• El titular de la Presidència mantindrà trobades amb representants del Govern del Senegal i agents de la cooperació catalana que treballen al país subsaharià, i visitarà diversos projectes finançats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per conèixer de primera mà l’impacte de la cooperació catalana
 
  • Des de 2003 el Senegal és un dels països prioritaris de la cooperació catalana i recentment s’ha fet palesa l’oportunitat que representa en el terreny econòmic per a les empreses catalanes, com a porta d’entrada a la regió de l’Àfrica occidental
 
  • La senegalesa és la primera comunitat subsahariana present a Catalunya i la 13ena nacionalitat més nombrosa, amb 20.280 persones
 
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, inicia avui un viatge institucional al Senegal, durant el qual signarà un acord marc de col·laboració amb el Govern d’aquest estat subsaharià que reafirma el compromís de la Generalitat amb la cooperació al desenvolupament. Durant el viatge, el conseller Homs mantindrà contactes institucionals amb l’Executiu senegalès, es reunirà amb agents de la cooperació catalana i visitarà projectes finançats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), per conèixer de primera mà els treballs que s’hi realitzen. La directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias, acompanyarà el conseller durant el viatge.
 
Les relacions entre Catalunya i el Senegal han estat tradicionalment intenses tant en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, com en el terreny institucional i comercial. Així ho demostra el fet que hagi estat un país prioritari per a la cooperació catalana en els darrers plans directors de cooperació al desenvolupament del Govern de la Generalitat. Des dels anys seixanta diverses ONG i organitzacions religioses catalanes realitzen un treball intens al Senegal, que és, de fet, el país de l’Àfrica subsahariana amb una major presència d’organitzacions catalanes.
 
Més enllà però de la cooperació al desenvolupament, els darrers anys s’ha fet palesa la necessitat d’establir mecanismes de col·laboració en àmbits com les relacions econòmiques i empresarials, la construcció i gestió d’infraestructures o la gestió de ciutats. Impulsar i reforçar aquests vincles és una oportunitat important per a les empreses i les institucions catalanes, tenint en compte que el mercat senegalès representa una plataforma d’accés a la regió de l’Àfrica occidental. El Senegal està immers actualment en un procés de modernització per guanyar competitivitat i atractiu de cara a la inversió estrangera, compta a més amb estabilitat política i monetària i disposa de bones condicions per al turisme.
 
Un altre pilar fonamental en les relacions entre Catalunya i Espanya són els ciutadans senegalesos que resideixen a Catalunya. Amb 20.280 persones, és la primera comunitat subsahariana present. Representa un 1,86% del total de població immigrada i la 13ena nacionalitat més nombrosa al país.
 
 
 
Agenda del viatge
 
El conseller de la Presidència presidirà l’acte de signatura de dos acords de col·laboració amb el Programa Nacional de Desenvolupament Local (PNDL) del Senegal, una institució governamental que des de 2006 treballa per contribuir a reduir la pobresa a través de l’acció combinada del Govern, col·lectivitats locals, comunitats i sector privat.
 
El conseller de la Presidència i el secretari executiu del PNDL, Alassane Sow, signaran un acord marc de col·laboració per al període 2015-2018 que permetrà establir un marc formal de cooperació a partir de l’experiència satisfactòria i dels bons resultats assolits amb els projectes desenvolupats fins al moment. En virtut de l’acord els dos governs promouran iniciatives de descentralització, gestió del territori i desenvolupament local i transferiran coneixements, experiències i bones pràctiques. D’altra banda, la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias i Alassane Sow signaran un segon conveni de col·laboració a través del qual l’ACCD participarà, durant 3 anys, en un projecte per promoure l’ocupació entre els joves i l’autonomia de les dones.
 
Els dos acords amb el Govern del Senegal s’emmarquen en els eixos prioritaris del Pla anual de cooperació al desenvolupament per al 2015, aprovat ahir pel Consell Executiu, i del Pla director de cooperació per al període 2015-2018, dos documents que situen la defensa, protecció i garantia dels drets humans de les dones i dels drets col·lectius del pobles com a eixos prioritaris de la cooperació catalana. I és que tot i els avenços que ha fet el país, el Senegal és un dels països amb un menor Índex de Desenvolupament Humà (ocupa la posició 155 de 187). Més de la meitat de la seva població viu per sota del llindar de la pobresa, amb una incidència especial en l’àmbit rural, l’esperança de vida se situa en els 59,3 anys i l’accés als serveis socials essencials, com la salut i l’educació, segueix sent molt limitat per gran part de la població. A més, malgrat els esforços que s’estan fent, hi ha encara importants desigualtats de gènere. L’educació de les nenes, l’alfabetització de les dones, la salut maternoinfantil i la violència contra les dones són els principals reptes a què ha de fer front el Senegal.
 
També en el terreny institucional, amb l’objectiu de refermar el compromís del Govern amb l’Executiu del Senegal, el conseller de la Presidència mantindrà una trobada amb el secretari general del Ministeri d’Afers Exteriors i dels Senegalesos a l’Exterior, Amadou Kébé, i amb representants del Ministeri de la Governança Local, del Desenvolupament i de la Gestió del Territori.
 
 
Durant el viatge institucional el conseller Homs mantindrà una trobada amb representants dels diferents agents de la cooperació catalana que treballen al Senegal i a la qual participaran responsables de Creu Roja, la Xarxa de Consum Solidari, Món 3, Metges del Món i l’Assemblea Catalana per la Pau. Tradicionalment la cooperació catalana s’ha concentrat de forma significativa a la regió natural de la Casamance i, més concretament, a la regió de Kolda, on s’han dut a terme la majoria d’accions de cooperació directa i projectes d’ONG, tot i que la cooperació catalana té una presència destacable també en altres regions com Ziguinchor, Saint Louis o Dakar. L’Ajut Oficial al Desenvolupament del Govern al Senegal s’ha canalitzat, fonamentalment, a través d’organitzacions no governamentals i, en segon terme, de l’administració pública descentralitzada senegalesa.
 
A més, visitarà l’Associació Femmes Juristes, una entitat formada per professionals del món del dret i de la justícia que treballa des de 1974 per contribuir a protegir els drets de les persones, en particular de dones i infants, i lluitar contra totes les formes de discriminació. Durant la visita, Homs es reunirà amb els responsables de l’associació i coneixerà de primera mà els projectes que desenvolupa.
 
Finalment, amb l’objectiu de conèixer sobre el terreny l’impacte que té la cooperació catalana pública al Senegal, el conseller visitarà projectes subvencionats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Coneixerà l’Associació de dones Book Jom, a la regió de Rufisque, un projecte impulsat pel Fons Català de Cooperació, l’ONG Enda Graf-3D i dues entitats de la societat civil senegalesa que treballa per facilitar l’apoderament de les dones. També visitarà la Radio Jokkoo FM, a Dakar i el projecte de l’ONG Món 3, una organització no governamental que van constituir l’any 1985 diverses facultats de la Universitat de Barcelona que treballa, entre d’altres, per enfortir la societat civil i les organitzacions populars.