Empresa i Treball

TURISME

El conseller Felip Puig dóna el tret de sortida a la prova de mountain bike Transpyr 2015

query_builder   5 juny 2015 14:03

event_note Nota de premsa

TURISME

El conseller Felip Puig dóna el tret de sortida a la prova de mountain bike Transpyr 2015

 
·        La prova ciclista Transpyr 2015 que arriba enguany a la seva sisena edició, del 28 de juny al 4 de juliol i que uneix Roses i Hondarribia en 7 etapes, s’ha consolidat com una de proves més exigents de mountain bike del món i un referent en cicloturisme i turisme actiu.
 
·        L’acte també ha servit per presentar la tercera edició de la Transpyr Road, la versió en bicicleta de carretera de la travessa dels Pirineus, que se celebra en paral•lel a la prova de muntanya i passa per carreteres i ports de muntanya poc transitats.
 
·        La present edició ha assolit una nou rècord de participació, amb 400 ciclistes inscrits, un 10% més que l’any passat, dels quals el 53% són internacionals, de països com Bèlgica, Estats Units, Polònia o Austràlia.
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat aquest matí a Barcelona, al Palau Robert, la sisena edició de Transpyr 2015. El conseller, acompanyat del secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i del director adjunt de la prova, Oriol Sallent, ha presidit la presentació d’aquesta prova de mountain bike i bicicleta de carretera que començarà el proper 28 de juny a Roses.
 
Transpyr, coneguda també com la Travessa Dos Mars, està actualment considerada com una de les cinc proves de mountain Bike més exigents del món, juntament amb la Cape Epic (Àfrica), la Transalp (Alemanya/Itàlia) o la Ruta dels Conquistadors (Costa Rica). La prova, amb més de 800 quilòmetres de recorregut, recorre en 7 etapes, el trajecte entre Roses i Hondarribia.
 
En el marc de la presentació, el conseller Puig ha volgut agrair la seva tasca a l’organització de la cursa per “consolidar una vocació esportiva, que lliga dos mars, dos països diferents i que projecta valors com l’esforç competitiu, la germanor, la sostenibilitat, el respecte al territori, en definitiva, tot allò al que va adreçat el turisme: despertar sensacions, experiències i emocions”. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que “tot el representa lligar esport i turisme suposa focalitzar una demanda creixent. Cada any, milers de viatges relacionats amb el ciclisme, aporten generació de riquesa al nostre país”.
 
La  genèsi de Transpyr sorgeix a partir d’una filosofia compartida entre les persones, comarques i regions al llarg de la serralada que pretén incentivar la pràctica esportiva, crear vincles entre els habitants i potenciar el seu desenvolupament econòmic. Transpyr s’ha consolidat com una de proves més exigents de mountain bike del món i un referent en cicloturisme i turisme actiu. 
 
L’acte també  ha servit per presentar la tercera edició de la Transpyr Road, la versió en bicicleta de carretera de la travessa dels Pirineus, que se celebra en paral•lel a la prova de muntanya i passa per carreteres i ports de muntanya poc transitats.
 
La presentació ha comptat amb la presència del director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, l’alcaldessa de Roses, Montserrat Mindán, i l’alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, en representació dels municipis que acullen la Transpyr. També hi seran presents  el director Patronat de Turisme de les Terres de Lleida, Jordi Blanch, i Albert Duch del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i representants dels principals patrocinadors de la prova.
 
Un cop finalitzada la presentació, el conseller Puig i el secretari de l'Esport, Ivan Tibau, han lliurat als guanyadors d'anteriors edicions el passaport Transpyr amb què s'ha donat simbòlicament el tret de sortida de la prova.
 
Transpyr 2015
 
Transpyr, també coneguda com a Travessa Dos Mars, és una prova per a bicicletes tot terreny (mountain bikes) que uneix Catalunya i Euskadi, que transcorre pel vessant sud dels Pirineus. La ruta compta amb un recorregut de més de 800 quilòmetres estructurat en 7 etapes i  uns 18.000 metres de desnivell acumulat. L’itinerari comença a Roses, amb etapes a Camprodon, la Seu d’Urgell, El Pont de Suert, Aínsa, Jaca, Roncesvalles i finalitza a Hondarribia.
 
En aquesta sisena edició a més de la tradicional prova per a mountain bike,  també se celebra en paral•lel la tercera edició de la Transpyr Road, pensada per a bicicleta de carretera, i que transcorre per vies poc transitades amb tot tipus de de paviment i trams d’especial dificultat amb asfalt deteriorat i grava. Aquesta modalitat de la Transpyr surt des de Cadaqués i a partir d’aquí comparteix punts d’arribada i sortida de les etapes amb els ciclistes de muntanya.
 
