- El conseller de Territori i Sostenibilitat es reuneix amb tots els directors per fer una diagnosi de la situació dels parcs i proposa nous marcs de participació ciutadana perquè les activitats econòmiques i conservacionistes trobin el seu marc de relació
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s’ha reunit avui amb els directors dels parcs naturals i del Parc Nacional d’Aigüestortes per tenir una primera presa de contacte, després que el seu Departament ha adquirit les competències en gestió dels espais naturals com a conseqüència de l’última remodelació del Govern.
En acabat, el conseller ha manifestat que “els parcs naturals estan al davant de dos grans desafiaments: En primer lloc, de tornar-se a muscular des del punt de vista de recursos, i en segon, estem en un moment que cal posar en crisi, revisar, la governança dels parcs”. De fet, el motiu de la trobada d’avui ha estat el de fer una primera diagnosi. Segons Vila, “identificats els seus punts febles, ens posarem a inflexionar aquesta situació i a tornar a donar-los impuls” ja que, ha afirmat, “han de ser uns parcs absolutament sintonitzats amb la ciutadania i el territori que els acull, plenament participats i participatius”.
Una revisió del model
El conseller ha explicat que “en les properes setmanes haurem de revisar, posar en crisi, i generar un nou model. Ens hem de plantejar que tots els instruments de govern que tenen els parcs realment siguin útils”. En concret, “primer s’hauran de crear els nous marcs de participació ciutadana, i que les activitats econòmiques i conservacionistes trobin el seu marc de relació. Cal analitzar el model juntament, ja que l’equilibri és molt fràgil”. També ha volgut aclarir que, per fer-ho, “el Govern no es planteja ni a curt ni a mitjà termini cap tipus de cop de timó ni cap dinàmica de cessaments, perquè això no tindria sentit.”
“Tenim un model madur i hem d’estar en condicions de tornar a sintonitzar amb la sensibilitat de la gent, que se’ls ha de sentir molt seus”, ha assegurat Vila.
2