El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, ha assegurat, aquest migdia, que “Catalunya seguirà liderant el món de la ràdio a la península: tenim el talent dels professionals, la força de les empreses i la voluntat de fer-ho”. Martí ho ha dit durant la cloenda de la presentació de l’ “Informe sobre la Ràdio a Catalunya, 2007-2011” a la Sala d’Actes de les Cotxeres del Palau Robert. Un estudi que s’ha elaborat sota la direcció i coordinació del director i la coordinadora de l'Observatori de la Ràdio a Catalunya (OBS), Josep Maria Martí i Belén Monclús.
El secretari de Comunicació del Govern ha destacat la feina feta i la qualitat de l’Informe Sobre la Ràdio a Catalunya 2007-2011 i ha instat a tots els professionals i persones interessades en el sector a fer-ne una lectura en profunditat. Josep Martí ha assegurat que l’informe s’ha de llegir amb una mirada actual, del 2015, que permet “incloure petits elements” amb “flaire optimista”. Durant el període que engloba l’informe, segons Martí, “la situació de la ràdio passava un temporal” i ara “les coses estan en el carril de millora”. “Quan al mercat hi ha operacions de compravenda d’emissores o gent que té al cap idees vol dir que al sector hi ha confiança i vol dir que hi ha actors que hi creuen”, ha assegurat Martí.
El secretari de Comunicació del Govern ha explicat que l’increment de la penetració del sector en els últims cinc anys, l’augment dels ingressos publicitaris i les noves formes de consum de ràdio condueixen a l’optimisme i “obre una finestra d’oportunitats a les ràdios catalanes” que, segons Martí, s’ha de traduir “en la millora de les condicions de treball del sector i en la incorporació de nous professionals”.
Durant l’acte de presentació de l’informe també han intervingut els autors de l’estudi i professors Maria Gutiérrez que ha parlat sobre la programació radiofònica; Carles Llorens que ha explicat l’evolució de les audiències; Joan Corbella que s’ha centrat en els aspectes econòmics del sector; Xavier Ribes que ha explicat el grau de penetració de la ràdio a internet; i el director de l’informe, Josep Maria Martí, que ha exposat les principals conclusions de l’estudi.
L’informe apunta el final d’un creixement econòmic i l’inici d’una crisi que va fer baixar la inversió publicitària, els ingressos i l’ocupació. Tot i aquestes circumstàncies, l’estudi mostra que entre el 2007 i el 2011 es van incorporar 560.000 nous oients passant del 52,3% al 59,7%. Pel director de l’informe, Josep Maria Martí, es conclou que el sector radiofònic ha patit una inflexió i ara ha d’assumir nous reptes com els canvis de les formes de consum i els fenòmens de la multiplataforma i el transmèdia.
L'edició de l’informe que s’ha presentat ofereix una mirada evolutiva del sector des del 2007, junt amb la radiografia específica del que ha succeït a la ràdio catalana durant el 2011. Les edicions precedents han construït una metodologia d’anàlisi sòlida ad-hoc que permet l’obtenció de resultats científics rigorosos, elaborant seqüències històriques de dades que permeten observar l’evolució del sector. El projecte compta amb un equip interuniversitari integrat per 10 investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Girona. L’Informe ha rebut, des de la primera edició, finançament de la Generalitat de Catalunya i el suport de la totalitat dels operadors públics i privats de diferents àmbits que operen en el territori català i de les seves associacions més representatives.
L'activitat de recerca principal de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya (OBS, GRISS-UAB) és l’estudi anual “Informe de la Ràdio a Catalunya”. El seu objectiu és dibuixar una radiografia clara i rigorosa de la radiodifusió a Catalunya, principalment, en el seu context normatiu, tecnològic, econòmic, programàtic, consum radiofònic, desenvolupament multiplataforma, internet, com també una compilació dels fets més rellevants viscuts pel sector.
L’Observatori de la Ràdio a Catalunya (OBS), vinculat al Grup de Recerca en Imatge, So i Síntesi (GRISS, grup de recerca consolidat i reconegut per la Generalitat de Catalunya 2014SGR1674)), adscrit al Departament de Comunicació Audiovisual i de Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va constituir el 2007 amb l’objectiu de crear una instància de recerca independent dedicada a la realització d’estudis i a la celebració d’activitats interessants per al conjunt del sector radiofònic català. Compta amb el suport de tots els operadors públics i privats de diferents àmbits que operen al territori català i de les seves associacions més representatives i disposa d’un Comitè Científic que impulsa la seva acció. L’Observatori està dirigit pel Dr. Josep Maria Martí, professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona, i compta amb un equip d’investigadors i col•laboradors interuniversitari que inclou docents i investigadors de diferents universitats catalanes i espanyoles.
2