• Les darreres dades a Catalunya indiquen un augment de casos, tant de VIH com de sífilis, entre els homes que tenen relacions amb homes
Boi Ruiz clou l'acte de commemoració dels 20 anys del CEEISCAT
El Departament de Salut ha commemorat aquesta tarda el 20è aniversari de la creació del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre el VIH/SIDA i d’altres Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) de Catalunya (CEEISCAT), l’òrgan de vigilància epidemiològica i de suport tècnic a les polítiques de prevenció i control d’aquestes infeccions al país. Creat al juny de 1995, el CEEISCAT depèn funcionalment de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i ha anat implementant els sistemes d’informació que constitueixen el Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica del VIH/SIDA/ITS de Catalunya (SIVES).
 
La rellevància del SIVES, entre d’altres, ha quedat de manifest recentment, donat que en ser considerat un dels sistemes d’informació més integrats i de llarga durada d’Europa, al maig passat va ser escollit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per ser presentat a la Global Consultation on HIV Surveillance, com exemple de bones pràctiques en vigilància epidemiològica d’aquestes epidèmies a Europa.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha fet la cloenda de l'acte, en el qual també hi han participat els exconsellers de Salut, Xavier Trias i Marina Geli; el director científic del CEEISCAT, Jordi Casabona; la presidenta del Comitè 1r de Desembre, Montserrat Pineda; el director del Servei de Malalties Infeccioses de la Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí de Sabadell, Ferran Segura; la subdirectora de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané,  i Teymur Noori, expert epidemiòleg del Programa de VIH, ITS i Hepatitis del European Center for Disease Control (ECDC).
 
Darreres dades sobre el VIH a Catalunya
Durant la sessió també s’ha explicat l’evolució dels sistemes d’informació que constitueixen el SIVES i s’han presentat els resultats de l’informe epidemiològic que el CEEISCAT fa cada dos anys (SIVES 2015) amb les darreres dades sobre la situació d’aquestes epidèmies a Catalunya.
 
En aquest sentit, a Catalunya s’estima que 33.600 persones viuen amb el virus el VIH, de les quals aproximadament 8.000 no saben que estan infectades. Durant l’any 2014 es van declarar 524 casos nous, sent els Homes que tenen relacions Sexuals amb Homes (HSH) el grup de transmissió amb més casos (42%), seguit dels homes heterosexuals (8%), de les dones heterosexuals (6%) i dels Usuaris de Drogues per Via Parenteral (1,5%). A més, per cada dona declarada s’han declarat 7 homes, reflectint el gran augment de casos entre el col·lectiu HSH, que entre el 2001 i el 2013 va experimentar un augment del 145%.
 
Entre els HSH també s’ha produït un important augment de la resta d’Infeccions de Transmissió Sexual, en especial de la sífilis, el 73% de les quals durant el 2014 s’han produït en aquest col·lectiu. Aquest augment es deu tant a la pròpia co-infecció del VIH i d’altres ITS, a l’augment de determinades conductes de risc i a factors de vulnerabilitat social.
 
Per últim, darrerament s’ha experimentat una disminució del retard en el diagnòstic i un augment de les taxes de tests realitzats.