- El 25% dels contractes de la Generalitat de Catalunya ja incorporen clàusules socials i el 2014 aquests contractes es van incrementar un 41% respecte l’any anterior
El conseller de la de Presidència ha posat de manifest aquest matí que “ la introducció de clàusules socials en la contractació publica són i han de ser una prioritat col·lectiva del sector públic del nostre país”. El conseller ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la Jornada per a l’impuls de les clàusules socials en la contractació pública, organitzada per l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública i que ha aplegat més de 200 persones vinculades als òrgans de contractació de l’administració de la Generalitat i de l’administració local, així com representants d'entitats del tercer sector i sindicats.
La Jornada s’emmarca en el la política de contractació de la Generalitat i en concret en la voluntat del Govern que la contractació pública incorpori clàusules socials, que haurien de ser presents en els expedients de contractació de tot el sector públic. Aquestes clàusules es refereixen, per exemple, a la garantia del dret del cobrament d’un salari digne; aspectes com la incorporació de col·lectius procedents de l’atur, dones maltractades, col·lectius de discapacitats tant físics com psíquics; o garantir la conciliació de la vida familiar i laboral, aspectes que no són tinguts en compte en altres contractes i que són fonamentals per a la cohesió del país.
El conseller Homs ha subratllat la voluntat del Govern de dotar de “caràcter estratègic” la contractació pública i que a través dels contractes públics es puguin impulsar polítiques d’interès general que permetin garantir l’estat del benestar i generar el màxim d’igualtat possible. En aquets sentit “ la contractació pública és una eina molt potent per expressar el compromís social de les administracions publiques”.
Homs ha recordat que la contractació pública mou entre el 17 i el 21% del PIB del nostre país, i d’aquest una part molt considerable correspon a la contractació de la Generalitat. Dins d’aquets volum el 25% dels contractes de la Generalitat de Catalunya ja incorporen clàusules socials i “el nostre objectiu es anar incorporant tant i com sigui possible la inclusió de clàusules socials en els contractes”.
El portaveu ha constat que des dels diversos òrgans de contractació publica s’ha anat experimentant una “evolució molt positiva” en l’ús de les clàusules socials, evolució que es fa evident en el fet que “l’any 2014 hi ha hagut un increment d’un 41% de contractes amb clàusules socials respecte a l’any 2013, uns 600 contractes més que incorporen aquestes clàusules”.
La Jornada, com ha recordat el secretari del Govern, Jordi Baiget, és fruit del treball conjunt entre la Taula del Tercer Sector Social i el Govern de la Generalitat , amb l’objectiu de “potenciar la presencia d’entitats socials, no lucratives de centres especials de treball en la compra publica que fan les administracions publiques” . En relació a aquest compromís social de la contracció publica Baiget també ha recordat que el Govern va acordar una reserva de 5,5 milions d’euros per contractes amb entitats del tercer sector i destina 1,35 milions d’euros a contractes amb centres de treball per inserció de persones discapacitades.
Per la seva banda, la directora de l’Oficina de Superviso i Avaluació de la Contractació Pública, Teresa M. Pitarch, ha constatat que “els òrgans de contractació cada cop estan més compromesos amb les polítiques d’aspectes socials”. En aquets sentit ha assegurat que l’administració està creant una “certa tendència” i que cada cop són més el municipis que es volen adherir a les instruccions i polítiques de contractació de la Generalitat. Ha recordat el conveni subscrit el mes de març entre la Generalitat i les dues entitats municipalistes, ACM, FCM i Ajuntament de Barcelona on s’adherien a impulsar aquestes clàusules socials, i ha destacat que els convenis han propiciat que més d’una vintena de municipis ja hagin sol·licitat les seves adhesions. “El nostre objectiu més proper és, a banda de continuar incrementant les clàusules socials, incrementar també aquestes tendències amb la formació dels compradors públics de Catalunya”.
La Jornada , que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, s’ha estructurat en tres ponències que han abordat àmbits com: l’impuls de clàusules socials en la contractació pública de la Generalitat de Catalunya: polítiques i indicadors; incorporació de clàusules socials en el marc de les administracions locals de Catalunya i la perspectiva social sobre la necessària incorporació de les clàusules; la jornada ha conclòs amb una taula rodona sobre les Claus jurídiques per a la incorporació de clàusules socials en els expedients de contractació.