La vicepresidenta ha recordat que el Govern està en permanent contacte amb les entitats del tercer sector i ha fet una crida als grups parlamentaris a "treballar plegats en aquesta línia, en benefici del benestar de les persones"
La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha recordat avui al parlament que el passat 21 de maig la sala III del Tribunal Suprem va declarar nul el Reial Decret 535/2013 pel qual el Govern de l’Estat regula les subvencions a les entitats del tercer sector d’àmbit estatal.
Aquesta nova sentència torna a reiterar que, en matèria de serveis socials, l’acció estatal de foment s’ha de fer mitjançant la "distribució territorial dels fons per tal que siguin les comunitats que tenen assumides les competències les que regulin i duguin a terme les convocatòries de subvencions". És a dir, reconeix que "l’Estat no és competent per gestionar aquestes subvencions, tal i com des del Govern i les entitats ja hem reclamat en nombroses ocasions".
Munté ha recordat, que "són ja 13 les sentències del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem que posen de manifest una suma de greuges cap als interessos de les entitats del tercer sector catalanes, tant pel que fa a les convocatòries estatals com per a aquelles convocatòries en base als fons provinents de la casella del 0,7% de l’RPF". De fet, és previsible que la sentència relativa al Reial Decret 536 de la convocatòria de subvencions del 0,7% de l’IRPF vagi en el mateix sentit, ja que se sosté en les mateixes bases que el Reial Decret que el Suprem ha anul·lat. "Aquestes sentències demostren la manca de sensibilitat i de diàleg de l’Estat cap a aquelles persones més vulnerables –destinatàries finals dels fons-, i que és el govern central qui no deixa d’envair les competències de Catalunya", ha insistit la vicepresidenta, ja que, "Catalunya disposa a través de l’Estatut d’Autonomia de competències exclusives en serveis socials i de la territorialització de les subvencions estatals i comunitàries europees".
En relació a aquesta darrera sentència del Tribunal Suprem, la vicepresidenta Munté ha informat al Parlament que "he enviat una carta al ministre Alonso instant-lo a poder tractar de forma immediata aquest assumpte en base a les 13 sentències que certifiquen la necessitat de territorialitzar els fons en qüestió, així com l’execució del traspàs dels fons procedents del 0,7% de l’IRPF". Cal recordar que el ministre ja s’ha manifestat contrari a la nova sentència i pretén continuar vulnerant el dret del govern de la Generalitat a gestionar els propis recursos.
Munté ha insistit, que "el Govern està en permanent contacte amb les entitats del tercer sector i compartim el mateix posicionament que no és altre que el d’aconseguir, d’una vegada per totes, que l’Estat doni compliment al conjunt de sentències i que Catalunya pugui gestionar els fons provinents del 0,7% per a programes socials, d’acord amb les competències exclusives que li pertoquen". I ha fet una crida als grups parlamentaris per "treballar plegats en aquesta linia, en benefici del benestar de les persones".