.
  • Es tracta del segon partit judicial a Catalunya, després de Cornellà de Llobregat, on s’implementa de forma global el Servei Comú Processal d’Execució

 

  • El Departament de Justícia continua el desplegament del nou model organitzatiu en el territori català al partit judicial del Vendrell, el segon de Catalunya on s’implementa de forma global el Servei Comú Processal d’Execució, després de Cornellà de Llobregat, i el cinquè a Catalunya, després de Girona, Olot i la Seu d’Urgell, on està implantat parcialment

 

  • El secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet, que ha visitat aquest matí l’oficina judicial del Vendrell, ha afirmat: “Estem fent un canvi històric en la manera de treballar. Hem canviat una forma de treballar del segle XIX per una del segle XXI”
 
El secretari general del Departament, Enric Colet, acompanyat de l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin; el president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández; el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou; la jutgessa degana del Vendrell, Cristina López; el secretari coordinador, Enric Domeque, juntament amb el director general de Modernització de l’Administració de Justícia, Xavier Fabregat, i el secretari de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jaume Illa, han visitat avui els jutjats del Vendrell per conèixer de primera mà el procés d’implementació de l’oficina judicial que s’ha posat en marxa a principis d’aquest mes de juny.
 
El partit judicial del Vendrell disposa, des de l’1 de juny, de les unitats processals de suport directe de primera instància i instrucció, així com del Servei Comú Processal General i el Servei Comú Processal d’Execució, que potencien l’especialització dels funcionaris, un dels objectius essencials de l’oficina judicial.
 
Colet ha remarcat, durant la seva visita a l’oficina judicial del Vendrell, que amb la seva implantació “estem fent un canvi històric en la manera de treballar. Hem canviat una forma de treballar del segle XIX per una del segle XXI”.
 
El secretari general ha recordat que actualment el Departament de Justícia custodia 280 quilòmetres lineals de documentació judicial, i ha afegit que amb la implantació de l’expedient judicial electrònic els papers es veuran reduïts, i també l’espai que ocupen quedarà alliberat. A més, ha assegurat que al Vendrell s’han alliberat quatre milions d’euros en posar al dia els expedients judicials per inaugurar la nova oficina. "Ara els diners retinguts –ha manifestat Colet–  tornen a circular perquè els expedients han  estat resolts".
 
Implantació de la nova oficina judicial al Vendrell
El Vendrell és, després de Cornellà de Llobregat, el segon partit judicial de Catalunya on s’implementa de forma global el Servei Comú Processal d’Execució. A Girona, on es va iniciar el desplegament, s’hi va fer de manera parcial. Aquest Servei té com a funció primordial fer els tràmits necessaris per executar les resolucions judicials i processals, que s’han de complir de manera forçosa.
 
Les unitats processals de suport directe s’encarreguen d’assistir directament els jutges i els magistrats en l'exercici de la funció jurisdiccional i tenen assignat el personal indispensable per dur a terme aquestes funcions. Els serveis comuns processals assumeixen tasques centralitzades de gestió i suport en actuacions derivades de l'aplicació de les lleis processals. La seva direcció correspon als secretaris judicials.
 
Aquest model d’oficina judicial té com a objectiu oferir un servei públic de més qualitat, basat en la compactació de funcions en serveis comuns, la millora del suport a la funció jurisdiccional, l’establiment de metodologies de treball, l’enfortiment de mecanismes de direcció i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a instrument principal de treball, entre altres característiques.
 
Per implementar l’oficina judicial al Vendrell, ha estat necessari posar en marxa un equip d’actuació prèvia per reduir l’elevat nombre d’execucions civils pendents. Aquest equip, format  en un principi per 18 funcionaris, ha permès tramitar i posar al dia fins a 12.828 expedients d’execució civil.
 
També ha estat necessari fer petites obres d’adaptació en l’edifici judicial del Vendrell per acollir el nou model organitzatiu: s’ha adaptat l’espai del deganat per ubicar-hi el Servei Comú Processal General; s’ha fet un tancament a la zona de l’OAC i s’ha habilitat l’espai a la tercera planta per ubicar-hi el Servei Comú Processal d’Execució, ampliant l’espai dedicat a l’arxiu.
 
El secretari coordinador provincial, amb el suport de la Subdirecció de Planificació i Programes, ha elaborat els protocols d’actuació, manuals de procediment, instruccions i guies, aprovats per la Secretaria de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
 
Tot el personal que prestava serveis als jutjats del Vendrell s’ha acoblat als nous llocs de treball i ha rebut la formació adaptada en funció del seu lloc de destinació, formació que ha estat impartida pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament.
 
Pel que fa als arxius, s’ha aprofitat la implementació per posar ordre a tota la documentació, tant de l’arxiu de gestió com dels expedients en tràmit. Només en l’àmbit de l’execució, s’han hagut de traslladar més de 12.000 expedients.
 
Pel que fa a les TIC, el disseny de l’oficina judicial té com a objectiu impulsar l’expedient judicial electrònic i la interconnexió entre els diferents agents jurídics per evitar la duplicitat de tràmits i facilitar l’accés a la informació, així com estalviar molèsties innecessàries als ciutadans o professionals en reclamar-los documents que ja figuren en registres públics. La implementació del nou model organitzatiu al Vendrell ha suposat la implementació de nous mòduls informàtics i la transformació del nou model d’impressió, amb la substitució de totes les màquines impressores i fotocopiadores.
 
El mateix dia de la posada en marxa de l’OJ en aquest partit judicial s’ha constituït la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’oficina judicial, la qual farà un seguiment de la implementació del nou model organitzatiu, de les incidències que sorgeixen, del comportament dels diferents indicadors, i n’estudiarà les propostes de millora, amb la participació de totes les instàncies implicades.
 
Desplegament del nou model
Després d’implementar l’oficina judicial al Vendrell, últim partit on s’ha desplegat el nou model, el Departament de Justícia treballa per continuar el desplegament d’aquest projecte. D’aquesta manera, el Departament, d’acord amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, continua el procés d’implementació de l’oficina judicial que es va iniciar al setembre de 2012 al partit judicial de Girona, i després als partits judicials d’Olot, la Seu d’Urgell i Cornellà de Llobregat.
 
Actualment s’estan realitzant actuacions prèvies per reduir l’execució civil i es fan treballs preparatoris amb el secretari coordinador provincial i els secretaris judicials del Prat de Llobregat per preparar la implementació de l’oficina judicial en aquesta població.
L’objectiu de la modernització de la justícia és oferir un millor servei i una justícia més propera als ciutadans, més ràpida, eficaç i de millor qualitat, que doni resposta a les necessitats de la societat actual.
 

1  

Fitxers adjunts

Visita oficina judicial del Vendrell

Visita oficina judicial del Vendrell
JPG | 498