- El cap de l’Executiu ha lliurat aquesta tarda els Premis Nacionals de Comunicació 2015
- Els guardonats han estat l’humorista gràfic Toni Batllori; el programa Valor afegit de TV3; els periodistes Xavier Graset i Salvador Cot; Canal Reus TV i el professional de Relacions Públiques Agustí de Uribe-Salazar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquesta tarda als mitjans de comunicació “col·laboració” per ajudar a explicar a la societat el procés i els temps canviants que venen, amb l’objectiu que els ciutadans “puguin prendre decisions de gran calat, amb ple coneixement de causa”. I tenint en compte que el que es decideixi s’haurà de fer a no molt llarg termini i afectarà “a moltes generacions de cara al futur”.
Aquesta implicació que el cap de l’Executiu ha demanat als mitjans inclou, com ha subratllat, que “expliqueu bé els fets, perquè la gent necessita conèixer-los, i també les conseqüències”, de tal manera que es tinguin “els elements per poder triar d’una manera sòlida i es pugui saber exactament de què estem parlant i què estem decidint”.
“Hi ha molta gent que té interrogants al davant, perquè els temps i les circumstàncies són incerts, i per això necessita una bona qualitat informativa”, ha subratllat.
El president ha fet aquesta reflexió en el decurs de la XV edició dels Premis Nacionals de Comunicació 2015 que aquesta tarda ha entregat al Palau de la Generalitat, i on també hi ha assistit el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí.
Després de lliurar els reconeixement, el president ha reflexionat sobre la professió i el poder dels mitjans, destacant en primer lloc “el mèrit i també la necessitat” dels mitjans i dels professionals de la comunicació “d’adaptar-se als temps canviants”. En aquest sentit, ha assegurat que tots els premiats destaquen precisament per aquesta capacitat de sobreviure, que és la que els ha permès assolir llargues i exitoses trajectòries en tots els casos, ja que “no sobreviuen els més forts, sinó els més capaços d’adaptar-se a les circumstàncies canviants”.
El president també s’ha referit al “gran poder” que representen la comunicació i els mitjans en general, i ha subratllat que “tot poder, perquè sigui democràtic, ha de tenir uns límits”. De la mateixa manera que els té la política i altres àmbits, el cap de l’Executiu ha assenyalat que els que regeixen els mitjans de comunicació són, d’una banda, el codi penal i, de l’altra, el codi deontològic. “En aquest sentit, crec que és bo que hi hagi aquesta doble combinació de límits perquè marca molt la qualitat de la comunicació al nostre país i per tant també de la democràcia”, ha afirmat.
Els premiats d’aquesta edició
Els Premis Nacional de Comunicació van ser creats l'any 1999 amb motiu dels 75 anys del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya. L'objectiu dels guardons és atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya, tant si han estat realitzades per professionals com per qualsevol entitat pública o privada.
Els premiats d’enguany han estat:
- Premi Nacional de Premsa: A l’humorista gràfic Toni Batllori per la seva dilatada trajectòria com a ninotaire i humorista gràfic i, especialment, per l’anàlisi esmolada de l’actualitat que ofereix des de la tira de sàtira política que publica, fa més de vint anys, al diari La Vanguardia.
- Premi Nacional de Televisió: Pel programa d’informació econòmica Valor afegit, de TV3, que acumula ja més de 500 emissions i 13 anys en antena. El jurat destaca el fet d’haver-se mantingut fidel a la seva tasca divulgativa i de servei públic amb uns continguts rigorosos i de qualitat.
- Premi Nacional de Radiodifusió: Al periodista Xavier Graset, actualment director del programa L’Oracle de Catalunya Ràdio, per la seva trajectòria professional, que s’ha desenvolupat principalment a la ràdio pública catalana, però també en altres mitjans com TV3 o Canal Reus TV.
- Premi Nacional de Mitjans d’Arrel Digital: Al periodista Salvador Cot. El jurat ha valorat la tasca d’aquest professional al capdavant de l’edició digital del diari Avui i de Nació Digital, mitjans que sota la seva direcció van assolir el lideratge en el rànquing d’audiència dels digitals en català. Actualment, Cot dirigeix El Singular Digital.
- Premi Nacional de Comunicació de Proximitat: A Canal Reus TV, una de les televisions locals de referència a Catalunya. La televisió va néixer el 1998 per iniciativa d'un col·lectiu de tretze socis, professionals del periodisme i la comunicació formats a Reus i el Camp de Tarragona, entre els quals es troben Andreu Buenafuente, Carles Francino, Josep Maria Martí o Josep Maria Girona.
- Premi Nacional de Publicitat: Al professional de Relacions Públiques Agustí de Uribe-Salazar, pioner de les Relacions Públiques a l’Estat espanyol i amb 50 anys d’exercici professional. És president de Gabinet Uribe des de 1977.
El jurat del Premis Nacional de Comunicació d’aquesta edició ha estat presidit pel secretari de Comunicació del Govern i el formen: el president del Consell Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; la directora de Comunicació de la Diputació de Barcelona, Mònica Fulquet; el degà del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, Ton del Pozo; l’exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí; la membre del Comitè Executiu de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en Català, Helena Solà, i el doctor i professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la URL, Josep Lluís Micó.