Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern impulsa el Centre de Residus de Campdorà, al Gironès

query_builder   16 març 2010 15:15

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa el Centre de Residus de Campdorà, al Gironès

 
 
  • S’autoritza una subvenció per tirar endavant l’elaboració del projecte del Complex Tecnològic de Gestió de Residus Municipals de Campdorà
  • Aquest centre garantirà el màxim aprofitament dels residus municipals de la comarca i donarà servei a 175.000 persones
 
El Govern ha autoritzat avui una subvenció a l’Ajuntament de Girona per tirar endavant la gestió i tramitació del projecte del Complex Tecnològic de Gestió de Residus Municipals de Campdorà, al Gironès. L’Ajuntament de Girona és l’ens promotor d’aquest projecte, juntament amb l’Agència de Residus de Catalunya.
 
La subvenció autoritzada pel Govern té per objecte finançar la contractació dels serveis d’enginyeria i assistència tècnica per a la gestió integral del projecte constructiu. En concret, es subvencionen les despeses que suposen la redacció del projecte bàsic i executiu, i la supervisió de l’execució de les obres i de la posada en marxa de la instal·lació. Es preveu que aquest any, un cop es determini el pressupost detallat de totes les actuacions que s’han de realitzar en la fase constructiva, l’Agència de Residus de Catalunya formalitzarà el seu finançament.
 
El Complex Tecnològic de Gestió de Residus de Campdorà donarà servei a la població del Gironès, és a dir,a 175.000 habitants, i serà un centre de referència a Catalunya. Donarà cabuda a diferents instal·lacions per garantir la màxima recuperació i valorització de la totalitat dels residus municipals abans del seu destí final.
 
El centre inclourà una planta de tractament de la fracció orgànica recollida selectivament (restes de menjar i restes vegetals), de la qual s’obtindrà adob per a usos agrícoles i energia elèctrica. Es tirarà endavant una planta de tractament de la fracció RESTA (aquells residus que no es recullen selectivament), on es recuperaran materials que poden tornar al cicle productiu i es valoritzarà energèticament el rebuig un cop tractat, garantint el màxim aprofitament dels recursos. També s’adequarà l’espai per ubicar una planta de tractament de voluminosos (sofàs, mobles, etc.), on es classificaran i recuperaran tots aquells materials valoritzables; així com una planta de transferència on arribarà el paper/cartró i el vidre de diferents indrets i s’adreçarà cap a les plantes de recuperació corresponents. El complex també integrarà l’existent depuradora d’aigües residuals. Per últim, el projecte preveu el desmantellament de l’actual incineradora de Campdorà, amb la restauració i recuperació paisatgística de l’espai que actualment ocupa.
 
La implantació d’aquestes infraestructures de gestió de residus es portarà a terme amb respecte per l’entorn paisatgístic, millorant la ribera del riu, els accessos i els espais que l’envolten. L’actuació s’emmarca en el Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals, aprovat per Decret el passat mes de febrer, que estableix, per primera vegada al nostre país, la racionalització de la planificació de les instal·lacions de tractament de residus arreu del territori.
 
El model català de gestió de residus municipals es fonamenta en generar menys residus i obtenir més recuperació. L’objectiu és aprofitar el màxim de materials recuperables que puguin retornar al cicle productiu, amb el conseqüent estalvi d’energia i matèries primeres que això suposa, i tractar tots els residus abans que arribin al seu destí final. La gestió dels residus municipals a Catalunya de forma moderna i sostenible és una tasca que es porta a terme conjuntament entre Govern i ens locals. En aquest procés, la ciutadania té també un paper protagonista indispensable.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia