moltes espècies comercials, i també per mantenir la sorra del fons i de les platges.
Exemplar de poll d'àliga cuabarrada anellat
Exemplar de poll d'àliga cuabarrada anellat
Les darreres setmanes, l’Equip de Biologia de la Conservació – Àliga Perdiguera de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el cos d’Agents Rurals i l’equip tècnic del Parc Natural, han anellat un total de dos polls que han nascut en dos dels tres nius d’àliga cuabarrada que tenim al Parc. Aquesta àliga amenaçada només té unes setanta parelles a Catalunya, 7 de les quals són a la província de Girona, i al Parc n’hi ha 3.
Reseda jacquini
Reseda jacquini
Nou Catàleg d’espècies de flora amenaçada de Catalunya
 
Pel que fa a la flora, aquesta primavera l’equip tècnic del Parc està realitzant una prospecció d’algunes de les espècies amenaçades, incloses al recentment aprovat nou Catàleg d’espècies de flora amenaçada de Catalunya que modifica l’aprovat l’any 2008. Es tracta de confirmar les poblacions conegudes i buscar-ne de noves. Les espècies que s’estan treballant són Limonium geronense, Erodium foetidum ssp, foetidum, Reseda jacquinii ssp. litigiosa i Convolvulus siculus, petites plantes herbàcies que tenen al Parc una de les poques poblacions que hi ha a Catalunya. A més, continuen les tasques de control de flora exòtica invasora, sobretot l’ungla de gat (Carpobrotus edulis) i la gazània (Gazania rigens) a la Reserva Natural Integral de Cap de Creus.
DAAM
Itinerari actual per visitar la Reserva Natural Integral de Cap Norfeu, en vermell, i en groc el tram tancat entre el 15 de desembre i el 31 de maig.
Reorganització de l’itinerari del Parc Natural per visitar el cap Norfeu
 
Treballant també en favor de les espècies amenaçades, s’ha hagut de reorganitzar l’itinerari del Parc Natural per visitar el Cap Norfeu, una península protegida amb la màxima figura de protecció de Reserva Natural Integral que s’endinsa un quilòmetre i mig al mar amb uns penya-segats de 100 m d’alçada per tots els costats que continuen dins del mar, excepte per la franja de 500 metres que l’uneix al continent en el seu extrem nord-occidental.
 
Així doncs, per limitar al mínim l’afectació sobre les espècies de gran interès que podem trobar-hi, s’ha prohibit el pas pel camí del vessant nord, i s’ha limitat l’accés fins a la cova de les Ermites durant el període de cria, entre el 15 de desembre i el 31 de maig, de manera que s’hi podrà accedir durant l’estiu i la tardor sense problemes i s’haurà de tornar pel mateix camí. Estem acabant d’adequar tota la senyalització, i agraïm la col·laboració de totes les persones que vénen a gaudir d’aquest espai. A partir de la limitació de l’accés, s’ha pogut constatar la nidificació normal i exitosa de les espècies d’ocells amenaçats que s’hi troben, i esperem que en breu podrem veure una ampliació en la superfície ocupada per les espècies de flora que volem protegir

4  

Fitxers adjunts

Poll àliga cuabarrada anellat

Poll àliga cuabarrada anellat
JPG | 4256

Reseda jacquini

Reseda jacquini
JPG | 2637

Seseli farrenyi

Seseli farrenyi
JPG | 6574

Itinerari cap Norfeu-PN Cap de Creus

Itinerari cap Norfeu-PN Cap de Creus
PNG | 1856