Amb l'inici de l'estiu han finalitzat els cursos organitzats des del Programa Europeu CoMeDPro (Common Mediterranean Development Programme), destinat a millorar les competències professionals i els coneixements tècnics d'empreses vinculades als sectors de l'oli i del vi.
El resultat dels cursos es va presentar en el seminari tècnic que va tenir lloc a l’Escola Agrària de Mas Bové: ‘Els olis de Catalunya. Resultats de la campanya 2014 – 2015’, el passat 11 de juny.
Aquests cursos s’han organitzat arreu del territori català amb Denominació d’Origen Protegida d’oli i vi, amb una participació de més de 200 persones. Els cursos que han tingut més demanda han estat el de màrqueting i comerç en línia, seguit d’atenció a grups de visitants, gestió empresarial i, finalment, coneixement i difusió dels valors del territori i promoció d'activitats eno i oleoturístiques. La valoració mitjana dels cursos ha estat de més de 7,5.
Coincidint amb el final del programa de formació, CoMeDPro ha activat la seva presència digital, i aviat disposarà d'un lloc web on s'informarà amb detall de les línies de treball, així com dels efectes positius que s'han derivat del programa. Actualment, CoMeDPro ja té dues pàgines a Facebook, CoMeDPro in Catalunya i CoMeDPro in Israel, així com un compte de Twitter, @ENPI_CoMeDPro, des d'on el programa interacciona amb les empreses del sector i amb tots els professionals que vulguin generar bones sinèrgies al voltant del món de l'oli i de vi.
El projecte CoMeDPro té la finalitat de promoure i coordinar actuacions per a millorar les oportunitats per a les petites empreses agroindustrials, les de productes locals, i les d’artesania tradicional. A Catalunya s'ha centrat en l'atenció a empreses vinculades al sector del vi i de l'oli d'oliva, de territoris on hi conviuen DO de tots dos productes.
En aquest projecte europeu hi participen el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que hi realitza funcions de coordinació, el Ministeri de Turisme d'Israel i l’Assessorato del turismo artigianato e commercio de Sardenya com a socis.
El projecte CoMeDPro, acrònim de ‘Common Mediterranean Development Project’, està emmarcat dins del programa europeu ENPI CBC Medi, programa que permet la cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea (UE) i els països socis de regions ubicades al voltant de les costes del Mediterrani.
Tota la informació del projecte es pot trobar a http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/projecte-enpi-comedpro/ i també a https://www.facebook.com/Comedproincatalunya
Aquests projecte, liderat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació de Catalunya té com a socis Israel i Sardenya (Itàlia). El seu pressupost és de 1.530.000 euros i el finança en un 90% la Unió Europea a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació.
Programa europeu ENPI CBC
El Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013 és una iniciativa de cooperació transfronterera multilateral finançada per l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI). L'objectiu del Programa és promoure el procés de cooperació sostenible i harmònica en l'àmbit de la conca mediterrània afrontant els reptes comuns i millorant el seu potencial endogen. Finança projectes de cooperació com a contribució al desenvolupament econòmic, social, ambiental i cultural de la regió mediterrània. Participen en el Programa els 14 països següents: Egipte, l’Estat espanyol, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, Palestina, Portugal, Síria (participació actualment suspesa), Tunísia, Xipre. L'Autoritat de Gestió Conjunta (AGC) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l'àrab, l'anglès i el francès.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1