• La Guia pretén oferir informació, recursos i recomanacions útils als professionals i als gestors dels centres sanitaris per dispensar als pacients una atenció integral de més qualitat
  • Es calcula que, actualment, a Catalunya hi ha establertes tretze confessions religioses
Presentació de l'acte
El Departament de Salut i el de Governació i Relacions Institucionals presenten una versió actualitzada de la Guia per a la gestió de la diversitat de creences als centres sanitaris de Catalunya. Es tracta d’una eina que pretén oferir informació, recursos i recomanacions útils als professionals que treballen als centres sanitaris de Catalunya, així com als gestors d’aquests centres, per generar dinàmiques i espais respectuosos amb la diversitat religiosa.
 
La Guia va ser publicada l’any 2005 i ara la Direcció General d’Afers Religiosos, en col·laboració amb la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries, n’ha revisat i actualitzat els continguts arran de la creixent pluralitat religiosa a Catalunya, continguts que també han estat revisats pels membres del Comitè de Bioètica de Catalunya i del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa.
 
Es calcula que al nostre país actualment hi ha establertes tretze confessions religioses. L’Església catòlica és la més implantada. El 83% dels llocs de culte són catòlics, mentre que la resta de centres pertanyen a altres religions les quals, tot i ser minoritàries, no deixen d’augmentar, en part, a causa dels fluxos migratoris.
 
En aquest sentit, a més de l’Església catòlica, també hi ha establertes les esglésies evangèliques o protestants; l’Islam; els Testimonis Cristians de Jehovà; el budisme; l’Església ortodoxa; l’hinduisme; l’Església Adventista del Setè Dia; l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies; la Fe Bahà’í; la religió sikh; el taoisme i el judaisme.
 
En aquesta Guia s’expliquen les característiques principals i pràctiques pròpies de cada confessió religiosa. També inclou, entre d’altres aspectes, les opcions alimentàries a les quals poden optar els pacients i un recull d’experiències reals amb la intenció que serveixin d’exemple o de model per a casos similars. Aquest instrument s’adreça especialment, al personal sanitari amb l’objectiu que pugui oferir una atenció integral de més qualitat als pacients, a partir del coneixement de les diverses creences i de l’atenció i el respecte a la dimensió espiritual i religiosa de les persones que són ateses als centres hospitalaris.
 
Aquest divendres a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona s'ha presentat per primera vegada la Guia als gerents d’hospitals i a la resta de professionals de la salut. Durant el mes de juliol es presentarà a les diferents regions sanitàries del país: el dia 3, a Tarragona; el 20, a Girona; el 23, a Manresa; i, finalment, el 28, a Lleida.
 
Acord per garantir l’assistència religiosa evangèlica a pacients i familiars dels hospitals de Catalunya
 
Coincidint amb la presentació de la Guia, la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries i la Direcció General d’Afers Religiosos han signat el Conveni marc de col·laboració entre el Departament de Governació i Relacions Institucionals, el Departament de Salut i el Consell Evangèlic de Catalunya amb l’objectiu de garantir l’assistència religiosa evangèlica a pacients i familiars de centres hospitalaris de Catalunya inclosos en la xarxa de centres d’internament d’utilització pública.
 
Concretament, es preveu l’assistència religiosa als hospitals catalans, prestada de manera voluntària per agents designats pel Consell Evangèlic de Catalunya degudament autoritzats pels centres públics als quals donen assistència. Es preveu que els centres hospitalaris formalitzin el seu compromís mitjançant la signatura d’un document d’adhesió.
 
Per accedir a la Guia, cliqueu aquí: