Entre les experiències presentades destaca la implantació del pla d’atenció de l’espectre autista a Girona, la nova App Pukono de Salut Renal a la Catalunya Central i el projecte Bus de la Salut de Lleida
 
En la jornada també s’ha presentat la creació d’una càtedra de Medicina de Muntanya i del Medi Natural i Simulacio Clínica conjuntament amb l’Hospital de Cerdanya i la Universitat de Girona
Experiències Pla Salut Alp
Més de 200 professionals sanitaris han participat aquesta tarda a la tercera jornada sobre la implementació del Pla de salut 2011-2015 de les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Girona i Lleida, en un acte que ha tingut lloc Palau de Congressos i Esports d’Alp (Cerdanya). En la inauguració de la jornada, la secretària general del Departament de Salut, Roser Fernández, ha destacat que en jornades com la d’avui “no només es valoren els resultats del Pla de Salut per mitjà de dades, sinó que també veiem que al darrera hi ha històries de persones concretes”. En aquest sentit, també ha exposat que en un moment de transformacions en l’atenció sanitària, “cal nous models d’interacció entre els professionals i els ciutadans i entre el sistema sanitari i els mateixos professionals”.
 
A nivell territorial, el gerent de l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré ha destacat que les experiències que es presenten de les regions sanitàries que participen en la jornada “demostren que en els darrers anys s’ha avançat molt en l’aplicació dels objectius del Pla de de Salut 2011-2015, sempre amb la voluntat de situar el pacient en el centre del sistema, articulat de manera integral”.
 
La jornada ha consistit en dues taules en la primera de les quals s'han presentat projectes transversals d'atenció sanitària i social, mentre que a la segona s'han exposat projectes de recerca i innovació que s'estan treballant des de les diferents regions sanitàries. Finalment, s'ha programat una conferència de cloenda sobre la medicina de muntanya.
 
Taula Transversalitat
En la primera taula s’han tractat, amb el denominador comú de la transversalitat, experiències de salut pública, de l’àmbit social i sanitari, al mateix temps que s’han presentat dues actuacions com són el nou model d’atenció a l’espectre autista i del maneig de la persona en situació de crisi en un entorn comunitari.
 
Així, s’han presentat les experiències territorials del Pla interdepartamental de Salut Pública als quatre territoris. Tot seguit pel que fa als àmbits social i sanitari s’ha fet especial incidència en la implantació del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS) i s’han presentat la situació en un àmbit com l’Alta Ribargorça, el model col·laboratiu per a l’abordatge social i sanitària bàsica en dues ABS de Lleida ciutat i també el full de ruta 2015-2018 per a l’atenció social i sanitària de la Garrotxa.
 
Pel que fa al nou model d’atenció a l’espectre autista a la Regió Sanitària Girona, s’ha presentat la implementació a la comarca del Gironès del Pla d’atenció integral a les persones amb trastorn de l’espectre autista que compta amb la participació de professionals de la Unitat Funcional de Girona, dels departaments de Benestar i Família, Salut i Ensenyament. Es tracta d’un programa  que té com a objectiu el treball coordinat de tots els professionals implicats en l’atenció a l’espectre autista de manera que s’estableixi un circuit eficaç de detecció, valoració, derivació i intervenció amb els recursos comunitaris actuals. Al llarg d’aquest primer any, s’han detectat 60 casos d’autisme nous amb els quals ja s’ha treballat a partir de les directius del Pla. De l’anàlisi de la implantació i de l’avaluació dels primers resultats, s’han plantejat les propostes de millora que inclouen també la identificació de les necessitats en l’edat adulta i ampliar la implantació a d’altres comarques de la Regió Sanitària Girona.
 
Per cloure la taula, en l’àmbit de la salut mental i l’atenció a les urgències i emergències, s’ha presentat l’actuació del maneig de la persona en situació de crisi en un entorn comunitari que té com a objectiu protocol·litzar i formar els membres els professionals dels col·lectius relacionats en l’atenció a les urgències, els trasllats i els ingressos involuntaris urgents a la Catalunya Central per millorar i consolidar-ne l’abordatge i detectar-ne les àrees de millora.
 
