Direcció General de Comunicació

Catalunya, declarada Regió Europea de la Gastronomia 2016

Juntament amb la regió portuguesa del Miño, són les primeres a obtenir aquest reconeixement

query_builder   2 juliol 2015 14:22

event_note Nota de premsa

Catalunya, declarada Regió Europea de la Gastronomia 2016

Juntament amb la regió portuguesa del Miño, són les primeres a obtenir aquest reconeixement

  • Durant el transcurs de l’acte, Carme Ruscalleda ha estat nomenada ambaixadora de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016
Fotografia de l'acte
Avui s’ha celebrat la cerimònia de lliurament del títol obtingut per Catalunya de Regió Europea de la Gastronomia 2016, impulsat pels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i d’Empresa i Ocupació (DEMO), a través de l’Agència Catalana de Turisme, conjuntament amb entitats, agents i personalitats del país.
 
En un esdeveniment internacional a La Pedrera presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació (DEMO), Felip Puig, acompanyat del secretari general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Maria Elorduy i Vidal, i que ha comptat amb distingits representants del món de la gastronomia i el turisme, Catalunya ha rebut el reconeixement de mans de Iñaki Gaztelumendi, Director Tècnic del Fòrum Mundial de Turisme Gastronòmic. En l’acte de lliurament, el conseller Puig ha manifestat sentir-se “molt emocionat i orgullós per  aquest reconeixement que suposa un repte i una responsabilitat”, i ha volgut destacar que “aquest títol ens ajuda a consolidar-nos com un país que sap fer de la seva gastronomia un element de generació de riquesa, valor afegit i orgull”.
 
La xef Carme Ruscalleda ha estat nomenada ambaixadora de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia. En la seva intervenció, Ruscalleda ha destacat que “som un país ple d’oportunitats perquè la creativitat està en l’ADN de Catalunya” i ha recordat que “som hereus d’una cultura culinària que ve de molt antic i que ens mantindrem si fem un treball ben fet, i si cuidem el talent i la qualitat”.
 
Aquest títol posa de manifest que la gastronomia és l’herència cultural de Catalunya i que, actualment, la cuina catalana està liderant la gastronomia internacional. En aquest sentit, l’objectiu és promoure els productes alimentaris i la gastronomia catalanes com elements essencials de la identitat del país així com agents clau en la promoció turística de Catalunya.
 
Al llarg de l’any 2016 es pretén promocionar la menció entre la ciutadania catalana en general, així com entre les organitzacions que treballen en l’àmbit de la gastronomia en un sentit ampli i interdisciplinari (salut, educació, sostenibilitat, innovació, desenvolupament regional, polítiques públiques, etc.). Aquesta difusió del guardó es farà a través dels canals propis, així com altres mitjans a l’abast (mitjans de comunicació, xarxes socials, conferències, etc.).
 
“Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016” és un projecte viu i es vol que sigui el més inclusiu possible, amb entitats, agents i persones del país que treballen per promoure la gastronomia catalana. El sector agroalimentari i gastronòmic català abraça un amplíssim i divers teixit d’iniciatives, produccions i elaboracions agroalimentàries de qualitat, fires i mercats, rutes i experiències turístiques, festes i campanyes gastronòmiques, col·lectius de cuina, gremis, etcètera, així com centres de recerca i formació, equipaments, organitzacions professionals, i altres associacions. La celebració, el 2016, de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia vol contribuir a sumar esforços entre totes aquestes iniciatives i agents, enfortir i consolidar el marc de col·laboracions, i donar-los-hi major visibilitat a Catalunya, a Europa, i al món.
 
A més, des de Catalunya es posarà especial atenció en la relació entre els productes agroalimentaris locals, la cuina i el paisatge, com a elements interconnectats i vectors de la identitat i del desenvolupament sostenible d’un territori, posicionant alhora Catalunya com a destinació turística enogastronòmica. El propòsit és, també, compartir coneixements i experiències amb els altres socis participants de la Plataforma ‘European Regions of Gastronomy’.
 
Entre les entitats que actualment ja han signat el document d’adhesió, que dóna suport a la menció, hi ha el Conselh Generau de la Val d’Aran, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, l’Observatori de l’Alimentació de la UB, Turisme de Barcelona, Slow Food Barcelona, Fundació del Parc Científic i Tecnològic de Universitat Rovira Virgili, l’Associació Catalana per al Temps Lliure i la Cultura, l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades, la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters, el Patronat de Turisme de Girona, l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, i l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida.
 
En la inauguració de l’acte, Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació, ha destacat que “és la primera vegada que s’atorga aquest reconeixement, i que per Catalunya és una oportunitat encapçalar la llista de Regions Europees de la Gastronomia”.
 
Per altra banda, Joan Girona, director general d’Alimentació, Qualitat, i Indústries Alimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha volgut destacar que “som un país amb uns productes de gran qualitat i una indústria agroalimentària excel·lent  i la cuina és l’aparador on exposar aquestes excel·lències i que aquest reconeixement ens ha de permetre seguir progressant en un futur”.
 
Millorar la qualitat de vida en les regions europees
 
La Regió Europea de la Gastronomia és una iniciativa, impulsada per una plataforma de regions europees i administrada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquesta iniciativa pretén estimular, recopilar i difondre el coneixement per contribuir a una millor qualitat de vida en les regions europees mitjançant la promoció de les cultures alimentàries i l’estímul de la innovació gastronòmica.
 
El títol Regió Europea de la Gastronomia s'atorgarà a 2-3 regions de la xarxa cada any, les quals, conjuntament o per separat, desenvoluparan un sòlid programa d'esdeveniments i col·laboracions, cosa que ajudarà les regions a assolir visibilitat, viabilitat, cohesió social i sostenibilitat.  
 
Aquesta distinció té com a objectiu contribuir a una millor qualitat de vida en les regions europees, destacar les diferents cultures alimentàries, estendre l’educació per a una millor salut i sostenibilitat, i fomentar la innovació gastronòmica. Això es vol aconseguir organitzant esdeveniments i mitjançant una plataforma d’intercanvi de coneixements amb el suport de les institucions europees, coordinades per un organisme independent que pot ajudar a recopilar i difondre el coneixement que es genera mitjançant l’activitat de les regions participants.
 
 
Xarxes socials:
 
Hashtag: #SomGastronomia16
 
Web:

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 3296

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 2016

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia