Direcció General de Comunicació

Plaques i Medalles al treball Francesc Macià

DISTINCIONS

El Govern reconeix els mèrits laborals de 16 persones i 5 empreses amb les medalles i plaques al treball President Macià 2015

query_builder   30 juny 2015 13:24

event_note Nota de premsa

DISTINCIONS

El Govern reconeix els mèrits laborals de 16 persones i 5 empreses amb les medalles i plaques al treball President Macià 2015

 
  • Els guardons premien els treballadors, empreses i entitats que s’han distingit per la dedicació, la constància i l’esperit d’iniciativa en el treball
 
El Govern ha acordat concedir la Medalla al treball President Macià 2015 a 16 persones i la Placa al treball President Macià 2015 a 5 empreses i entitats amb seu a Catalunya. Reconeixen treballadors i empreses pels seus mèrits laborals i la seva contribució a l'impuls de l’economia catalana. També són un reconeixement als treballadors i empreses que s'han distingit per la seva dedicació, constància i esperit d’iniciativa en el treball, i a les empreses i entitats que han adoptat millores i iniciatives de progrés en l’ordre laboral. Els guardons, oberts a qualsevol persona o entitat, es van crear el 1938.
 
Medalles al treball President Macià
 
El Govern ha acordat atorgar la Medalla al treball President Macià a les persones següents:  
 
  • Josep Antoni Barceló Gazulla (67 anys, l’Hospitalet de Llobregat)
Mestre industrial en l’especialitat d’ajustador matricer, Barceló és un històric del sindicalisme català. La seva trajectòria en la representativitat dels treballadors la va iniciar amb la constitució del primer nucli de la Unió Sindical Obrera (USO) a la companyia Hispano Olivetti, on treballava l’any 1969. La seva activitat en aquesta organització es va intensificar durant la dècada dels setanta, incorporant-se l’any 1978 a la Comissió Executiva de la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC). Va fer una contribució cabdal a la consolidació d’estructures sindicals, jurídiques i de servei per donar resposta, des de la perspectiva de l’autonomia sindical, als problemes del treballadors catalans. L’any 1986 arriba a la Secretaria General de la USOC, on roman fins al 1995. Tot i que es va jubilar fa ja 9 anys, continua vinculat voluntàriament a la USOC, col·laborant amb la Cooperativa d’Habitatges Socials d’aquest sindicat i amb diferents càrrecs al Consell Rector.
 
  • Magí Borrell Portabella (84 anys, Barcelona)
Enginyer tècnic de formació, ha dedicat tota la seva vida professional al sector tèxtil. La seva carrera professional en aquest àmbit productiu comença l’any 1956, quan assumeix la gerència de l’empresa de Pallejà N. Matas, on treballa fins al 1972, quan es responsabilitza de les mateixes funcions a la multinacional SA Grober. Tanmateix, el període més llarg de la seva carrera el viu com a director gerent de Grobelastic, a Arenys de Munt, posició que ocupa entre els anys 1985 i 2004. Com a figura destacada del tèxtil, en la seva trajectòria professional també s’inclouen càrrecs en organitzacions representatives del sector: ha estat membre de la Federació Nacional d’Empresaris Tèxtils Seders o president del Gremi de Cintaires espanyol (1991 a 1995), entre d’altres. A més, des del 2006, és Mestre d'Honor de la Sederia. En l’àmbit social, presideix des del 2000 l’Associació Gandhi, que assisteix disminuïts psíquics. 
 
  • Pere Sureda (84 anys, Anglès)
Titulat en magisteri i educat en la cultura de l’esforç, amb 14 anys Sureda ja compaginava feina i estudis a les mines d’Osor, gestionades per l’empresa Minerales y productos derivados, on fa d’analista dels minerals de laboratori. Aquesta tenacitat i constància explica que hagi dedicat pràcticament tota la seva vida professional al desenvolupament de “La Miranda”, un centre d’ensenyament privat que obre les portes l’any 1967 i que actualment compta amb més d’un miler d’estudiants. Primer president de l’Associació d’Escoles Privades Catalanes, la seva trajectòria ha estat reconeguda amb diferents premis de l’àmbit educatiu.
 
