El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Joan Girona, ha presentat avui, a Barcelona, el Seminari de Recerca en gastronomia industrial, organitzat pel Servei d’Innovació Agroalimentària, emmarcat com a acció del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència agroalimentària de Catalunya i dins del cicle de seminaris tècnics ‘Matins d’Innovació Agroalimentària’ del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament.
Més de 120 persones s’han inscrit en aquest seminari, que ha comptat amb la participació del subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del Departament, Jaume Sió, de la subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries, Mireia Medina, de representants de la Fundació Alícia, i d’una àmplia participació de grups de recerca i d’empreses catalanes del sector de la gastronomia industrial, especialment del canal HORECA.
Joan Girona ha posat de manifest que “la cuina d'alt nivell que tenim a Catalunya és fruit d'una gran tradició i de la gran varietat i qualitat dels nostres productes. Aquest gran patrimoni és una excel·lent oportunitat per a la indústria agroalimentària de fer que allò que som capaços de fer a l'alta cuina ‘alta costura’ ho puguem compartir amb el màxim de ciutadans del món i convertir-ho en el "prêt à porter" de l'alimentació. I això només és possible amb una intensa incorporació de coneixement i impuls innovació”.
Els seminaris tècnics ‘Matins d’Innovació Agroalimentària’ són un espai de trobada entre els agents d’un àmbit o sector concret, amb la finalitat de conèixer, orientar i definir activitats de recerca, innovació i transferència de coneixement.
Per a fer-ho, es compta amb la participació dels diferents agents que integren la cadena, des dels que intervenen en la fase de producció, disseny de maquinària, fins a l’assessorament i distribució, i els que fan recerca i transferència en aquest àmbit.
El seminari ha començat amb l’exposició de les línies de recerca en l’àmbit català per part dels centres d’investigació que desenvolupen part de la seva activitat en relació a l’àmbit de la gastronomia industrial, com són la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona (Campus de l’Alimentació de Torribera i CETT), la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Girona, i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), adscrit al Departament.
A continuació, la Fundació Alícia ha exposat quin és l’estat actual de la innovació en la gastronomia industrial. Seguidament, s’ha donat pas a la participació dels representants d’empreses i professionals del sector, els quals han exposat les principals necessitats en l’àmbit de la recerca i la transferència de coneixement. I la jornada ha finalitzat amb un debat obert, durant el qual s’han recollit les propostes de millora per al sector i punts de vista diversos dels assistents al seminari.
D’altra banda, val a dir també que aquest seminari se celebra dins de la recent designació de Catalunya com a ‘Regió Europea de la Gastronomia 2016’.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1