Des de la primera edició, Transpyr ha crescut en importància i repercussió: dels 85 participants inscrits al 2010, s’ha arribat als 400 el 2015. Així mateix, destaca la creixent internacionalització de la prova, ja que està prevista la participació de ciclistes de 25 països diferents, que representen  més del 50% dels inscrits. Dels 400 inscrits, 367 són homes i 33 dones, de les quals el 90% provenen de fora de Catalunya.
 
Transpyr està considerada com una de les cinc proves de mountain Bike més exigents del món, juntament amb la Cape Epic (Àfrica), la Transalp (Alemanya/Itàlia) o la Ruta dels Conquistadors (Costa Rica). 
 
Any del Turisme d’Interior i de Muntanya
 
Enguany i seguint la línia d’edicions anteriors, la Generalitat a través de l’Agència Catalana de Turisme torna a col·laborar amb Transpyr, en el marc del programa Pirineus.
 
Precisament, i conforme el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya que aposta entre d’altres per potenciar el turisme de les comarques de l’interior de Catalunya, la Generalitat celebra enguany l’ “Any del Turisme d’Interior i de Muntanya”.
 
L’interior i les muntanyes de Catalunya ofereixen una àmplia varietat d’atractius: paisatges diversos, amb cims, valls i camps de cultiu; poblacions amb caràcter i un notable patrimoni monumental; gastronomia i vins amb una identitat pròpia; la possibilitat de practicar esports com l’esquí alpí o de fons, l’escalada, el golf, la caça i la pesca, i les propostes de turisme actiu i d’aventura com el ràfting, el caiac, el vol en globus, el submarinisme i les nombroses rutes senyalitzades per practicar senderisme i BTT.
 
En aquest sentit, la Generalitat està desenvolupant uns sèrie d’accions per potenciar i promoure l’oferta turística catalana de les comarques de l’interior,
per ajudar les petites i mitjanes empreses d’aquests territoris en la promoció, difusió i comercialització de la seva oferta, serveis i propostes turístiques i apostar per la diversificació de productes, potenciant aquells que són desestacionalizadors, com és el cas de la Transpyr.
 
Aquest any temàtic es fonamenta al voltant de tres accions principals, el Mercat d’Escapades, el Programa de promoció “Enoturisme Catalunya” i la Plataforma de comercialització online d’experiències turístiques a Catalunya.  Destacar també la celebració el mes d’octubre del Buy Interior i muntanya, l’acció comercial més important de l’any i reuneix compradors de tot el món i venedors catalans per comercialitzar l’oferta catalana.
 
També cal destacar la certificació Destinació de Turisme Familiar a l’interior del territori. El juliol de 2013 es va certificar la primera, les Valls d’Àneu, i s’hi han afegit  la Vall de Boí, Berga i Muntanyes de Prades (Tarragona) i hi ha 6 destinacions interiors més en procés de certificació.
 
 
Turisme Actiu i Turisme Esportiu a Catalunya
 
Catalunya compta amb una àmplia oferta de rutes per a BTT (bicicletes tot terreny o mountain bikes), en el marc d’un projecte pioner impulsat per la Generalitat fa prop de vint anys. Actualment, existeixen 18 centres BTT arreu de Catalunya que ofereixen 306 rutes i més de 6.400 quilòmetres senyalitzats amb diferents nivells de dificultat.
 
Així mateix, Catalunya té una important tradició esportiva com evidencien els múltiples campionats internacionals de diferents disciplines que acull anualment. Des del vessant turístic, aquest potencial s’ha materialitzat en el segell d’especialització de Turisme Esportiu. La certificació de Destinació de Turisme Esportiu (DTE) és un reconeixement que atorga la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de Turisme, als municipis que es distingeix per una oferta de recursos i serveis d’alta qualitat especialment pensada per un turisme amb inquietuds esportives.
 
Actualment, l’Agència Catalana de Turisme té certificades 14 Destinacions de Turisme Esportiu: 4 a la Costa Brava (Banyoles-Pla de l’Estany, Castelló d’Empúries-Empuriabrava, Lloret de Mar, i Blanes), 3 a la Costa Barcelona  (Santa Susanna, Calella i Castelldefels), 3 a la Costa Daurada (Cambrils, L’Ametlla de Mar i Salou), 1 a Terres de l’Ebre (Amposta) i 3 als Pirineus (Sort, la Seu d’Urgell i Val d’Aran).
 

2  

Fitxers adjunts

El conseller Puig i  el secretari de l'Esport, Ivan Tibau, amb els organitzadors, patrocinadors, representants institucionals i participants.

El conseller Puig i el secretari de l'Esport, Ivan Tibau, amb els organitzadors, patrocinadors, representants institucionals i participants.
JPG | 2428

El conseller Puig i el secretari Tibau en el lliurament dels passaports de la Transpyr.

El conseller Puig i el secretari Tibau en el lliurament dels passaports de la Transpyr.
JPG | 2185

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia