- El cap del Govern ha inaugurat aquest matí la X Jornada del Consell Català de la Formació Professional
- Artur Mas destaca “l’ampli consens” de la nova Llei d'FP que situa aquesta modalitat de formació “en el cor de les polítiques educatives i de reactivació econòmica”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advocat aquest matí, en la inauguració de la X Jornada del Consell Català de la Formació Professional (FP), perquè aquest sistema de formació sigui “el tema central per fer evolucionar el nostre sistema productiu”. “És impossible fer-lo evolucionar sense una adaptació dels dos sistemes, per tal que les persones que s’estan formant tinguin gairebé la garantia que tindran un lloc de treball”, ha assegurat el president, i ha fet una crida perquè hi hagi “aquest canvi de mentalitat fonamental”.
És en aquesta línia que Artur Mas ha emmarcat l’augment en un 78% de l’oferta d'FP, un canvi que ha qualificat de “molt positiu” i “que no ha de ser conjuntural sinó que ha de ser per quedar-se”. I ha continuat “la crisi ha portat coses molt negatives, però també ens ha permès adonar-nos que estàvem desfasats i pitjor situats que altres països que han resistit millor les dificultats econòmiques que nosaltres”. Per això, ha subratllat “necessitem que aquest canvi se senti en el país com una solució de futur”.
El cap de l’Executiu ha assenyalat la nova Llei de Formació Professional “recentment aprovada amb un 89% dels vots del Parlament”, com a un “bon marc legal” que permetrà que Catalunya aspiri “a tenir molt nivell de formació, que sigui capaç de crear riquesa i competir a Europa i al món”. “Costa molt arribar a un consens com aquest- ha dit el president-, però això vol dir que s’ha treballat molt i bé, i que gairebé tothom entén que l'FP ha d’estar al cor de les polítiques educatives i de les polítiques de reactivació econòmica”.
El president ha mostrat la seva confiança que aquest ampli consens “vol dir que serà una llei estable”, i ha posat l’accent en què aquesta norma “és probablement la més avançada i la més moderna de tot el sud d’Europa, perquè, per exemple, dóna un protagonisme important als agents socials com a actors i a les corporacions locals” com a administració de proximitat.
Artur Mas s’ha referit als nivells d’inserció laboral dels estudiants d'FP, que segons ha explicat, “són molt més alts que en altres àmbits de la nostra societat”, segons estudis recentment presentats. “L'FP és igual a més possibilitats de treball, més estable i, per tant, menys precari, millors condicions laborals i més salaris”, ha reblat.
“És bàsic que l’evolució de l' FP es vagi adaptant a les necessitats canviants del món de l’empresa”, ha insistit el president, i en aquest punt ha fet una aposta per l’èxit de la Formació Dual, “un dels grans reptes que tenim a Catalunya”. En aquest sentit, ha recordat que fa tres anys només hi havia 500 alumnes d’aquesta modalitat de formació, mentre que per al curs 2015-2016 n’hi ha previstos 5.000. “En tres anys hem multiplicat el nombres d’estudiants de Formació Dual, el nostre repte ara és que d’aquí a 10 anys hi hagi 40.000 o 50.000 alumnes”, ha afegit, per tal de “donar més perspectives professionals, més confiança i esperança a la gent jove del país i a la gent en general”.
“L’adaptació al canvi”
L’acte inaugural de la X Jornada del Consell Català de Formació Professional ha tingut lloc aquest matí a l’auditori de la Torre Agbar, a Barcelona, amb la presència del president Mas; de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i del president del Consell Català d’FP, Xavier Casares.
Sota el lema ‘L’adaptació al canvi’, aquesta jornada es planteja com una oportunitat per debatre sobre el futur de l’FP catalana poques setmanes després que el Parlament aprovés la nova llei que ha de regular-la, i que avui hagi estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
La ponència central ha anat a càrrec de Rose Köpf-Schuler, responsable de formació professional del Ministeri de Finances i Economia de Baden-Württemberg, que ha parlat sobre l’FP alemanya i algunes experiències exitoses.
La visió internacional s’ha completat amb la participació d’Erik Swars, cap d'Afers Internacionals de l’Institut Federal Suís de Formació Professional, i Alexander Cavallar, expert en el sistema d’FP austríac, que han parlat d’alguns dels models formatius més innovadors i com es preveu que es desenvolupin en el futur.
La Jornada comptarà també amb una taula en què representants de Mango, Agbar, Manpower i el Consell de Cambres de Comerç parlaran sobre la necessària adaptació de l’FP a les necessitats tant del teixit empresarial com de les persones. Tancaran la jornada representants dels sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment i Pimec que, acompanyats de Xavier Casares, donaran la seva visió sobre el nou escenari que obre la llei de Formació i Qualificació Professional.