En el marc de la reunió anual que ha mantingut aquest matí el president Artur Mas amb els representants de la Taula del Tercer Sector Social al Palau de la Generalitat
Foto de grup
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha reunit aquest migdia amb els presidents i representants de les 33 federacions d’entitats socials que agrupa la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, encapçalats per la seva presidenta Àngels Guiteras.
 
A més a més del president, per part del Govern han participat en la reunió la vicepresidenta del Govern i consellera del Departament de Benestar Social i Família, Neus Munté; el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig; el secretari de Govern, Jordi Baiget, i el secretari d'Habitatge, Carles Sala.
 
Aquesta trobada de caràcter anual arriba enguany a la seva tercera edició i és fruit d’un dels compromisos que el Govern i la Taula del Tercer Sector van subscriure en el Pla de Suport al Tercer Sector Social, signat el setembre de 2012, amb la voluntat de compartir i analitzar conjuntament les inquietuds i les problemàtiques de les entitats socials.
 
La vicepresidenta ha valorat que “el Pla Suport al Tercer Sector, que ha implicat ja 10 reunions i 3 cimeres anuals, continua sent una valuosa eina de les entitats i els diversos departaments del Govern per assolir importants avenços en polítiques socials”. En aquest sentit, Munté ha destacat que “ens hem de felicitar de la importància que té aquest Pla, perquè demostra maduresa com a país i la voluntat de tots de seguir treballant pel benestar de les persones”.
 
El Pla de Suport al Tercer Sector Social recull un conjunt de 50 mesures amb compromisos i obligacions per ambdues parts. Les actuacions estan agrupades en sis àmbits diferents:
 
  1. Mesures orientades a la millora de suficiència econòmica.
  2. Formació i assessorament al Tercer Sector.
  3. Foment social i reconeixement del Tercer Sector.
  4. Simplificació i facilitació de la relació amb l’Administració.
  5. Defensa dels interessos de la Taula del Tercer Sector Social davant el Govern de l’Estat.
  6. Compromisos per part de la Taula del Tercer Sector Social.
 
La finalitat del Pla és garantir la fortalesa i la independència de les entitats del Tercer Sector Social, optimitzar els canals de relació entre la Generalitat i les entitats, i impulsar una major professionalització i internacionalització del sector a través de la innovació, la recerca, l’excel·lència i la qualitat dels serveis.
 
Tres anys d’avenços
El Govern ha fet balanç dels gairebé tres anys de funcionament del Pla de Suport al Tercer Sector Social, destacant els 10 avenços més importants:
 
  1. Consolidació de la cimera anual entre el president de la Generalitat i els representants de les federacions d’entitats agrupades a la Taula del Tercer Sector Social. Interlocució periòdica d’alt nivell entre la Taula del Tercer Sector i el Govern de la Generalitat a través de reunions trimestrals de seguiment.
  2. Transformació de places subvencionades a places concertades en els serveis per a persones amb discapacitat (2.733 places concertades el 2012, 5.200 actualment i 11.215 el segon semestre de 2015, el 72% del total).
  3. Ampliació del Fons de Garantia de l’Economia Social a tot el Tercer Sector Social (n’estaven excloses les associacions i les fundacions) i impuls de línies de crèdit a càrrec de l’Institut Català de Finances.
  4. Difusió de les convocatòries de finançament públic publicades per les diferents administracions a través de nou butlletí electrònic “Finançament” del portal digital Xarxanet.
  5. Foment de la contractació social a les administracions públiques: s’ha actualitzat i difós la Guia de clàusules socials, s’han inclòs clàusules socials en diverses tipologies de contracte i s’ha mantingut la reserva de contractació al foment d’objectius socials, així com la reserva per a centres especials de treball.
  6. Pla per donar suport a la internacionalització de les entitats del Tercer Sector Social a través de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa - ACCIÓ.
  7. Implementació del Servei Comunitari, en el marc del currículum escolar obligatori, com a acció educativa que desenvolupa la competència social i ciutadana dels alumnes (352 centres de secundària durant el curs 2015-2016).
  8. Impuls a la nova llei catalana del voluntariat, actualment en tràmit parlamentari.
  9. Ingrés de la Taula del Tercer Sector Social al Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya i a la Comissió Social de la Junta Consultiva de Contractació.
  10. Simplificació del procediment de sol·licitud, tramitació i justificació de les subvencions atorgades pels departaments de la Generalitat.
 
La vicepresidenta ha també ha afegit que “com a deures ens hem posat seguir treballant conjuntament per a prioritzar la inserció laboral de joves i persones amb discapacitat”.
 
Pel que fa a la RMI, Munté ha transmès l’explicació que ha donat el conseller Puig sobre que el Govern ha treballat en la reforma i ara mateix aquesta està també pendent de l’evolució de la ILP sobre el tema al Parlament.
 
Pla d’acció contra la pobresa
El Govern de la Generalitat també ha explicat als representants de les entitats socials el nou Pla d’acció per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social 2015-2016, aprovat pel Consell Executiu el passat 16 de juny i que té com eix prioritari la infància i l’adolescència. Un Pla que compta amb un pressupost d’execució per al 2015 de més de mil milions d’euros (1.066.311.880 euros) i que inclou 165 actuacions de caràcter immediat, per fer front a situacions urgents, però també a mitjà i llarg termini, afrontar les situacions de pobresa estructural i promoure l’autonomia personal.
 
Aquest Pla d’acció incorpora les mesures aprovades al Ple de la pobresa que es va celebrar el 2014 i altres mesures que s’han tractat al Parlament, a més a més de mesures pròpies impulsades pel Govern o en col·laboració amb la Taula del Tercer Sector Social, el món local i altres agents socials.
 
En l’àmbit prioritari de la infància i l’adolescència, la vicepresidenta del Govern ha destacat l’increment de nombre de centres oberts que es mantindran actius aquest estiu per a oferir una atenció continuada als infants i adolescents en situació de risc social. Això inclou 2 o 3 àpats diaris per garantir una alimentació saludable i equilibrada i es tradueix en 2.022 places en 70 centres oberts.
 
Munté també ha recordat el reforç del programa del Departament de Benestar Social i Família “L’Estiu és Teu” amb 1.200 places becades per a nens i nenes de 5 a 16 anys en situació de vulnerabilitat que faran activitats d’estiu, així com els 600.000 euros addicionals a les federacions d’entitats d’educació en el lleure per becar activitats d’estiu destinades a infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.
 
La vicepresidenta ha mostrat la seva satisfacció perquè en el transcurs de la cimera les entitats han qualificat el Pla d’acció per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social presentat pel Govern de “molt participat”, encara que han expressat el desig que això es converteixi en un pacte que impliqui els grups parlamentaris. En aquest sentit, Munté ha afirmat que aquesta també és la voluntat del Govern i que es reprendran les converses per intentar assolir el pacte.

1  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 1781