  • Josep Daroca Roig (67 anys, la Selva del Camp)
Referent del cooperativisme del Baix Camp i, en conjunt, de les terres tarragonines. Com a comptable ha dedicat tota la seva vida laboral a la cooperativa agrícola de la Selva del Camp, on s’incorpora l’any 1965 com a administratiu de la Caixa Rural. Amb una trajectòria ininterrompuda en aquest entitat, l’any 1991 assumeix el càrrec de cap d’Administració de Coselva, que encara exerceix. Des del 2007 és secretari del Consell Rector de l’Associació de Seccions de Crèdit (ASC), entitat que aplega diverses cooperatives agràries de Catalunya amb secció de crèdit i que es va constituir el 1988 sota l’empara de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Pel que fa al seu activisme cívic, també és membre de Càritas, Creu Roja, Unicef i soci de les entitats culturals i associatives locals de la Selva del Camp.
 
  • Eva Domènec Elizalde (46 anys, Barcelona)
Les deficiències mentals congènites amb què va néixer la seva filla porten Eva Domènec a cercar maneres per motivar-la. Així descobreix el valor de la interacció nena-animal, avantsala del mètode del Centre de Teràpies Assistides amb Cans, projecte empresarial impulsat per Domènec (CTAC) per millorar la qualitat de vida de persones amb aquest tipus de discapacitats. L’estudi que demostra els beneficis del CTAC ha donat la volta al món i ha arribat als EUA, el Canadà i Sud-amèrica. Es tracta d’un mètode aplicable en malalties com la síndrome de Rett, l’autisme, la síndrome de Down, la paràlisi cerebral infantil, les pluridiscapacitats, entre d’altres trastorns psíquics, alimentaris i de comportament adreçats fonamentalment a infants. El mètode també s’està provant en malalties d’adults, com demència vascular, senil o el mateix Alzheimer. Eva Domènec personifica una experiència pionera, nascuda per la necessitat familiar d’una mare amb coneixements de medicina que s’ha traduït en un avenç notable per al conjunt de la societat. Per aquest el 2011 rep el Premi Albert Marquès al Millor Jove Emprenedor Creatiu, atorgat per la Jove Cambra Internacional, i el 2013, l’acreditació com a Full Member de IAHAIO-International Association of Human Animal Interaction Organizations.
 
  • Fina Garcia Garcia (53 anys, Sant Adrià de Besòs)
Des de fa més de 35 anys desenvolupa la seva carrera professional en l’àmbit de la inserció dels col·lectius més desafavorits, amb un focus especial en els joves, les dones, els aturats de llarga durada i en general les persones en risc d’exclusió social. Amb una formació eminentment centrada en l’àmbit docent, s’ha dedicat a l’alfabetització, la formació ocupacional, l’orientació, la inserció laboral i el foment de l’emprenedoria. Actualment és, entre d’altres, presidenta i directora d’lmpulsem, cooperativa que ha agafat el testimoni de l'Associació Can Xatarra en la formació i integració sociolaboral de col·lectius amb especials dificultats; presidenta i gerent de la cooperativa Norai Raval, projecte autofinançat d’hostaleria i restauració, que desenvolupa programes culturals, de formació i inserció laboral, i vicepresidenta de l’àrea social de la Fundació Tot Raval.
 
  • Blai Lamolla Franco (67 anys, Lleida)
La seva trajectòria professional sempre ha estat vinculada al món de l’automoció. La seva visió empresarial, esforç i dedicació han permès consolidar el grup d’empreses Mibec, que genera més d’un centenar de llocs de treball a la ciutat de Lleida i en diverses capitals de comarca de Ponent. La primera empresa del grup va ser Lamsauto SA, que en només 5 anys va passar de 25 a 40 treballadors. Després van venir Bemi-Auto, el 1997; Segre Motors, el 2002, i finalment la constitució del Grup Mibec, el 2007. Actualment, Mibec dóna feina a 107 persones, representa 11 marques d’automoció i ofereix els serveis d’una gestoria administrativa i una corredoria d’assegurances.
 
  • Joan Martorell Busquets (84 anys, Santa Coloma de Farners)
Inicia la seva carrera professional al sector de la fusta el 1963, quan funda Fustes J.Martorell. Tres anys després obre Farhian, i el 1970 s’introdueix en la construcció amb l’obertura de la cantera Farners, d’àrids destinats al mercat de prefabricats de formigó i a la fabricació de morter. Durant la dècada dels 90, Martorell afronta la reconversió de Farhian en fabricant d’articles de ceràmica per a la jardineria i l’alimentació. Actualment treballa en l´aprofitament de suro per millorar el rendiment dels boscos i la gestió forestal actual.
 