Taula Innovació i recerca
La taula d’Innovació i recerca ha presentat 5 experiències. En primer lloc s’han exposat les Línies de Recerca en curs i les possibilitats dels centres de recerca ubicats al territori català, l’exemple de Lleida; tot seguit s’ha presentat l’APP de Salut Renal Pukono, ideada pel Servei de Nefrologia de la Fundació Althaia; també s’ha presentat el projecte d’innovació transversal de la Ciutat d’Igualada; corresponent al projecte de diagnòstic i prevenció de malalties vasculars i renals a Lleida s’ha presentar el projecte ILERVAS, i per cloure la taula, des de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (IDIBGI) s’ha exposat la situació de la recerca biomèdica en cardiologia a Girona n l’àmbit de la recerca cardiovascular, especialment en relació amb el Projecte Hermes-Regicor i GenCardio, sobre l’estudi de les malalties genètiques associades a la mort sobtada
 
Pukono és una aplicació gratuïtat per a mòbils i tauletes que ajuda els pacients amb hipertensió arterial i/o insuficiència renal i també als seus cuidadors a tenir una dieta segura, adequada i alhora variada. És una idea del Servei de Nefrologia de la Fundació Althaia, desenvolupada en col·laboració amb la Fundació Alícia i el suport d’AMGEN. Pukono és atractiu i fàcil d’utilitzar, conté un cercador d’aliments que de forma visual els identifica mitjançant un semàfor renal i també conté un apartat de consells per reduir el risc dels aliments més perillosos i una secció on s’ofereixen menús i receptes elaborats per la Fundació Alícia. Els usuaris que ho vulguin poden compartir els seus plats un cop validats per un professional. Pukono està disponible per IOS i Android i ja ha recollit premis de reconeixement.
 
ILERVAS, el bus de la salut és un projecte mèdic, impulsat per la Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, el Departament de Salut i la unitat UDETMA (Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques) de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que permet conèixer l'estat de salut de les artèries (el que es coneix com a malaltia ateromatosa) i la prevalença de malaltia renal oculta en una mostra de 12.000 persones de tota la província de Lleida durant tres anys. L’objectiu és el diagnòstic precoç de la malaltia vascular i renal amagades o desconegudes en població amb factors de risc cardiovascular de tota la província de Lleida. 
 
El projecte va començar el 16 de gener de 2015 i fins ara, fins el 5 de juny ha fet proves de detecció precoç a 1.374 persones amb factors de risc cardiovasculars (colesterol, hipertensió, tabaquisme, obesitat i sedentarisme) dels següents municipis: Artesa de Lleida, Cervera, Mollerussa, les Borges Blanques, Balaguer, Tàrrega, Guissona, el Pont de Suert, Tremp, Sort, la Seu d'Urgell, Alfés, Juneda, Torregrossa, Almenar, Alfarràs i Almacelles. Segons les proves realitzades fins ara, un 65% de la població presenta placa de ateroma i per tant, té més risc de patir una malaltia cardiovascular.
 
La jornada ha finalitzat amb la conferència d’Enric Subirats, director assistencial de l’Hospital de la Cerdanya, que ha portat per títol “La medicina de muntanya a la Cerdanya”. En la conferència s’ha fet una anàlisi exhaustiva de la medicina de muntanya i del medi natural a partir de l’experiència i actuacions de l’Hospital de la Cerdanya, i que es planteja com a una disciplina que presenta elements d’altres disciplines, com ara urgències, medicina de família, de l’esport, d’ortopèdia i traumatologia, salut pública, entre altres.
 
També s’han exposat les actuacions de recerca i docència que s’ha dut a terme i s’ha comunicat també la creació d’una càtedra de Medicina de Muntanya i del Medi Natural i Simulacio Clínica a la Universitat de Girona per tal de donar continuïtat i institucionalitzar les activitats relacionades amb la medicina de muntanya i del medi natural i amb la simulació clínica i actuar com a seminari permanent de reflexió, d’estudi, de promoció de la investigació, difusió i dinamització relacionades amb aquest àmbit.