- Durant la inauguració del II Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya, Vila reconeix que les entitats estan a l’avantguarda des del punt de vista ideològic, però no des de l’instrumental
- Segons el Baròmetre del Tercer Sector Ambiental de Catalunya, la incidència política i la transformació social són els principals reptes d’aquestes organitzacions
- El sector el conformen 220 entitats, que compten amb prop de 25.000 socis, uns 5.500 voluntaris, i representen un volum econòmic de 19,3 MEUR
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha inaugurat aquest matí el II Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya (TSAcat), que se celebra fins demà a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. Vila ha recordat a les entitats mediambientalistes que estan cridades “a jugar un paper molt important a la Catalunya del futur”, però ha lamentat que es tracti d’un sector “poc musculat” i “que està molt més a l’avantguarda des del punt de vista ideològic que des de l’instrumental”.
És per això que Vila ha convidat les entitats a reflexionar-hi i pensar en estratègies durant el congrés perquè “tan important com el paper que teniu en el lideratge de les idees, ho sigui des del punt de vista de l’acció i de l’execució de projectes i iniciatives”. “Es tracta d’un treball que heu de fer des de les entitats, ho heu de solucionar vosaltres” ha assegurat Vila, tot estenent-los la mà afirmant que “des del Govern us ajudarem”.
El conseller de Territori i Sostenibilitat també ha valorat de forma molt positiva la celebració d’aquest segon Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya perquè “arriba en un moment molt oportú i és necessari que sintonitzi amb aquest moment fundacional que viu Catalunya”. En aquesta edició, el congrés té com a objectius enfortir el treball en xarxa entre les entitats, afavorint-ne la col·laboració, promocionar l’intercanvi de coneixements i la innovació socioambiental i incrementar la incidència social i política al servei de les entitats del Tercer Sector Ambiental.
Presentació del Baròmetre del TSAcat: una radiografia del sector
Durant el transcurs del congrés, s’ha presentat el Baròmetre del TSAcat, elaborat per l’Obrador del 3r Sector Ambiental de Catalunya en el marc del Pla de Suport al TSAcat 2011-2014. Actualment s’està elaborant el nou pla, a través d’un procés participatiu i obert, centrat en la millora de l’estructuració del sector, un millor coneixement i reconeixement social, la millora del finançament, l’impuls de la professionalització, l’enfortiment del voluntariat, i el foment de la participació pública i la incidència.
El document aporta dades sectorials rellevants, útils a l’hora d’identificar els aspectes on cal esmerçar els esforços. Entre els principals reptes detectats a partir de les enquestes formulades a les entitats destaquen la necessitat d’augmentar la incidència política i la transformació social, millorar el finançament, la sostenibilitat econòmica, la comunicació, i el treball en xarxa, a més de l’estructuració del sector i del seu reconeixement social.
El tercer sector ambiental en xifres
Segons les dades del baròmetre, actualment unes 220 organitzacions no governamentals i entitats privades sense finalitat de lucre centren la seva activitat en l’àmbit de l’ecologia, de la sostenibilitat ambiental i, en general, en la protecció i la millora del medi ambient. Aquestes entitats compten amb prop de 25.000 socis, al voltant de 5.500 voluntaris, i representen un volum econòmic de 19,3 MEUR.
Per àmbit geogràfic, de totes les actuacions que realitzen les entitats, el 73% es fan a tot el territori del país, el 12% en l’àmbit internacional, el 8% al conjunt de la resta de l’Estat, i el 7% en diverses Comunitats Autònomes fora de Catalunya. Per demarcacions, aproximadament la meitat de les entitats tenen seu a les comarques barcelonines i una quarta a part a les gironines. La Catalunya Central i les comarques de Ponent compten amb el 7% de les entitats cadascuna, el 8% es troben al Camp de Tarragona, el 3% a les Terres de l’Ebre i el 2% a l’Alt Pirineu i Aran. Cal tenir en compte, però, que existeix un factor de capitalitat. Tot i que moltes de les organitzacions tenen seu a Barcelona, l’abast territorial de les seves actuacions va més enllà.
El TSAcat està format per les organitzacions de titularitat privada sense ànim de lucre amb personalitat jurídica i inscrites en un registre públic, la missió de les quals està vinculada a la protecció i millora ambiental i a la sostenibilitat. És un actor clau en la construcció d’una societat més sostenible, en ser molt actiu en la identificació i solució dels problemes ambientals. A més, és un element de cohesió i inclusió social en el territori que, especialment a través del voluntariat, propugna valors socials positius.
1