• El projecte, ideat per la conselleria de Cultura, neix amb l’objectiu de crear iniciatives i vincles entre el món empresarial i el cultural
  • La plataforma es posa al servei dels creadors i de les empreses i financeres interessades en la cultura, per crear sinèrgies
Avui s’ha signat el conveni  que posa en marxa la Llotja de Projectes , plataforma que forma part de la Fundació Catalunya Cultura, creada per incentivar la col·laboració entre el sector empresarial i l’àmbit de la creativitat, la innovació i el patrimoni, amb l’objectiu de trobar noves formes de finançament que permetin impulsar nous projectes culturals.
 
Els principals objectius són  la promoció i creació de noves empreses;  la col·laboració en empreses ja existents que han de créixer però que no tenen finançament;  la compra o venda de petites empreses que per motius personals, jubilació, salut, no volen continuar amb el negoci sent del tot viable i no saben que fer. La Llotja és l’espai on els creadors presenten els seus projectes, els defensen, proposen relacions de col·laboració i estableixen contactes amb el teixit empresarial, oferint  instruments de finançament com assessoria, formació i acompanyament.
 
El conseller Ferran Mascarell ha recordat que el febrer del 2013 va presentar la proposta en sessió parlamentària i ha mostrat la seva satisfacció al veure que el projecte ja és una realitat. Ha dit que “la cultura , a priori, depèn del diner públic, però hi ha diner públic i diner privat, per això volem que el sector empresarial, sensible a la cultura, hi pugui participar”. Parlant d’un dels grans patrimonis del nostre país, com és el talent ha afirmat que “el talent creatiu i el talent empresarial, la suma de tots dos, ha donat i dóna forma al país”. I ha remarcat que es treballa per crear aliances per incrementar el finançament de manera que els projectes culturals tinguin la millor fortalesa, doncs “una base sòlida és el que tota bona economia necessita”.  Ha afegit que “a altres països hi ha bones lleis que reforcen aquestes iniciatives, aquí ja les tindrem però de moment tirem endavant”.
 
Enric Crous, director del Patronat, ha declarat que “la cultura és la principal font de riquesa d’un país i és per aquest motiu que agraeixo al conseller Mascarell la seva iniciativa, doncs d’aquesta manera la creativitat, la cultura i l’empresa, s’uneixen amb objectius comuns i es crea el vincle perfecte per la internacionalització del nostre projecte cultural”.
 
Miquel Molins, president de la Fundació del Banc Sabadell, ha afegit que “la cultura és un dels factors de progrés, no som una agència de mecenatge , no volem substituir patrocinis ja creats, el que volem és difondre cultura, aquí i fora” i ha animat a tots els creadors de la nostra societat a comptar amb la Fundació “per tal de preservar la nostra cultura”.
 
Gemma Sendra, directora de la Fundació ha declarat que “la cultura és un dels factors més importants del nostre país i hem d’estar al seu costat i buscar finançament, per això aquest projecte es vol sumar a les línies de finançament públiques ja existents i pretén ajudar a la creació i construcció així com acompanyar els projectes ja creats, posant al seu abast diferents línies de finançament”.
 
David Garrofé, secretari general de CECOT, ha agraït l’oportunitat de poder participar en aquest projecte i defensar les  indústries culturals.
 
La Llotja posa al servei de l’usuari una plataforma virtual a través de la qual els creadors tinguin accés i puguin posar els seu projecte a la xarxa. Per altra banda els inversors també poden consultar aquests projectes de manera que puguin triar el projecte en el qual volen participar. D’aquesta manera també es pretén potenciar aquells projectes a territoris més petits. La Llotja virtual tindrà dimensió presencial a la tardor.
 
La Fundació Catalunya Cultura està impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya així com per un grup d’empresaris de referència dins el nostre país, amb la col·laboració del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) i l’Institut Català de Finances.