El Departament de Benestar Social preveu formar aquest any uns 1.200 professionals per prevenir i actuar en els casos de maltractament a la gent gran. Es tracta de responsables de casals de gent gran i equipaments cívics, treballadors dels serveis socials, personal de residències i centres de dia, personal sanitari, centres d’atenció telefònica (112 i altres línies) o Mossos. Aquesta pla formatiu, que té el suport de l’Obra Social “la Caixa”, reforçarà el coneixement del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans i permetrà guanyar eficàcia en la lluita contra el maltractament envers les persones grans.
 
Precisament demà té lloc la commemoració del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans. Aquesta jornada, establerta el 2006 per la Xarxa Internacional per la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA), té l'objectiu d'incrementar la consciència pública sobre la violència i l'abús contra la gent gran i també de promoure la investigació i la formació sobre aquesta qüestió.
 
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l’àmbit domèstic. Aquest maltractament comprèn des d’accions violentes, com ara agressions físiques, sexuals i psíquiques, fins a conductes passives o d’omissió de l’atenció, com la negligència, les quals també repercuteixen negativament sobre el benestar de la persona. Les persones grans són especialment vulnerables als abusos econòmics, és a dir, a l’ús inadequat dels seus fons i recursos per membres de la família o altres persones cuidadores.
 
A Catalunya el Departament de Benestar Social i Família, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”, desenvolupa actualment el programa ‘Pel bon tracte a les persones grans’ que té per objectiu abordar les situacions de maltractament que pateixen les persones grans. Aquesta iniciativa pretén conscienciar la població sobre aquestes situacions de violència envers la gent gran, donar a conèixer als professionals i a les persones afectades els recursos existents, afavorir l’aflorament de casos de maltractament i promocionar conductes de bon tracte amb la gent gran.
 
El programa incentiva la creació de protocols territorials d’abast comarcal ja sigui donant suport a les iniciatives ja endegades o bé ajudant a desplegar-les. A banda d’aquest impuls a les actuacions territorials, el Programa ‘Pel bon tracte a les persones grans’ també comporta el desplegament un seguit d’accions:
 
  • La creació d’una Comissió nacional de seguiment del programa formada per la Generalitat, diputacions, entitats municipalistes i el Consell de la Gent Gran de Catalunya.
  • Orientacions d'actuació contra els maltractaments a les persones grans, adreçades als professionals que formen part de la Comissió per saber com cal intervenir en cas que s’hagi detectat una situació de maltractament.
  • La formació de professionals (Salut, Mossos, Serveis Socials, Atenció Telefònica, Professorat de cicles formatius...) que mantenen una relació directa amb les persones grans.
  • La sensibilització de les persones grans i de la ciutadania en general a través de la campanya ‘Patrimoni de la Humanitat’.
El Programa s’està desenvolupant ja a l’Anoia, el Pla d’Urgell, al Maresme, l’Alt Penedès i quatre comarques de les Terres de l’Ebre. L’Anoia serà la primera comarca en presentar aquest protocol d’intervenció territorial, que servirà per atendre a les persones grans de la comarca amb la màxima celeritat i professionalitat.
 
Les xarxes de coordinació territorial s’encarregaran d’elaborar una guia/model de bones pràctiques per a l’abordatge del maltractament a les persones grans i de seguiment dels casos a cada territori. L’objectiu final és proporcionar dades reals de la situació a cada àmbit comarcal i atendre de manera coordinada i efectiva tots els casos de maltractament que es puguin produir. 
 
Pla formatiu per a professionals
 
El Departament de Benestar Social també impulsa un pla formatiu amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” per reforçar la difusió del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans que el Departament va presentar el 2012.
 
La formació per a la detecció de maltractaments està pensada per al personal que té una relació amb les persones grans o puguin estar implicats en la detecció o intervenció dels maltractaments a la gent gran. Es tracta de responsables de casals de gent gran i equipaments cívics, treballadors dels serveis socials, personal de residències i centres de dia, personal sanitari, centres d’atenció telefònica (112 i altres línies) o Mossos.
 
Coma  resultat d’aquestes actuacions, l’any passat es va formar 1.200 professionals i la previsió és que aquest any es formi a unes 1.200 persones més.
 
Finalment, la Secretaria de Família també programa cursos d’intervenció quan s’ha posat de manifest un maltractament. En aquest cas les sessions s’adrecen als professionals dels equips directius i tècnics dels serveis socials relacionats amb l’àmbit de la gent gran de diferents administracions.
 
L’Equip per a la investigació del Maltractament de l’Ancià (EIMA), que coordina la doctora i professora de la Universitat de Barcelona Mercè Tabueña, és l’encarregat d’impartir aquests cursos.