Vila al Parlament

 

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat detalla al Parlament les prioritats del seu Departament a l’hora de definir l’estructura d’espais naturals del país i de gestionar-los
 
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s’ha referit avui al Parlament a la reestructuració del seu Departament, que ha passat a assumir bona part de les competències sobre el medi natural i la biodiversitat. En resposta a una interpel·lació parlamentària, el conseller ha assenyalat que aquest canvi suposarà un reforç del sistema d’espais protegits de Catalunya, ja que ““El patrimoni natural ha de ser la pedra angular de qualsevol Govern de progrés”.
 
Malgrat que queden pocs mesos de legislatura, Vila ha insistit en els dos grans “talons d’Aquil·les” dels parcs naturals que cal abordar en el curt i mitjà termini:
 
  • Millorar dels recursos. Avançant cap a un nou model de finançament dels espais protegits, amb la combinació dels recursos públics, el pagament per serveis, un millor aprofitament del finançament comunitari, l’ús de la fiscalitat ambiental, l’impuls del patrocini i el mecenatge, sense excloure determinades inversions mitjançant la taxa turística, que han de configurar una nova estratègia més diversificada i sòlida.
 
  • Revisar la governança. Apostant per una governança diversificada, fugint de fórmules repetitives i adaptada a cada cas, però en un marc de coherència de les polítiques, tenint en compte el concurs d’alcaldes, entitats vinculades a la conservació i altres actors importants.
 
Vila ha dit que caldrà explorar idees innovadores, amb la col·laboració dels directors dels parcs, que són els qui millor els coneixen, afegint que “els han lesionat en polítiques bàsiques, sobretot en conservació de la biodiversitat, però els vull anunciar que aquest tema ja ha inflexionat”.
 
 
 
La declaració de nous parcs i ampliació d’existents
 
Vila ha anunciat que el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser serà una realitat el proper mes de setembre. Actualment el Departament està en la fase final d’elaboració dels treballs per a la seva creació, que compta mb un nivell de consens extraordinari.
 
A partir de l’any vinent, està previst declarar el Parc Natural del Montsec, a la regió del pre-pirineu central, i el Parc Natural de les Muntanyes de Prades, al sistema mediterrani pre-litoral.
 
Un cop consolidades aquestes tres prioritats, la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya podria incorporar, més enllà de 2018, altres espais representatius del Sistema Transversal, la Depressió Central, el Pre-pirineu, i el Sistema mediterrani litoral.
 
 
Orientacions estratègiques
 
Les orientacions clau per impulsar el sistema d’espais naturals protegits es basen en:
 
  • La Llei del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya.  En la propera legislatura caldrà renovar el marc legal vigent per articular-lo adequadament amb la legislació comunitària. Servirà també per impulsar un nou paradigma d’oportunitats basades en el patrimoni natural.
 
  • La infraestructura verda de Catalunya. Aquest entramat natural, en el centre del qual hi ha el sistema d’espais naturals protegits, s’ha de desenvolupar, reforçant la connectivitat ecològica entre espais, imbricant natura i ciutat i facilitant inversions en la millora d’aquest capital natural.
 
  • La custòdia del territori en els espais protegits. La custòdia del territori, el tercer sector ambiental i el voluntariat ambiental aporten energies renovades i talent que mobilitza la societat civil, els propietaris de terres i els usuaris de la natura, compartint objectius comuns. Enfortir aliances esdevé una necessitat d’aquests nous temps.
 
  • Les fonts d’oportunitats. Cal reforçar totes les dimensions dels parcs, mitjançant un treball transversal i sistemàtic de govern, i que multipliqui els projectes entre els parcs i el sector primari, el comerç de proximitat, l’àmbit de la salut, el món de la recerca, els espais educatius, l’esport, la cultura, l’estratègia turística de país, o les oportunitats de mitigació i d’adaptació del canvi climàtic.
 
  • La innovació i l’emprenedoria. Els projectes vinculats al territori, als recursos locals, són una tendència global. Es facilitarà que els parcs siguin territoris d’impuls de l’economia verda, i reforcin encara més el seu paper de motor econòmic.
 
  • L’avaluació periòdica del Sistema d’espais naturals protegits. Aquesta és una bona pràctica d’avaluació de les polítiques públiques que s’ha d’anar estenent en el nostre país de manera més decidida.
 
  • La futura Agència del Medi Ambient i del Territori. Per fer viable aquest nou escenari i aquesta nova orientació estratègica, caldrà dotar-se de noves capacitats que cohesionin les polítiques ambientals relacionades amb els espais naturals protegits, amb la biodiversitat i amb el conjunt del patrimoni natural. Una eina nova al servei d’una política renovada al servei del país.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 48