- El conseller d’Interior ha presentat aquesta tarda a la Delegació del Govern a Tarragona alguns dels nous càrrecs del Departament d’Interior que han estat nomenats avui pel Govern
El conseller d’Interior, Jordi Jané, s’ha volgut desplaçar avui a Tarragona per presentar alguns dels nous càrrecs del Departament d’Interior, que són procedents d’aquesta demarcació.
Jané ha assegurat que “és bo pel Govern aproximar-se al territori i que el país ha de poder descentralitzar institucions per aprofitar la vàlua que hi ha arreu”. Un exemple d’aquesta descentralització és el 112, a Reus, des d’on el conseller ha dit que “es donarà un servei integral a tot Catalunya”. L’encarregat d’aquest servei serà Frederic Adan, de qui ha dit que “és un gran docent, rigorós i amb una experiència sobrada, molt vinculat al territori”.
El conseller també s’ha referit a què a Tarragona “és una zona especialment sensible a les emergències: instal·lacions químiques, petroquímiques, el port, i atraccions turístiques”.
D’altra banda, el titular d’Interior ha qualificat de “notícia molt positiva el nomenament de Cèsar Puig com a número 2 del Departament. “Necessitem gent rigorosa que conegui l’Administració; per a mi és una gran satisfacció”, ha afirmat.
El conseller també ha volgut confirmar que manté la directora de Serveis del Departament, destacant que també és tarragonina.
Per acabar, Jané ha volgut destacar la “molt bona feina feta” per la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Tarragona, Rosanna Camps. El conseller ha assegurat que malgrat que és una persona de la seva confiança, ha avançat que, de vegades, les situacions polítiques fan que es canviïn les responsabilitats.
El Govern ha nomenat avui Cèsar Puig com a nou secretari general d’Interior, Joan Delort director del Servei Català de Trànsit, Mª Eugènia Domènech directora del Servei Català de Trànsit, Jaume Domingo director de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i Frederic Adan, director del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya.
Cèsar Puig i Casañas, secretari general del Departament d’Interior
Nascut a Valls l’any 1956.
Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1987).
Ha ocupat diversos càrrecs a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, com ara el de delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona (2000-2004). Abans, però, va ser cap del Servei Territorial de Joventut a Tarragona (1986-1989), cap del Servei Territorial de Defensa i Assessorament Jurídic a Tarragona (1988-1999), cap de la Unitat Territorial a Tarragona del Gabinet Jurídic de la Generalitat (1999-2005) i més endavant, el 2011, va ser nomenat director dels Serveis Territorials i Sostenibilitat.
Ha desenvolupat altres tasques dins de l’Administració, de tècnic de la Direcció General de Joventut, coordinador de l’Oficina Electoral a Tarragona a les eleccions al Parlament de Catalunya (1988), vocal de la Comissió Territorial d’Urbanisme a Tarragona, del Consorci d’Aigües de Tarragona i del Consell d’Administració del Pius Hospital de Valls. De 2002 a 2004 va ser director del Pla de Seguretat de la Indústria Química de Tarragona PLASEQTA.
En el terreny de la docència, ha estat professor de l’Escola d’Administració Pública de la Generalitat (1990-2005); professor associat de la Universitat Rovira i Virgili (URV), del Departament de Dret Constitucional (2006-2011), professor de l’Escola de Pràctica Jurídica del Col•legi d’Advocats de Tarragona (1992-2009) i professor del Màster d’Accés a l’advocacia (URV, 2009-2011), entre d’altres.
Joan Delort i Menal, director general de Protecció Civil
Nascut a Barcelona l’any 1957.
Llicenciat en Filosofia i Lletres (Geografia i Història) per la Universitat de Girona (1995) i diplomat en Criminologia per la Universitat de Barcelona (UB). Formació en Direcció de serveis policials per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (1984) i el Programa per a directius públics per IESE (2012).
Ha exercit diferents responsabilitats en l’àmbit de la seguretat pública. Ha estat cap de la policia local de Barberà del Vallès (1981-1983), de la policia local de Sant Feliu de Llobregat (1983-1985) i de la policia local de Girona (1986-1997). Ha estat subdirector general de Coordinació de les Policies Locals (1997-2000), director del Servei Català del Trànsit (2001-2003), secretari de Seguretat Pública (2007-2011), coordinador del sistema de seguretat pública de la Generalitat (2011). Entre 2011 i 2015 ha estat gerent de Prevenció, Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona.
En el terreny docent, entre 1985 i 2000 ha exercit de professor de l’Escola de Policia de Catalunya (diferents matèries de tècnica policial i gestió de serveis). Des de 2011 exerceix com a professor de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Entre 1987 i 1990 ha estat membre de la Comissió Tècnica de Coordinació de les Policies Locals de Catalunya i entre 1990 i 1992 assessor de l’Escola de Policia de Catalunya en matèria de funció i organització policial. Entre 1995 i 1997 ha coordinat un dels grups de treball del Forum Europeen pour la Securité Urbaine i el 1998 ha format part del Comitè Director de Trànsit del Departament d’Interior. També ha estat vicepresident de la Comissió de Seguretat Vial de Catalunya entre 2001 i 2003 i president de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, entre 2004 i 2007.
Ha rebut diverses distincions, com la Medalla al Mèrit Policial de l’Ajuntament de Barcelona (2000) i del Ministeri de l’Interior (2008 i 2010). També ha estat reconegut com a Officier de l’Ordre Nationale du Mérite de la República francesa (2012).
