-
L’acord estableix un programa pilot per transmetre al Registre de voluntats anticipades del Departament els documents que els ciutadans presenten al Servei d’Atenció a l’Usuari de l’hospital
-
L’Hospital de Sant Pau va ser el primer centre sanitari de l’Estat en disposar d’un servei com aquest
El conseller de Salut, Boi Ruiz, i el president del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Enric Argelagués, han signat avui un conveni de col·laboració per tal d’apropar als ciutadans de l’àmbit d’influència d’aquest centre hospitalari la realització del document de voluntats anticipades. Aquestes voluntats són un dret dels ciutadans que es materialitzen en unes instruccions amb què una persona major d'edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, adreça al seu metge responsable per tenir-les en compte quan aquesta es trobi en unes circumstàncies que no li permetin expressar personalment la seva voluntat.
El conveni estableix un programa pilot per transmetre al Registre de Voluntats Anticipades (RVA) del Departament de Salut els documents de voluntats anticipades (DVA) que els ciutadans presenten al Servei d’Atenció al Ciutadà de l’Hospital de Sant Pau. L’objecte del programa és, d’aquesta manera, augmentar l’efectivitat de la inscripció al RVA dels documents de voluntats anticipades que presenten els ciutadans de l’àrea d’influència de l’hospital. La inscripció al registre permet la incorporació del document a la Història Clínica Compartida de Catalunya i facilita el seu accés en el moment que sigui precís amb independència d’on es trobi el pacient. La seva connexió amb altres registres autonòmics permet la consulta del document arreu del Estat espanyol.
L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va ser el primer centre sanitari de tot l’Estat amb un Servei d’Atenció a l’Usuari. Aquesta iniciativa va sorgir del primer consell d’usuaris ciutadans d’aquest hospital creat el 1976.
Un dret avalat ètica i legalment
Els documents de voluntats anticipades són una forma d'expressió de l'autonomia personal a l'hora de decidir en relació a la salut, i esdevenen un dret avalat èticament i legalment. Així, pretenen mantenir el respecte a les decisions personals dels pacients i augmentar la seguretat dels professionals a l'hora de respectar-les. De fet, el suport dels professionals en l'elaboració del document millora la pràctica clínica i reforça la relació assistencial.
Els DVA poden contenir, per exemple, l’acceptació o el rebuig de determinats tractaments i actuacions mèdiques (intervencions quirúrgiques, mesures de suport vital, etc.), així com també altres consideracions, com la voluntat de fer donació d’òrgans, desitjos sobre l’entorn on ser atès (domicili, hospital, etc.), desig de rebre o no assistència religiosa, rebuig a què es practiqui una autòpsia, decisió de donar el cos a la investigació científica o decisions relacionades amb l’enterrament o la incineració, entre d’altres.
Des de la posada en funcionament de l’RVA al juny del 2002, i fins el passat 28 de juny de 2015, s’han dipositat un total de 65.387 documents de voluntats anticipades. Aquesta xifra situa Catalunya com la comunitat autònoma amb més documents, amb més del doble dels realitzats a la segona, Andalusia.