·         El cap de l’Executiu ha intervingut aquest matí en el Ple extraordinari sobre Salut, al Parlament de Catalunya
 
·        Artur Mas recorda que el sistema, amb un 20% menys de recursos, “no només ha aguantat sinó que s’ha salvat” gràcies a l’esforç dels professionals i les administracions
 
 
·        El president assegura que l’Executiu del tripartit va treballar en la creació del mateix  Consorci sanitari de Lleida que “ara critiquen per fer mal al Govern”
 
El president Mas durant la seva compareixença
El president Mas durant la seva compareixença
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar aquest matí, en el Ple extraordinari sobre Salut al Parlament de Catalunya, que “el model sanitari català funciona i funciona bé” i ha assegurat que “no ens el deixarem arravatar ara perquè vulguin fer mal al Govern”. El cap de l’Executiu ha subratllat que aquest sistema “l’hem fet entre tots, diferents partits polítics, gairebé tots els professionals i gairebé totes les entitats”, que al llarg de 35 anys, “hem construït un dels millors models de la Unió Europea des del punt de vista de l’estat del benestar”.
 
Artur Mas ha fet palès als grups parlamentaris proponents del Ple que “quan diuen que el model no funciona, el que no funciona és el model que hem fet entre tots”, i ha recordat que “quan hi ha hagut alternança al Govern de la Generalitat no s’ha tocat ni un mil·límetre del model”. Tot i això, s’ha mostrat convençut que aquest sistema “funcionaria millor si tinguéssim els instruments i els recursos que ens pertoquen”.
 
En aquest sentit, el president ha recordat que l’Executiu disposa “d’un 20% menys de recursos que fa quatre anys “, com a conseqüència d’un model de finançament “que ens deixa per sota de la mitjana de les comunitats autònomes espanyoles”. El cap del Govern ha recordat l’informe elaborat pel BBVA que constata “aquest repartiment desigual dels fons públics per part de l’Estat espanyol i que castiga algunes autonomies com ara Catalunya, Balears, País Valencià i Andalusia”.Se’ns presenta com a ciutadans de primera però en finançament per capita som ciutadans de segona”, ha reblat.
 
Tot i això, el cap de l’Executiu ha subratllat que l’actual Govern, des del punt de vista del tant per cent del pressupost, dedica més diners a la sanitat que executius anteriors, ja que “abans pesava un 36% i ara el 40%; per tant, hi posem més atenció que mai”, ha dit.
 
 
Model àmpliament acceptat pels ciutadans 
 
 
Malgrat la disminució de recursos a què ha fet esment, el cap de l’Executiu ha volgut destacar que “no només no s’ha enfonsat el sistema sinó que s’ha salvat davant la prova més dura que mai ha passat des del seu naixement, mai hi havia hagut una reducció del pressupost”. Aquest esforç, ha explicat, “és una responsabilitat compartida amb ajuntaments i, sobretot, amb milers i milers de professionals, que fins i tot han vist com les seves condicions laborals no eren les mateixes”. “Tenim un sistema prou bo i sòlid per aguantar fins i tot en condicions tremendament adverses”, ha insistit.
 
En aquesta línia, el president ha assegurat que el model sanitari català “aguanta la millor de les comparacions” i ha explicat que Catalunya és el segon país de la UE, després d’Irlanda, en millor percepció del seu estat de salut “per davant dels que passen per tenir els estats del benestar més potents d’Europa, i això no és casualitat, no ens ha caigut del cel”.  En aquesta línia, el cap de l’Executiu  ha recordat que, segons l’enquesta de salut pública, “9 de cada 10 ciutadans de Catalunya estan satisfets amb els serveis sanitaris públics utilitzats”. “El sistema té tensions però funciona bé”, ha afegit.
 
Així, el cap del Govern ha constatat que “en alguns temes de màxima sensibilitat social i màxima urgència sanitària estem millor que el 2010” i ha posat com a exemple que Catalunya presenta els millors resultats en disminució de la mortalitat per infart de miocardi de tot Europa; que hi ha hagut una reducció del 4,8% entre el 2010 i el 2013 pel que fa a mortalitat per càncer, i que l’any passat es va batre el rècord de transplantament d’òrgans sòlids, entre altres dades.  
En aquesta línia, el cap del Govern ha insistit que “és un model que dóna resposta, ben valorat, equitatiu i que no discrimina els ciutadans en funció de res” i ha recordat que el Govern va ser el primer a negar-se a deixar els immigrants sense atenció mèdica. “Tot això no es pot posar en risc ni en qüestió”, ha reblat.
 
 
Consorci sanitari de Lleida
 
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha titllat “de falsedat immensa i deslleialtat total” les acusacions de privatització per part del Govern de la sanitat pública. Mas ha reptat els partits de l’oposició “que posin un sol exemple de privatització en aquests darrers 4 o 5 anys”.
 
En aquest sentit, i en referència a les crítiques rebudes per la creació del Consorci sanitari de Lleida, el cap de l’Executiu ha revelat que l’últim Govern tripartit ja incloïa en la seva Estratègia de Catsalut 2007-2010 la creació d’aquest consorci. Per això, ha afirmat “van proposar el mateix que volem fer nosaltres, un consorci entre hospitals públics, que continuï sent públic, per donar un millor servei als ciutadans de Lleida, i ara ho critiquen per partidisme de la pitjor classe”.  
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president s’ha queixat que no s’hagi volgut parlar del cas Innova i “sobre si el Govern té alguna responsabilitat més enllà del concert sanitari que es dóna a tothom”.  En aquest sentit, Artur Mas ha ressaltat que “el concert del Govern amb Innova és el mateix que van tenir els governs tripartits; per tant, ni hi havia abans corrupció ni n’hi ha ara”.
 
 

1  

Imatges

Fotografia del president Mas durant la seva compareixença

Fotografia del president Mas durant la seva compareixença 473