  • José Luis Mora Bertomeu (57 anys, Tortosa)
Fill i pare de comerciants, obre la seva primera botiga l’any 1982. Amb el nom de ‘Mora Moda Jove”, l’establiment permet obrir un taller de confecció que arriba a donar feina a 14 treballadors. Aquesta primera experiència comercial és l’avantsala d’una xarxa de botigues a Tarragona, Vinaròs, Amposta, Benicarló i Eivissa. Actualment compta amb 10 establiments que ocupen un total de 34 persones. També ha estat el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa entre 2006 i 2015.
 
  • Antoni Peñarroya Trench (75 anys, Sabadell)
És el primer president d’Eurecat, la integració impulsada per la Generalitat dels Centres Tecnològics més rellevants de la xarxa Tecnio. President d’AO Photo Industries SL des de 1999, soci de Vallès Intertrading SL des de 2010 i d’AP Investmanagerment 2006 SL des de 2010, també ha presidit la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell entre 1998 i 2006. Per aquesta última responsabilitat el 2007 rep la Medalla d’Or de la Orden de las Cámaras. També ha presidit la Fundació ASCAMM entre 2005 i 2015, i manté la presidència de l’Associació de Fabricants de la Indústria Fotogràfica d’Espanya (AFIF).
 
  • Josep Piñot Busquet (87 anys, Manresa)
Autodidacte, comença a treballar als 13 anys. La seva trajectòria com a empresari comença el 1957, quan compra Framun, una petita empresa de segells de cautxú que encara presideix. Al seu currículum en el món dels negocis s’afegeixen la creació de diverses companyies que encara subsisteixen: Mútua Manresana (1969), la Llibreria Símbol (1978), Control (actualment Control Group, 1979), i Macsa ID (1983). En conjunt, les companyies fundades per Piñot ocupen més de 370 persones i facturen més de 50 milions d’euros anuals. En l’àmbit social impulsa, entre d’altres iniciatives, l’agrupament Escola Cardenal Lluch a Manresa (1951); l’Escola d’Assistents Socials de Manresa (1958), i la Residència Sant Francesc d’Assís (1996), que encara presideix. També ha estat involucrat en la creació de la revista infantil-juvenil Cavall Fort.
 
  • Paquita Rexach Surós (81 anys, Sils) i Lolita Rexach Surós (75 anys, Sils)
Conegudes mundialment per l’Hispània, l’històric restaurant situat entre Arenys de Mar i Caldetes que obren els seus pares i que les dues germanes continuen regentant en l’actualitat. La seva constància i bona feina han fet que aquest petit negoci familiar hagi esdevingut amb els anys un autèntic referent de la gastronomia catalana. Així ho demostren els nombrosos reconeixements rebuts per l’establiment, entre els quals destaquen l’estrella Michelin (1981-1987; 2005-2011), la Medalla de Plata al Mèrit Turístic d’Espanya (1981), el Premi Nacional de Gastronomia (1985), el Premi Especial de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia (2005), el Premi FIDEM a la Dona Emprenedora (2007), el Premi Guia Repsol (2010), i els 3 Sols de la Guia Repsol (2015).   
 
  • Josep Maria Bravo Fornells (69 anys, Saragossa)
L’any 1974 entra a militar al PSUC i CCOO, on forma part del nucli fundador del sindicat d’hostaleria de CCOO de les Terres de Lleida. Des del 1980 i fins al 1996 és el responsable comarcal de Comissions al Segrià i secretari general del sindicat a les Terres de Lleida. Fins a la seva jubilació, el desembre de 2011, és el responsable territorial del servei de formació de CCOO a les Terres de Lleida, i de la Fundació Paco Puerto en aquest àmbit territorial. Actualment, col·labora amb el Sindicat de Pensionistes i Jubilats d’aquesta demarcació i és membre del Consell Rector del Centre Europeu d’Empreses i Innovació (CEEI), promogut per la Diputació de Lleida.
 
