Es crearà una comissió territorial del desplegament, una xarxa de recursos, un protocol d’intervenció territorial i es formarà als professionals implicats
Campanya "Patrimoni de la Humanitat"
La Secretaria de Família del Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa” han presentat avui al Centre Cívic Pla d’en Boet de Mataró la implementació del programa “Pel bon tracte a les persones grans” a la comarca del Maresme. Es tracta d’una iniciativa que té per màxim objectiu conscienciar la població, donar a conèixer els recursos existents, afavorir l’aflorament de casos de maltractament i promocionar conductes de bon tracte amb la gent gran.
 
Durant la presentació aquest migdia han intervingut la consellera delegada de Benestar Social i Educació del Consell Comarcal del Maresme, Neus Serra; la secretària de Família de la Generalitat, Dolors Gordi; el diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública, Consum, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva; i la subdirectora de l’Àrea d’Integració Social de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Montserrat Buisan.
 
L’acte ha simbolitzat el tret de sortida per a la creació d’un protocol d’intervenció territorial que permetrà desplegar el conjunt d’eines vinculades al programa a la comarca del Maresme. Es tracta de la darrera fase del programa presentat ara fa un any a Barcelona per mitjà del qual es concretarà la comissió territorial del Maresme, es formarà als professionals implicats i es facilitarà suport especialitzat per tal d’establir una xarxa de recursos i un protocol d’intervenció territorial.
 
Les xarxes de coordinació territorial s’encarreguen d’elaborar una guia o model de bones pràctiques per a l’abordatge del maltractament a les persones grans i de seguiment dels casos a cada territori. L’objectiu final és proporcionar dades reals de la situació a cada àmbit comarcal i atendre de manera coordinada i efectiva tots els casos de maltractament que puguin succeir.
 
El programa “Pel bon tracte a les persones grans” està impulsat pel Departament de Benestar Social i Família en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i compta amb diverses línies d’intervenció. És el cas de la creació d’una comissió nacional per al seu desplegament i seguiment, la formació de professionals de diversos àmbits (Salut, Mossos d’Esquadra, Serveis Socials, Atenció Telefònica, Professorat de cicles formatius...), la sensibilització de les persones grans i de la ciutadania en general a través de la campanya “Patrimoni de la Humanitat” i, finalment, la intervenció en el territori.
 
Segons dades de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya 2014, que el Departament d’Interior va dedicar a les persones grans, un 0,8 % de les persones grans a Catalunya (10.500 persones aproximadament) diuen haver patit maltractaments per part de les persones del seu entorn i un 2,1 % es troben en situació de risc. Per a l’estudi de percepció de maltractaments l’enquesta ha tingut en compte quatre àmbits principals: negligències, abusos patrimonials, abusos psicològics, així com amenaces i abusos físics.