• El cap de l’Executiu ha conversat al Teatre Barts amb Iñaki Gabilondo en el cicle de conferències Instint
  • El president ha defensat que “per enviar un missatge clar a Madrid, a Europa i al món, cal una formació política que tingui un resultat molt clar a les eleccions”
El president Mas, en un moment de la conversa amb Iñaki Gabilondo (Autor: Jordi Bedmar)
El president Mas, en un moment de la conversa amb Iñaki Gabilondo (Autor: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que “la sobirania és l’instrument per tenir més disponibilitat de recursos” i aconseguir així “la finalitat última, que és la millora social”.

En una conversa amb el periodista Iñaki Gabilondo, dins el cicle de conferències Instint, el cap de l’Executiu ha assegurat que la defensa de la independència de Catalunya va lligada a la defensa social, en el sentit de millorar l’estat del benestar i l’economia. “El sobiranisme defensa les dues coses juntes”, ha remarcat, i ha contraposat aquesta actitud a la de les formacions que només defensen l’eix social, però que, renunciant a l’independentisme, el que fan és apostar per “les mateixes eines i instruments de sempre o fins i tot menys, de manera que quedem amputats”.
 
“Per tant, si es convoquen eleccions al setembre i hi ha formacions amb un cert ressò social que volen canviar l’eix del debat sobiranista, aquest fet debilita el caràcter plebiscitari de les eleccions i això avui està passant a Catalunya”, ha destacat.
 
Durant la conversa que han mantingut al Teatre Barts de Barcelona, davant centenars d’assistents, el cap del Govern també s’ha referit al que alguns han denominat la llista del president per al 27S. Artur Mas ha explicat que, “per guanyar aquestes eleccions i enviar un missatge clar a Madrid, a Europa i al món, ens cal una formació política que tingui un resultat molt clar i que no deixi lloc a dubtes sobre fins a quin punt aquesta línia sobiranista té suport popular”.

El seu propòsit és aprofitar la idea original plantejada en la conferència del mes de novembre passat i, per aquest motiu, davant la negativa d’ERC a concórrer a les eleccions amb una llista conjunta, el president ha exposat la seva voluntat d’intentar “que la nostra formació política ampliï el seu espectre i que persones que no en formen part hi siguin presents”. “No vull imposar aquesta decisió a altres partits, però sí que puc intentar compartir-la amb gent de la població civil que tingui clar que aquest és el camí i que necessitem una força política que tingui clarament una majoria suficient per, com a mínim, liderar el procés”, ha conclòs.
 
Trencament emocional amb l’Estat espanyol
Gran part del diàleg mantingut amb Gabilondo ha girat entorn del procés polític que viu Catalunya i el cap del Govern l’ha defensat com a única alternativa després de “moltes dècades esperant” i trobar, com a única resposta, “un procés de recentralització molt fort per part de l’Estat”. En aquest sentit, Artur Mas ha assegurat que, a part de la ferida de la crisi, que és econòmica i sobretot social, “hi ha un trencament emocional de molts catalans respecte a l’Estat espanyol, que s’ha convertit en el nostre adversari”. “És un estat que ens limita i ens talla l’autonomia, que no vol solucionar el tema del finançament i amb el qual hem de lluitar per una cosa tan senzilla com la llengua, cosa que no li passa a cap espanyol”, ha assegurat. I aquesta és una actitud que “ataca els teus fonaments i la teva dignitat”.
 
Per aquest motiu, el cap de l’Executiu ha subratllat que “s’han de fer coses reals perquè aquest trencament emocional que existeix es mitigui” i que, per aconseguir-ho, el primer que cal és que “l’Estat espanyol prengui consciència de quin és el repte que es planteja a Catalunya”.
 
Lligant-ho amb aquesta idea, el president ha posat com a exemple la xiulada a l’himne espanyol que es va produir a la final de la Copa del Rei i que tant va molestar a Espanya. “És el mateix dolor que ens causa a nosaltres que, quan 1,5 milió de persones surten tres anys consecutius al carrer, en un país de 7,5 milions d’habitants, ens diguin que això és una minoria de gent”, ha reblat.
 
Malgrat aquesta progressiva distància que s’ha creat entre Catalunya i l’Estat espanyol, Artur Mas ha refermat un cop més que “la negociació sempre és possible” i que, a partir del 27 de setembre, “si a l’Estat hi ha ganes de seure a la taula, nosaltres mai no donarem l’esquena al diàleg”. “Sóc molt escèptic, però no vull ser intransigent. Si l’Estat reacciona, seurem a la taula perquè no volem fer les coses de mala manera”, ha declarat.
 
El paper d’Europa
A preguntes d’un dels assistents a l’acte, sobre què espera d’Europa, el president ha contestat que “espero hands off, que és al que podem aspirar en aquest moment, és a dir, neutralitat i apartar una mica les mans”.

En aquesta mateixa línia ha afirmat que “a Europa s’entén molt bé una votació clara amb una majoria clara, sempre que sigui cívica i totalment pacífica i democràtica”, però ha afegit que “el tema de l’Estat català és un problema per Europa i, si se’l poden estalviar millor per a ells, però, si no, l’abordaran amb sentit democràtic i, sobretot, amb un gran sentit comú i pragmàtic, com han fet sempre” i ha posat l’exemple de la reunificació d’Alemanya.
 
“Si tenim la força suficient, aconseguirem que ho entenguin bé i que, fins i tot, en el moment de la veritat puguin pressionar l’Estat espanyol perquè segui a taula a negociar civilitzadament, que és com ho volem fer la immensa majoria dels catalans”, ha reblat.
 
La conversa entre el president i Iñaki Gabilondo, titulada El Estado de la Nación, ha obert la nova temporada del cicle de conferències Instint, organitzat per les productores d’Andreu Buenafuente (El Terrat) i d’Albert Om (Dies Tontos) i The Project.
El cicle Instint ha atret gairebé 10.000 espectadors en les dues darreres temporades, que han estat protagonitzades per persones com Ferran Adrià, Risto Mejide, Teresa Forcades, Xavier Sala-i-Martín, Jordi Évole, Ana Pastor, Kilian Jornet, Lluís Llach, Gerard Piqué i els germans Roca, entre d’altres.
 
Artur Mas ha anunciat que destinarà els honoraris que li atorgaran els organitzadors de l’acte com a conferenciant a la Fundació Rosa Oriol, que dirigeix sor Lucía Caram.

1  

Imatges

Artur Mas amb Iñaki Gabilondo

Artur Mas amb Iñaki Gabilondo 1795