La setmana passada va tenir lloc a l’Escola Agrària de Manresa la segona trobada del projecte Erasmus+ Ecomotive, que té com a objectiu formar formadors en producció ecològica a petita escala per a persones aturades.
Durant les tres sessions de treball es van establir les bases de treball per al nou període que s’obre fins a la setmana de formació en eines d’aprenentatge i en motivació, que es farà al Regne Unit el proper mes d’octubre. En aquest sentit, es va definir un currículum de formació de 120 h per als formadors d’horts socials i es va explicitar el tipus de material de suport que se’ls oferirà, dins dels àmbits del projecte: bases i recursos necessaris per dedicar-se a la producció ecològica en horta, producció de fruita i petita ramaderia.
També es van compartir les activitats ja realitzades per alguns socis a fi de donar a conèixer el projecte als seus grups potencials d’usuaris. Concretament, l’Escola Agrària de Manresa va aportar els fruits de dues formacions realitzades el passat mes d’abril: la primera trobada de formació de formadors en horts socials i el primer curs de cunicultura ecològica realitzat a Catalunya.
Els participants del projecte van realitzar diverses visites tècniques. Així, van poder conèixer l’hort que Càritas Manresa va començar de manera pionera a Catalunya i que treballa amb immigrants i cada vegada més amb aturats de llarga durada. També la cooperativa l’Olivera, a la seva seu de Vallbona de les Monges, que produeix i elabora vi i oli ecològics amb un equip de treball integrat per persones discapacitades. Finalment, es va realitzar una visita als horts de Sant Benet.
Durant la seva estada a Catalunya, els participants també van visitar cinc horts urbans: l’Espai Gardenyes, que dóna servei a ciutadans empobrits i a la cohesió social del barri de Sarrià; l’Hort de les Cases, que fa inserció social de persones sense sostre; el projecte Verdallar, dedicat a la inserció laboral d’immigrants; Can Mestres, que ofereix horts socials per a persones de més de 65 anys i per a malalts mentals; i finalment, els horts del jardí botànic.
Ecomotive té cinc socis hongaresos (la Universitat Szent István, que lidera el projecte; el GAK, entitat lligada a aquesta universitat i dedicada a la formació contínua en temes agronòmics; l’Ajuntament de Tiszasas, la Fundació Ormánság i la Fundació Civitas de Transilvània (actualment dins fronteres romaneses), un soci anglès (el Ruskin Mill Trust) i l’Escola Agrària de Manresa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM).
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.