El visor de platges http://interior.gencat.cat/platges.visor difon enguany per tercer any consecutiu l’estat de les platges on line i en temps real, de manera que facilita als banyistes escollir platges amb servei de socorrisme i poder saber quina bandera hi oneja en cada moment, a més d’incloure informació dels serveis que hi ha a la platja.
 
Aquesta any el visor incorpora com a novetat un servei de previsió de presència de meduses a cada municipi. Fruit de la col·laboració de la Direcció General de Protecció Civil amb l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en el projecte Jellyrisk, es disposarà d’una previsió de 24-48 hores sobre la possible presència de meduses al litoral.
 
En cas que hi hagi meduses en alguna platja, l’usuari, clicant sobre la icona amb la silueta d’una medusa, podrà tenir tota la informació sobre el tipus de medusa de què es tracta, quines característiques té i com actuar si hi tenim contacte.
 
A més, enguany també es millora la informació de servei, amb tota la informació dels serveis de què disposa una platja (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d'entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etcètera) accessibles en tan sols un clic, i també l’itinerari més senzill per arribar des del punt on ens trobem fins a la platja que hem seleccionat.
 
El web de platges també indica les platges que no disposen de servei de socorrista. Cal recordar que els serveis de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.
 
El web de platges de Protecció Civil estarà plenament operatiu el 15 de juny, tot i que en alguns municipis el servei de vigilància comença més tard.
 
A més, s’inclou la possibilitat de compartir la informació a les xarxes socials. En aquest sentit, el Twitter @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat és present a cada fitxa de platja amb el darrer consell de seguretat piulat amb l’etiqueta #platjasegura.
 
El disseny del visor està concebut perquè es pugui consultar des del mòbil, de manera que s'adapta sense dificultat a les tauletes, els portàtils i els ordinadors de sobretaula. Així mateix, inclou un cercador de municipis i de platges: si algú busca una platja determinada, n’obté immediatament la fitxa. El disseny gràfic i el desenvolupament han anat a càrrec de l'equip del Gabinet Tècnic del Departament d’Interior.
 
Els usuaris de les diferents platges podran valorar-les on line, votant les seves platges preferides.
 
 
Balanç del 2014 a les platges: menys morts i es manté el perfil de persona gran amb patologies prèvies
 
La majoria de les 18 persones mortes l’estiu passat a les platges catalanes eren persones grans; el 61,1% de les víctimes tenia més de 60 anys, amb alguna patologia de base que es va agreujar dins l’aigua. La xifra de persones mortes l’estiu passat va suposar una reducció del 10% de casos respecte de l’any 2013 (20 morts), especialment per l’absència d’ofegats el mes de setembre de 2014. Així doncs, 11 de les 18 persones mortes l’any passat eren més grans de 60 anys (destaquen una dona de 87 anys i una dona de 84 anys), 4 tenien entre 50-60 anys i 3 persones ofegades tenien menys de 50 anys.
 
De les 18 persones mortes, 14 eren homes i 4 eren dones. Quant a la seva nacionalitat, hi va haver 5 estrangers morts (4 homes i 1 dona) i 12 espanyols (9 homes i 3 dones). La majoria de les morts en platges catalanes l’estiu passat es van produir al matí, entre les 9.00 i les 16.00 hores (17 morts), excepte en un cas, a les 17.20 hores.
 
Durant els mesos de juliol i agost es van produir la majoria de defuncions a les platges (15 ofegaments, 5 al juliol i 10 a l’agost). Les altres tres defuncions van tenir lloc al juny. A l’estiu del 2014, igual que el del 2013, el  setembre va ser meteorològicament advers i va disminuir l’afluència a les platges a causa de les tempestes.
 
Pel que fa a la vigilància de les platges, 11 morts es van produir amb servei de vigilància actiu: 8 amb bandera verda i 3 amb bandera groga. En 7 casos el servei de vigilància no havia començat (4) o la platja no disposava de servei de vigilància (3).
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya va atendre 1.795 trucades relatives a emergències a les platges, mentre que l’estiu del 2013 es van atendre 714 trucades.
 
Respecte a la bandera que onejava a les platges, la verda va onejat en un 73% dels casos, la groga en un 24% i la vermella, en un 3%. 
 
El 2014, les platges catalanes van disposar de 759 socorristes (25% d’increment respecte als 609 de 2013); 502 punts de vigilància i atenció (52%  d’increment respecte als 330 de 2013); 158 vehicles terrestres (40% d’augment respecte als 113 del 2013), i 149 embarcacions (223% d’increment respecte als 46 del 2013).
 
L’any passat es van realitzar 624 rescats, la majoria, de persones joves que s’allunyaven massa de la línia de la costa. Va significar un augment del 22,3% respecte als 510 del 2013.
 
 
La prevenció, la clau
 
Per aquest motiu, enguany Protecció Civil de la Generalitat referma la seva aposta per la prevenció i la sensibilització dels col·lectius més vulnerables, com la gent gran, difonent comportaments i consells senzills que poden evitar situacions de risc que pot comportar l’entorn de la platja si es pateixen patologies prèvies i que poden generar complicacions amb un exercici excessiu, exposició al sol o altres actuacions. Les platges i piscines poden ser un lloc magnífic per promoure la salut a través de l’activitat física saludable a l’aire lliure. Nedar és una activitat de baix impacte per a les articulacions, molt adequada per a la gent gran i que té molts beneficis per a la salut física i emocional.
 
 
Dispositiu diari
 
Durant tota la campanya de platges, des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat es fa seguiment de les incidències i la seva evolució de manera coordinada amb els municipis que gestionen la seguretat a les platges i amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Enguany, tècnics del SEM, Creu Roja i l’empresa de socorrisme Proactiva tornaran a estar presents amb operadors propis al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya.
 
 
Presència als mitjans
 
El mapa, amb les banderes i els noms de les platges, es pot integrar a qualsevol altra pàgina web, com un widget o giny. Això és especialment útil per als mitjans de comunicació, webs d’ajuntaments, hotels, càmpings o altres usuaris que vulguin integrar-ho a les seves webs. En aquest sentit, es pot configurar sobre la zona que interessi a cada web i amb el zoom que s'adapti millor a les seves necessitats, per exemple, una sola platja o un sol municipi. Els darrers anys, alguns dels mitjans de comunicació més importants com El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o el diari Ara van inserir el visor a les seves pàgines web. El canal 3/24 també alimenta el seu rètol dinàmic amb la bandera que oneja a les principals platges amb les dades de la web de Protecció Civil.
 
L’any passat, el dia que el visor de platges de Protecció Civil va tenir més visites va ser el 15 de juliol, coincidint amb la presència de tintoreres al Maresme.
 
Com l’any anterior, totes les dades seran dades obertes per facilitar-ne també l’ús per part dels particulars que vulguin desenvolupar apps o fer-ne un estudi estadístic.

3  

Imatges

Visor de platges

Visor de platges 401

Visor de platges_1

Visor de platges_1 583

Presentació web platges

Presentació web platges 1005