• El cap de l’Executiu assegura davant del ple del Parlament que amb la nova composició del Govern “donem un missatge clar de solidesa i fortalesa al conjunt de la societat”
  • Artur Mas destaca que el primer gran objectiu del seu Executiu és la recuperació econòmica, juntament amb les polítiques socials, la transparència i culminar l’exercici del dret a decidir
El president Mas, en un moment de la seva compareixença (Autor: Ruben Moreno)
El president Mas, en un moment de la seva compareixença (Autor: Ruben Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui davant del ple del Parlament que el seus governs, el que hi ha ara i l’anterior, “s'ho han jugat tot al cent per cent” i “no han mirat per ells mateixos, ni pels seus partits o per la seva comoditat, ni la personal ni la política”, sinó que “han tirat endavant en els moments més complicats i han donat la veu al poble, amb tot en contra, i amb un Estat molt poderós i molt potent que exercia clarament tota la seva capacitat per intentar silenciar-la”.
 
Artur Mas, que ha comparegut a petició pròpia davant del ple del Parlament per explicar la nova composició del seu Govern, ha subratllat el compromís del seu Executiu per “culminar” aquest procés “democràticament, que vol dir votant, i pacíficament i cívicament, com s’ha fet sempre al nostre país”.
 
“Això requeria un Govern cent per cent cohesionat entorn d’una determinada posició davant la consulta definitiva”, ha remarcat, i ha afegit que el seu Executiu aposta clarament pel sí-sí. “Nosaltres anem endavant, seguim amb el programa i amb el projecte que s’havia establert perquè el conjunt de la ciutadania pugui, a través del seu veredicte, orientar el que ha de ser el futur polític d’aquest país”, ha reblat.
 
 
“Un missatge de solidesa i fortalesa”
El president ha explicat al ple que el motiu de la remodelació del Govern ha estat precisament “la necessitat de definir-se sobre un tema central com és la culminació del nostre dret a decidir i que la població catalana pugui triar el que ha de ser el futur polític del país”. En aquest sentit, Artur Mas ha volgut deixar clar que els canvis que s’han fet no són fruit de “desavinences dins del Govern a nivell personal, ni desavinences entre departaments o entre partits per qualsevol matèria secundària”, sinó que responen a “un objectiu amplíssimament reclamat per una gran part de la societat catalana mobilitzada”.
 
El resultat de la consulta interna que va fer Unió Democràcia, “que preferia no afegir-se a la defensa del sí-sí”, tal i com defensava Convergència, “produïa una discrepància de fons que s'havia de resoldre”, ha defensat el president.
 
“Pels pocs mesos que queden d'aquesta legislatura, podia haver optat per encarregar les funcions d'aquests departaments a altres membres del Govern que ja hi eren, però vaig entendre que, per les dificultats amb què topem dia a dia i per donar un missatge clar de solidesa i fortalesa al conjunt de la societat catalana, era bo que hi hagués persones que assumissin plenament la responsabilitat de l'exercici d'aquestes funcions dins del Govern”, ha argumentat.
 
En la seva intervenció inicial, el president Mas ha volgut agrair als consellers sortints, Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí, “la seva tasca i la seva alta dedicació en moments no precisament fàcils en la governabilitat del nostre país”. “En tot moment han estat a l'altura de les circumstàncies que se'ls demanava”, ha assegurat el cap de l’Executiu, que ha volgut insistir en “l’estabilitat interna i l’alta cohesió” que sempre hi ha hagut dins dels governs que ha presidit.
 
L’agraïment també l’ha fet extensiu als nous consellers, als quals Artur Mas els ha reconegut haver assumit una tasca que “no és fàcil ni còmoda” per la situació que es viu actualment. “Els vull agrair de tot cor que hi siguin i que donin la cara en aquests moments complicats i, a més, en un Govern que s'enfronta, d'aquí a no gaires mesos, a una convocatòria electoral”, ha subratllat.
 
 
Objectius del Govern
En la seva intervenció, el president ha desgranat els quatre grans eixos del seu Govern que són, a més del dret a decidir: aixecar el país econòmicament, mantenir l’estat del benestar, i la transparència i l’accés a la informació.
 
Respecte a les polítiques socials, el cap del Govern ha recordat que la Generalitat ha hagut de mantenir l’estat del benestar amb un 20% menys de recursos que fa quatre anys, és a dir, 5.000 milions d’euros menys. El president Mas ha destacat la prioritat que representen les polítiques socials per al seu Govern, com ho demostra que, “als pressupostos d’enguany, el percentatge que es dedica a polítiques socials és el més alt de la història, més d’un 71%”. “No hi havíem arribat mai”, ha dit i ha fet notar que el pressupost de salut és també el més alt de la història, amb un 41%.
 
“Desgraciadament, tenim menys recursos”, ha assenyalat el president, “però, dels que tenim, l’accent el posem, més que en qualsevol altre moment, en allò que entenem que és fonamental des del punt de vista de mantenir la cohesió social al més alt nivell possible en el nostre país”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha recordat que el seu Govern ha donat més de 70.000 beques menjador, de les quals més d’11.000 han estat al 100%; també ha dit que s’ha millorat la dotació de la renda mínima d’inserció i que s’ha arribat a ajudar a gairebé 40.000 famílies en ajuts a l’habitatge, de compra o de lloguer.
 
Artur Mas ha assenyalat que el primer objectiu del Govern és “aixecar aquest país econòmicament i donar-li la volta a la situació dramàtica” que es viu des del 2008, quan va començar la crisi, i de la qual encara avui arrosseguem les conseqüències com a societat i com a país.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha assegurat que s’ha estat treballant en aquestes dues últimes legislatures perquè “el país tornés a crear riquesa, ocupació i més possibilitats de feina” i ha constatat que “això ho estem aconseguint”.
 
“L'economia catalana torna a créixer, en tots els sectors, i la base de la recuperació econòmica crec que és sòlida. Estem creixent a ritmes significatius, els més alts de la Unió Europea i els més alts, conjuntament amb les Balears i el País Valencià, del conjunt de l'Estat espanyol”, ha explicat.
 
Una realitat que ha recordat que es dóna malgrat que “som els que estem pitjor finançats i els que tenim menys dotació d’infraestructures públiques”. I si això succeeix en aquestes condicions, ha subratllat, “vol dir que la fortalesa i la solidesa del nostre teixit productiu i del nostre món del treball professional és molt alta”.
 
També ha volgut destacar, en relació amb la millora econòmica del país, el fet que “des de fa 24 mesos seguits a Catalunya s’està creant ocupació, llocs de treball i feina en relació amb els mateixos mesos que els anys anteriors”.
 
Pel que fa a l’eix de la transparència i l’accés a la informació, el president ha posat en relleu l’aprovació de la llei de la transparència, “una de les més potents de la Unió Europea”, i l’aprovació avui per part del Govern del Pla Estratègic de la transparència. “Totes les administracions s’hauran de posar al dia per poder complir uns estàndards tan exigents com els que marca la llei, però aquest és un objectiu que segueix sent fonamental per al nostre Govern”, ha afirmat.
 

1  

Imatges

El president durant la compareixença

El president durant la compareixença 785