  • Isabel Ruiz Llamas (68 anys, Màlaga)
Sindicalista històrica especialista en negociacions col·lectives, arriba a Catalunya l’any 1961, quan entra a treballar a la multinacional Henkel. El 1977, quan treballava a l’empresa granollerina Roca Umbert, comença la seva tasca a la UGT. L’any 1990 és escollida secretària general de la UGT del Vallès Oriental, i es converteix en la primera dona d’àmbit territorial que arriba a un càrrec de responsabilitat al sindicat. Entre 1992 i 2006 és secretària general de la UGT del Nord-Oriental-Maresme (Barcelonès Nord, Vallès Oriental i Maresme), i a partir d’aquell any i fins al 2009 assumeix la presidència del Vallès Oriental-Maresme. Entre 1993 i 2005 és membre del Comitè Confederal de la UGT i entre 2009 i 2013, secretària general de la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT de Catalunya. També és patrona fundadora de la Fundació Maria Aurèlia Campmany, que lluita per la igualtat entre persones, i de la Fundació Josep Comaposada, que busca l’extensió plena dels drets humans, laborals i sindicals a Centreamèrica, la zona sud del Mediterrani i la regió andina.
 
  • Juan Antonio Tuà Molinos (66 anys, Terrassa)
Infermer especialitzat en Electroradiologia a l’Hospital Clínic de Barcelona, és també el president del Comitè d’Empresa d’aquest mateix centre sanitari. En paral·lel a la seva activitat professional, entre els anys 1991 i 2010 és representant de CCOO de Catalunya al Consell de Direcció del Servei Català de Salut i al Consell d’Administració de l’Institut Català de la Salut entre 1991 i 2010. En l’àmbit polític, ha estat alcalde de Sant Quirze del Vallès (1987-1989) i regidor del municipi durant diverses legislatures.
 
Plaques al treball President Macià
 
El Govern ha acordat atorgar la Placa al treball President Macià a les institucions i empreses següents:
·         Casa Riera Ordeix (Vic)
Empresa familiar dedicada a l’elaboració artesanal d’embotit. Ha contribuït durant més de 100 anys a fomentar l’ocupació creant llocs de treball de qualitat a Osona i al desenvolupament econòmic de la comarca. Té el reconeixement IGP Llonganissa de Vic des de l’any 2002. Exporta el 20% de la seva producció al Regne Unit, França, Alemanya, la Xina, el Japó i Rússia, i el 35% a l’Estat espanyol. Actualment elabora més de 100.000 quilos de llonganissa curada l’any.
 
  • Fundació Joia (Barcelona)
Entitat sense afany de lucre orientada a l’impuls de l’ocupació de persones amb trastorns de salut mental que s’ha convertit, amb els anys, en tot un referent en la inserció laboral de col·lectius amb dificultats. El 2014 va atendre gairebé 1.400 persones i famílies, a qui va oferir itineraris laborals, d’inserció i serveis d’acollida, entre d’altres. La Fundació Joia treballa amb l’Hospital Sant Pere Claver, Sant Pere Claver Fundació Serveis socials i l’Associació Centre d’Higiene Mental de Nou Barris. Totes aquestes entitats formen una aliança per millorar i aportar l’accessibilitat als processos d’inserció laboral amb qualitat.
 
  • Fundació Institut Guttmann (Barcelona)
A l’octubre se celebrarà el 50è aniversari de la inauguració de l’Institut Guttmann, el primer hospital de l’Estat espanyol dedicat a l’atenció i tractament especialitzat de persones amb lesions medul·lars. Amb més de 20.000 pacients atesos, el centre és un referent a nivell internacional que, en paral·lel, desenvolupa una intensa tasca investigadora i docent mitjançant l’Institut Universitari de Neurorehabilitació Guttmann.
 
  • Institut Industrial de Terrassa (Terrassa)
L’entitat, que enguany celebra el 142è aniversari, es crea per fusió del Gremi de Fabricants de Teixits de Llana i de l’Associació de Fabricants. És la primera associació econòmica de Terrassa per donar suport al procés d’industrialització. Vetlla pels interessos de la indústria tèxtil i representa un nombrós col·lectiu d’empreses del sector i impulsa el desenvolupament econòmic de la ciutat i la comarca. El 1978, la fusió de l’Institut Industrial Tèxtil amb la Unió Comercial i Industrial dóna lloc a l’organització empresarial multisectorial coneguda com a CECOT.
 
  • Laboratorios Hartmann (Mataró)

Té una trajectòria de més de 200 anys orientada a la salut dels pacients. Amb la missió de millorar la qualitat de vida i l’eficiència dels processos sanitaris, la companyia orienta la seva activitat a la cura del pacient crònic i la prevenció d’infeccions. Ha estat una empresa pionera en la integració de sistemes de gestió: certificació ISO 9001 (1998), ISO14001 i EMAS III (2011) i OSHAS (2012). Compta amb un Centre de Competència de desenvolupament i fabricació mundial d’apòsits adhesius.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia