FOTO WEB 1
Un moment de l'acte.
 
El conseller ha volgut destacar l’esforç que suposa recuperar l’activitat agrícola sense poder-ne treure rendiment econòmic
 
La vinya té menys d’una hectàrea i s’ha plantat seguint un procés biodinàmic, un mètode que inclou un calendari astronòmic
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, ha presidit avui l’acte d’inauguració de la vinya de Jóncols, a les instal·lacions de l’Hotel Cala Jóncols de Roses (Alt Empordà), coincidint amb el 60è aniversari de l’establiment. L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa de Roses, Montse Minadan, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i el president de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad.
 
La vinya inaugurada és la més petita de Catalunya i una de les més petites de l’Estat espanyol: té menys d’una hectàrea. El fet que tingui aquestes dimensions tan petites comporta que no se’n pot treure directament un rendiment econòmic i que el projecte vitivinícola i la inversió realitzada s’han dut a terme bàsicament per recuperar l’activitat agrícola d’un espai antigament conreat i que es troba situat al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus. La vinya inclou un quilòmetre de paret seca feta amb pedres de manera manual. La producció és del tot artesanal i ecològica. En aquest sentit, aquesta actuació, segons el conseller d’Agricultura, “s’inscriu perfectament en les línies d’impuls del desenvolupament rural i en la recuperació dels espais agraris arreu del nostre territori.”
  
FOTO WEB
Una imatge de la vinya.
El conseller Ciuraneta ha explicat que, precisament, “aquesta vinya exemplifica la responsabilitat que tenim cada un de nosaltres per fer millor el nostre tros de terra, perquè aquest tros doni els millors fruits”. Així, aquesta vinya de producció artesanal i ecològica mostra a la perfecció on som avui com a país. Segons Ciuraneta, es tracta de “recuperar els nostres valors i la nostra identitat per seguir un camí diferent a l’actual, un camí molt en la línia de les noves demandes dels catalans.”
 
 
Ciuraneta ha volgut finalment felicitar els promotors per aquesta iniciativa, i per la constant inversió en el sector agroalimentari. També els ha desitjat que el vi que sortirà del nou projecte sorprengui positivament i compleixi les expectatives de tots els paladars.
 
 
Un altre aspecte destacat de la plantació és que s’ha fet seguint un procés, a més d’ecològic, biodinàmic, un mètode que tracta les explotacions agrícoles com a organismes unificats i individuals. Aquest sistema inclou l’ús d’un calendari astronòmic per sembrar i per plantar.
 
 
També s’ha volgut recuperar una varietat autòctona que podria desaparèixer, ja que n’hi ha poca de plantada. Es tracta del lledoner roig, autòcton de l’Empordà i del sud de França, que habitualment es fa servir per produir garnatxa, però que en aquest cas es destinarà a fer vi blanc. La recuperació d’aquesta varietat històrica i autòctona vol sumar encara més valor afegit a aquest projecte vitivinícola, que d’aquí a uns quatre anys podrà tenir com a resultat que es puguin comercialitzar unes 3.000 ampolles anuals de vi.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 688

Imatge de la vinya.

Imatge de la vinya.
JPG | 685