Maria Eugènia Domènech Moral, directora del Servei Català de Trànsit
Nascuda a València l’any 1959.
Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (UB).
És advocada col·legiada en exercici des de 1982 a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona, especialista en temes de transport, seguretat vial i accidents de trànsit. Ha centrat la seva activitat professional en l’àmbit de la responsabilitat civil, sinistres de trànsit i responsabilitat penal i en la defensa dels drets de les víctimes. S’ha especialitzat en temes de mobilitat i seguretat viària i en legislació de transport terrestre.
En l’àmbit formatiu, imparteix classes a l'Escola d’Enginyeria Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre aspectes legals del transport en l'assignatura d'Enginyeria del Transport. També ha participat en la formació de formadors vials a la Federació d’Autoescoles de Catalunya i ha realitzat cursos per a empreses de transport i operadors logístics i de mercaderies perilloses (certificat d'aptitud professional, capacitació professional de transportistes i consellera de seguretat). Imparteix també cursos i conferències sobre legislació vial i transport, seguretat vial, prevenció d’accidents de trànsit, sobre les conseqüències per a les víctimes i els familiars i les seves necessitats i drets i sobre la resposta judicial i social.
Ha realitzat diferents treballs i estudis sobre la legislació que afecta el trànsit i la seguretat vial, com un estudi comparatiu de la legislació europea sancionadora de trànsit a Catalunya, França, Anglaterra, Itàlia i Alemanya (2005).
Forma o ha format part de diferents comissions i grups de treball sobre mobilitat i seguretat viària tant d’àmbit català com estatal, com la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària del Departament d’Interior, el Consell de Mobilitat del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. També ha format part del Grup d’Experts per a l’estudi de la reforma del barem d’indemnitzacions a les víctimes per accidents de trànsit de la Direcció General d’Assegurances del Ministeri d’Economia, com a experta i en representació de les principals associacions de víctimes. Ha exercit com a portaveu de les principals associacions d’àmbit estatal en la presentació de propostes per reformar el Codi penal, la Llei d’enjudiciament criminal, l’Estatut de la víctima o la Llei d’assistència jurídica gratuïta.
Des de 2004 és la presidenta de l'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit P(A)T, de la qual forma part des de 1987. Ha estat vicepresidenta tercera de la Fundació Catalana de Seguretat Viària.
Jaume Domingo i Coll, director de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya
Nascut a Mollerussa l’any 1960.
Llicenciat en Geografia i Història a la Universitat de Barcelona (UB), diplomat d’Estudis Avançats (DEA) del Departament Geografia Humana de la UB i màster en Funció Directiva de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
El 1990 inicia la seva col·laboració amb l’Escola de Policia de Catalunya com a coordinador de l’equip de professors de l’equip de Geografia i com a professor als cursos d’accés, de promoció i especialització professional per a policies. El 2002 s’incorpora a l’estructura de l’Escola amb l’encàrrec de coordinar projectes d’innovació docent per encarar els anys de les grans promocions del Cos de Mossos d’Esquadra i per assumir nous reptes en la formació de policies locals amb acords amb les diputacions de Tarragona, Barcelona i Girona. També inicia l’atenció a l’entorn formatiu de la seguretat privada d’acord amb les noves competències assumides amb l’Estatut d’autonomia de Catalunya de 2006.
Entre 2011 i 2013 ha estat cap del Gabinet de Seguretat del Departament d’Interior on, entre d’altres, ha coordinat l’elaboració de l’Informe de Seguretat de Catalunya, l’Enquesta de Seguretat Pública, l’Enquesta de Seguretat i Convivència Escolar de Catalunya o la publicació de la Revista electrònica Apunts de Seguretat.
Ha realitzat treballs de recerca sobre temes relacionats amb territori i seguretat a nivell local per a l’Escola de Policia de Catalunya i a nivell nacional per a la UB. També ha realitzat projectes sobre la formació de la policia local amb la Diputació de Barcelona.
Des de 2014 és coordinador de Programes de Prospectiva de la Direcció General d’Anàlisi i Prospectiva del Departament de la Presidència. És també professor del Cos de Professors d’Ensenyament Secundari de la Generalitat i professor associat de Criminologia a la Facultat de Dret de la UB.
Federic Adan i Domènech, director del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya
Nascut a Tarragona l’any 1973.
Doctor en Dret per la Universitat Rovira i Virgili (2001), va obtenir el títol de llicenciat en Dret a la Universitat de Navarra l’any 1996.
Ha estat regidor de l’Ajuntament de Tarragona (2007/2011 i 2011/2015) i President del Consell Comarcal del Tarragonès (2011/2015).
És professor agregat de Dret processal de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili i catedràtic habilitat per l’Agència Catalana per la Qualitat del Sistema Universitari Català. Anteriorment ha estat degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV (2009-2011), responsable dels estudis de Dret d’aquesta mateixa Facultat l’any 2009 i director del Màster d’Accés a l’advocacia organitzat per la URV i els Il·lustres Col·legis d’Advocats de Tarragona, Reus i Tortosa (cursos de 2009 a 2013). També ha estat coordinador del mòdul Dret processal del màster d’Assessoria jurídica de l’empresa de la URV de 2004 a 2006.
Ha participat en diversos projectes d’investigació i estades de recerca a diverses universitats estrangeres i catalanes.
Ha estat autor de diversos articles a revistes especialitzades i de capítols de compendis de dret processal, de publicacions derivades de congressos i ha participat en l’elaboració d’un diccionari jurídic.