L’economista Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, ha estat investit aquesta tarda doctor Honoris Causa per la Universitat de Chicago. L’economista Hugo Sonnenschein, president emèrit de la institució, ha presentat al conseller durant la cerimònia d’investidura, que s’ha celebrat al Campus de la Universitat.
Sonnenschein ha definit Mas-Colell com “un dels principals economistes teòrics del món” i ha mencionat el seu paper destacat en la fundació de la Universitat Pompeu Fabra, així com la seva tasca com a conseller d’Economia i Coneixement del Govern de Catalunya. El president de la Universitat de Chicago, Robert J. Zimmer, ha subratllat que “l’extensa i prominent contribució intel·lectual d’Andreu Mas-Colell ha estès la pràctica d’una rigorosa aproximació matemàtica a qüestions centrals en disciplines com les finances, l’organització industrial o l’economia pública” “El seu ambiciós i influent treball de recerca en matèria econòmica, així com el seu compromís amb l’ensenyament superior i el benestar social, fan d’ell un líder en el camp de la investigació”, ha afegit.
Mas-Colell va participar ahir en un sopar d’autoritats acadèmiques que va reunir els doctorats Honoris Causa d’aquest any i professors distingits per la universitat per la seva tasca docent. Durant el sopar, el conseller es va adreçar als assistents per expressar el seu “agraïment més sincer” a la institució i destacar la “seriositat” de la Universitat de Chicago a l’hora d’abordar tots els vessants de l’economia, “sempre amb intensitat intel·lectual i rigor absolut”.
El conseller va subratllar que “en els últims anys he esdevingut un economista molt pràctic, d’aquells que tracten els problemes econòmics amb el mateix esperit que un metge tracta els seus pacients”. Mas-Colell va enumerar algunes de les “nombroses malalties” que reclamen l’atenció dels economistes, com “la pobresa, l’atur, l’estancament de l’economia, la desigualtat, els efectes de l’escalfament global, la sostenibilitat dels sistemes sanitari i de pensions o les mancances del sistema educatiu”.
En aquest sentit, Mas-Colell va apuntar que, al món econòmic, la qualitat de vida després de sobreviure a una malaltia es pot mesurar com el nivell de benestar de la majoria de la població. “Els asseguro que aquest depèn de la qualitat del tractament aplicat, i això és bo, perquè vol dir que el paper dels economistes no és irrellevant. M’alegra que la Universitat de Chicago també comparteixi aquesta visió”, va concloure.
La distinció de l’Honoris Causa subratlla la important contribució d’Andreu Mas-Colell a la teoria de l’equilibri general i a la teoria de l’aprenentatge adaptatiu en jocs. La universitat sosté que, com a co autor del llibre Microeconomic Theory, Mas-Colell ha “format el pensament i les tècniques utilitzades per una generació d’economistes”.
1